Soma davasında flaş gelişme

301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma maden kazasının 5. duruşması 15 Aralık'ta başlayacak. Davada, Soma Cumhuriyet Savcılığı tarafından Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın ifadesi talimatla İstanbul'da alındı. Manisa Barosu tarafından müdahil ol

Soma davasında flaş gelişme

301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma maden kazasının 5. duruşması 15 Aralık'ta başlayacak. Davada, Soma Cumhuriyet Savcılığı tarafından Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın ifadesi talimatla İstanbul'da alındı.

Manisa Barosu tarafından müdahil olunan Soma maden kazası ceza davasının 5'inci duruşması, 15 Aralık Salı günü başlayacak. Davayla ilgili yaşanan gelişmelerden bahseden Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, "13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Eynez kömür ocağında 301 işçimizin şehit olduğu bir facia meydana geldi. Bu facia ile ilgili açılmış ceza davaları ve hukuk davaları devam etmekte, mahkemelerde görülür durumdadır" dedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 5'inci duruşmasının 15 Aralık Salı günü başlayacağını anlatan Arslan, şöyle konuştu: "Bu duruşmada, önceki duruşmada olduğu gibi yine bu maden ocağından yaralı kurtulan, maden ocağında çalışan işçilerin beyanları alınmaya devam edilecek. Tabii ki davanın sonunda bilirkişi heyeti oluşturulduğu takdirde mahkemece dosya kusur yönünden bilirkişi incelemesine gönderilecek."

BİLİRKİŞİ RAPORU KABUL EDİLDİ

Arslan, Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davanın yanında Soma İş Mahkemesinde de yine şirket aleyhine, Türkiye Kömür İşletmeleri aleyhine açılan tazminat davalarının da devam ettiğini kaydetti.

"Soma İş Mahkemesinde 300'e yakın açılan davanın içinde biliyorsunuz bir pilot dava belirlenmişti, 2014/643 sayılı dava. Bu davayla ilgili de daha önceki açıklamalarımızda belirtmiş olduğumuz gibi dosya bilirkişi incelemesinden gelmişti" diyen Arslan, bu arada bilirkişi raporunun davalılara tebliğ edildiğini söyledi. Arslan, ayrıca, "Dün yapılan duruşmada Soma İş Mahkemesi bilirkişi raporuna yapılan itirazları reddetti. İş Mahkemesindeki bu pilot dosyayı hesap bilirkişisine yani burada vefat eden kişinin uğramış olduğu maddi zararın tespiti açısından yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatlarının tespiti anlamında dosyayı İzmir'de bir bilirkişiye gönderdi. Sonuç olarak İş Mahkemesinde İstanbul'daki bilirkişilerin verdiği rapor iş mahkemesince kabul edildi ve o rapor doğrultusunda da hesap bilirkişisine gönderildi. Duruşması da 12 Ocak 2016 tarihine bırakıldı" diye konuştu.

İKİ BAKANLIK HAKKINDA DAVA

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Manisa İdare Mahkemesinde baro olarak Çalışma Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkları aleyhine açtıkları davanın sürdüğünü belirterek şunları söyledi: "Soma İş Mahkemesindeki davanın yanında Manisa İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı aleyhine açmış olduğumuz davalarda yine süreç devam ediyor. Bakanlık cevap vermeye başladı. Yine avukatlarımız tarafından bu vermiş olduğu cevaplara gerekli cevap verilerek süreç devam edecektir."

ALP GÜRKAN'IN İFADESİ ALINDI

Arslan, Soma davasındaki en önemli gelişmelerden biri de ortaya çıkan yeni deliller ardından mahkeme tarafından Soma Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusu sonrasında Alp Gürkan hakkında başlatılan soruşturma olduğunu dile getirdi.

Soma davasının 15 Aralık Salı günü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacağını anlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Faciadan sağ kurtulan işçilerimizin ifadelerinin alınmasına devam edilecek. Bilahare, mahkeme bilirkişi heyeti oluşturduğunda, deliller toplandığında dosya kusur yönünden bilirkişi incelemesine gönderilecek. Burada başka bir süreç daha yürüyor bununla ilgili olarak. Biliyorsunuz Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Alp Gürkan'la ilgili yeniden suç duyurusunda bulunmuştu Soma Cumhuriyet Savcılığına. Soma Cumhuriyet Savcılığında da bu soruşturma devam ediyor. Soma Cumhuriyet Savcılığının İstanbul'a yazmış olduğu talimatla İstanbul'da Alp Gürkan'ın ifadesi alınmış durumda. Fakat halihazırda savcılığa ulaşmadığı için bizim ifade konusunda bir bilgimiz yok. O ifadeyi de inceleyeceğiz."

Savcılığın bu konuda yeniden bir karar vereceğini anlatan Arslan, "Ağır Ceza Mahkemesine Alp Gürkan'la ilgili ihbarda bulunulmuştu. Yeni deliller ortaya çıktı bu yeni deliller çerçevesinde Soma Cumhuriyet Savcılığına tekrar ihbarda bulunulsun denildi. Ağır Ceza Mahkemesi o delilleri Soma Cumhuriyet Savcılığına göndererek Alp Gürkan hakkında tekrar değerlendirme yapmasını talep etti. Alp Gürkan'ın ifade verdiğini dün öğrendik henüz savcılığa gelmedi ama her an gelebilir" dedi.

Savcılığın bu konuda karar vereceğini anlatan Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "Savcılık takipsizlik kararı verebilir, hakkında iddianame düzenleyebilir. Takipsizlik kararı verirse o itiraza tabidir. Süreç savcılık aşamasında devam edecek. Şuan direk mahkemede olmayacak ama dava açılmasına karar verilirse o zaman dava açar ve Akhisar Ağır Ceza Mahkemesiyle birleştirilir dosya."

Arslan, yeni bilirkişi heyetiyle ilgili üniversitelerden yazıların gelmeye devam ettiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Üniversitelerden yazı geliyor. Mahkeme değişik üniversitelere bu konuyla ilgili müzekkere yazmıştı. Bunların içinden gelen cevaplara göre Ağır Ceza Mahkemesi bir bilirkişi heyeti oluşturacak."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem