Soma’da ‘yok’ denilen topçu defteri bulundu

Manisa Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından hem savcılığın, hem de bilirkişilerin taleplerine rağmen ’hiç olmadığı’ söylenen, madende kullanılan patlayıcıların kaydedildiği topçu defterleri ile barutçu kayıt çizelgeleri, tutuksuz s

Soma’da ‘yok’ denilen topçu defteri bulundu

Manisa Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından hem savcılığın, hem de bilirkişilerin taleplerine rağmen ’hiç olmadığı’ söylenen, madende kullanılan patlayıcıların kaydedildiği topçu defterleri ile barutçu kayıt çizelgeleri, tutuksuz sanıkların ifadelerinde varlığını itiraf etmelerinin ardından, mahkeme kararıyla maden ocağının idari birimlerinde yapılan aramada bulundu. Aramalarda toplam 99 topçu defteri, 14 barutçu sandıkçı teslim çizelgesi ile 223 barutçu kayıt çizelgesine el konuldu. Bu defter ve çizelgeler savcılığın tutanağıyla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edildi.

Yüksek PPM’nin sırrı
Ocak içerisinde kullanılan ’top atışı’ olarak adlandırılan dinamit patlatmalarında, kullanılan patlayıcı miktarını, ne zaman nerede ve kimlerce patlatıldığının belirleneceği defterlerin incelemesiyle, dava için önemli bilgilerin de bulunacağı öğrenildi. Bilirkişi heyetinin raporlarında ifade ettikleri sensörlerin sık sık karbonmonoksit gazının insan için ölüm dereceği olan 50 PPM’in üzerine çıkmasındaki sırrın da yine bu kayıtlar sayesinde çözüleceği de ileri sürüldü.

Delilleri karartma suçu
Facianın yaşandığı maden ocağında daha önce yok denilen defterlerin bulunmasının ardından açıklama yapan ÇHD adına davayı takip eden mağdur avukatlarından Nergiz Tuba Aslan, “Savcılık soruşturma aşamasında istediği halde şirket tarafından sunulmamış ve saklanmış. Yargılamada tutuksuz sanıklar ağızlarından kaçırınca yargılamanın gidişatını etkileyecek olan bu defterleri teslim etmek zorunda kaldılar. Ceza soruşturmasında delillerin tasnifi suçtur. Sanıklar yönünden de tutuklanma sebebidir. Delilerin karartılması saklanması gizlenmesi tutuklama nedenidir. Sorumlu olan kişi ve şirket açıkça maddi gerçek ortaya çıkmasın diye delileri sunmamıştır. Sanıkların defterlerin avukatlarında olduğunu söylemesi, avukatların da bunu kabul etmesine biz tepki gösterdik. Bunun sonrasında bu defterlerin avukatlarca işletmeye gönderilmiş olduğunu anlıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem