Şok teklif! Ver Maraş'ı al Mağusa'yı..

Türkiye ve Yunanistan arasında alınan kararlar çerçevesinde KKTC’den özel bir temsilcinin Atina’da, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden GKRY) bir temsilcinin de Ankara’yı ziyaret ederek Kıbrıs sorunu konusunda temaslarda bulunması kararlaştırılmıştı.Güney Kıbrıs

Şok teklif!  Ver Maraş'ı al Mağusa'yı..

Türkiye ve Yunanistan arasında alınan kararlar çerçevesinde KKTC’den özel bir temsilcinin Atina’da, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden GKRY) bir temsilcinin de Ankara’yı ziyaret ederek Kıbrıs sorunu konusunda temaslarda bulunması kararlaştırılmıştı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorunu müzakereleri için görevlendirdiği Andreas Mavroyannis, Rum yönetiminden Ankara’ya yapılacak ilk ziyarette getirecekleri öneriyi açıkladı.

Yakın bir zamanda Türkiye’ye geleceğini söyleyen Mavronannis’in teklifi özetle şöyle:

- Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra yerleşime kapatılarak hayalet kente dönüşen Maraş’ı BM yönetimine devredin. Biz de KKTC’nin Gazimağusa Limanı üzerinden AB ile ticarete başlamasına onay verelim.

- Türkiye ek protokolü onaylayarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanısın; liman ve havaalanlarını bize açsın. Biz de AB’de blokaj uyguladığımız müzakere başlıklarından vetomuzu kaldıralım.

Ercan’a da onay

Mavroyannis, Kıbrıs müzakereleri sürecinde ilk olarak, Maraş’ın Türk tarafının kontrolünden çıkarılması ve Türkiye’nin GKRY’ye limanlarını açmasını istediklerini anlattı, Maraş’la ilgili adımın “çok güçlü bir mesaj” olacağını ifade etti. Mavroyannis, Ankara’da yapacağı görüşmelerde masaya koyacakları öneri için şunları söyledi: Önerimiz, Türkiye’nin AB ile müzakerelerinde dondurulmuş 8 başlığın açılması karşılığında Ankara Ek Protokolü’nün uygulanmasını, kapalı Maraş’ın BM’ye devredilmesini ve (KKTC tarafındaki) Mağusa Limanı’nın ürünlerin AB’de serbest dolaşımını içeriyor. KKTC basınına göre Rumlar Ercan Havalimanı’nın da resmen tanınmasını kabul etmeye yakın ancak bunu resmi olarak dillendirmemeyi tercih ediyorlar.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem