Sökülen cihazlar basitmiş!

Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 4 kişinin şüpheli bir helikopter kazasında hayatlarını kaybetmelerine ilişkin yürütülen soruşturmanın üzerinin kapatılacağı iddialarını güçlendiren bir gelişme yaşandı. Dosyayı Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığ

Sökülen cihazlar basitmiş!
Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 4 kişinin şüpheli bir helikopter kazasında hayatlarını kaybetmelerine ilişkin yürütülen soruşturmanın üzerinin kapatılacağı iddialarını güçlendiren bir gelişme yaşandı.
 
Dosyayı Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan devralan yeni savcı, birçok sanık hakkında takipsizlik kararı verdi. Savcı ayrıca, helikopter enkazından GPS cihazlarını çalan askerler arasında bir örgüt bağı bulunmadığını savundu. Kahramanmaraş Savcısı Habib Korkmaz, ek kovuşturmaya yer olmadığına dair kararında, “Tüm şüpheliler hakkında ayrıca silahlı terör örgütüne üye olma suçunun isnat edildiği, toplanan delillere göre şüpheliler arasında terör suçu işlemek için oluşturulmuş bir örgütün varlığına dair delil ve emare bulunmadığı, asker şahıslar arasındaki görevden kaynaklanan hiyerarşinin suç örgütü hiyerarşisi olarak değerlendirilemeyeceği anlaşılmıştır.” ifadelerini kullandı. Savcının, şüpheliler hakkında yüklenen suçlardan kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair verdiği karar, helikopterden cihazı çalan isimler ve kaza kırım ekibini kapsıyor.
 
    Habib Korkmaz ek kovuşturmaya gerek olmadığına dair verdiği kararda, muvazzaf askerler tarafından helikopterin enkazından sökülen cihazların, ‘basit GPS cihazları’ olduğunu ve düşme nedenini ispata yarayacak bilgiler içermediğini öne sürdü. Cihazların alınmasına yönelik eylemin suç delillerinin gizlenmesi ve yok edilmesi suçunu oluşturmayacağı, bu nedenle şüphelilere atılı bu suçun unsurlarının oluşmadığını, eylemin nitelikli hırsızlık suçu kapsamında kaldığını kaydetti. Kararda ayrıca kayıp cihazların, arama kurtarma için geldiği enkaz bölgesinde düşen Sikorsky helikopterin soruşturmasını yapmak için orada olan Semih Yüksekkaya, Davut Uçum, Suat Kaplan, Halil İbrahim Açan, Bekir Çerikçi, Cemal Şahin, Nedim Bakırhan, Nusret Memiş ve Aydın Özsıcak tarafından sökülerek alındığı, bu nedenle haklarında ‘nitelikli hırsızlık’ suçundan kamu davası açılmasına karar verildiği belirtildi.
 
CİHAZLAR, HELİKOPTERLERİN UÇUŞ BİLGİLERİNİ MUHAFAZA EDİYORDU
 
Enkaz bölgesinden çalınan ve savcının ‘basit’ dediği Argus 5000 CE ve SKYMAP IIIC cihazları helikopterin uçuş bilgilerini muhafaza ediyor. Hangi noktalar arasında uçtuğunu, irtifa bilgilerini, hızını kayıt altına alıyor. Uzmanlar, “Helikopter bir dış etkiyle düşürüldüyse, ilk ortadan kaldırılacak cihazlar bunlardır.” diyor. Devlet Denetleme Kurulu’nun kamuoyuna yansıyan raporunda, enkazda bulunamayan cihazlarla ilgili önemli tespitler yer almıştı. Tespitler, rapora şöyle yansımıştı: “Cihazların 31.3.2009 günü öğle saatleri arasında yok olduğu/çalındığı anlaşılmıştır. Bölgede saat 17.00’ye kadar çalışmalarını sürdüren Kara Kuvvetleri’ne ait Sikorsky helikopterin kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin TC-HEK işaretli helikopter enkazı üzerinde çalışma yaptıkları görülmüştür. Başta Sikorsky helikopterin kaza kırım heyeti olmak üzere tüm şüpheliler hakkında cumhuriyet savcılığınca soruşturma yapılması önerilmektedir.”
 
Adalet kişiye göre değişiyormuş!
 
Muhsin Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, şüpheli kazanın aradan geçen 5 yıla rağmen aydınlatılamamasından hükümeti sorumlu tutmuştu. 29 Mart’ta eşi ve kazada ölen 4 kişi için Sivas’ta düzenlenen anma töreninde konuşan Yazıcıoğlu, “Türkiye’yi yönetenlere sesleniyorum: Canınız istediği zaman her şeyi nasıl yaptığınızı 17 Aralık’tan sonra gözümüze soka soka gösterdiniz. Görüyoruz ki sizlerin canı acıdığı zaman neler yapıyormuşsunuz, nelere kadirmişsiniz! Muhsin Yazıcıoğlu size gerçek manada kardeşlik yapmıştı. Ama siz Muhsin Yazıcıoğlu’na kardeşlik yapmadınız, yapmamaya da devam ediyorsunuz. 5 yıldır bizlerin dertlerini bir nebze olsun telafi etme yoluna gitmediniz. Türkiye Cumhuriyeti’nde kişiye, zamana, duruma göre değişen bir adalet sistemi varmış. Önce karla örttünüz, sonra da farklı şekillerde örtmeye çalıştınız. Karşınızda aptal insanlar var zannetmeyin!” ifadelerini kullanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler