Şok ! Esad yalan söyledi

Dün ilan edilen ateşkesin ardından Suriye ordusu ve muhalifler, Türkiye sınırına yakın bölgede çatışmaya girdi.Türkiye-Suriye sınırına yakın Cisreş Şugur kentine bağlı Harabjoz köyünde sabah saatlerinden itibaren silah sesleri duyuluyor.Suriye tarafındaki

Şok ! Esad yalan söyledi

Dün ilan edilen ateşkesin ardından Suriye ordusu ve muhalifler, Türkiye sınırına yakın bölgede çatışmaya girdi.

Türkiye-Suriye sınırına yakın Cisreş Şugur kentine bağlı Harabjoz köyünde sabah saatlerinden itibaren silah sesleri duyuluyor.

Suriye tarafındaki Harabjoz köyünün kuzeyindeki çiftlikevleri civarında muhaliflerle Suriye ordusuna bağlı askerler arasında çatışma çıktı. Türkiye sınırından görülebilen bölgede Suriye ordusuna ait 4 tankın da bulunduğu göze çarpıyor.

Yaklaşık 1 saat aralıklarla duyulan silah sesleri kısa süre önce kesildi.

Sınıra yakın noktadaki Uluyol Köyü'nün sakinlerinin, Harabjoz'daki akrabalarından aldıkları bilgiye göre, çatışma Türkiye'ye sığınmak üzere bölgeden geçen 10-15 kişilik bir gruba bölgede konuşlu Suriye askerleri tarafından ateş açılması üzerine yine bölgede bulunan silahlı muhaliflerin karşılık vermesi üzerine çıktı.

Reuters haber ajansı, Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri'ne dayanarak, Suriye'nin Türkiye sınırında çatışma çıktığını duyurdu. AFP'ye konuşan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilisi Rami Abdel Rahman, "Rejime bağlı birlikler ile saf değiştiren askerler Türkiye sınırındaki Hırbıtcoz köyünde ağır silahlarla çatıştı" dedi.

ATEŞKESE RAĞMEN

Dün yürürülüğe giren ateşkes nedeniyle Suriye'de, önceki günlere göre şiddet olaylarında azalma yaşanmıştı. Bununla birlikte Şam yönetimi, dün sabah Suriyeli askerleri taşıyan bir otobüse yönelik bombalı saldırı düzenlendiğini ve bir subayın öldüğünü duyurmuştu. Muhalifler ise dün ülke genelinde 20'ye yakın kişinin öldüğünü ileri sürüyor.

21 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

Dünya dün sabah, Beşar Esad rejiminin Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'a verdiği ateşkes ve askerlerini geri çekme sözünü tutup tutmayacağını görmek için gözlerini Suriye'ye çevirdi.

Suriye'de Esed rejimini ateşkesi kabul ettiği dün, ülke genelinde 21 kişinin öldürüldüğü öne sürüldü.

Yerel Koordinasyon Komiteleri'nden yapılan açıklamaya göre; Humus'ta 9, Şam kırsalında 5, İdlib'de 6 ve Halep'te bir kişi hayatını kaybetti.

Gece boyu operasyonlar sürse de perşembe sabah saat 06.00'da Suriye, 13 ay sonra ilk defa sakin bir güne uyandı. Suriye'deki muhalifler ve Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, protestoların ana merkezleri Humus, Hama, İdlib, Halep, Deraa, Deyr el-Zur kentleri ve başkent Şam'ın dış mahallelerinin olaysız bir gün geçirdiğini, operasyon düzenlenmediğini duyurdu.

Ancak Esad, verdiği sözü tam anlamıyla tutmadı. Zira askerlerin kışlalarına dönmesi de Annan Planı içinde yer almasına rağmen muhalifler kentlerdeki kontrol noktalarının kaldırılmadığını, hâlâ devriyelerin gezdiğini söyledi.

Aktivistler Humus ve Şam'ın dış mahallelerinde askerler ve tankların devriye gezmeye devam ettiklerini, ateşkesin devreye girmesinin ardından Şam'ın Madamiya mahallesinde rejim güçlerinin birkaç kişiyi tutukladığını aktardı.

BM Güvenlik Konseyi'ne rapor gönderen Annan 'barış planının tam olarak uygulanmadığını, ateşkesin kırılgan olduğunu' bildirdi. Ancak Annan, Suriye'de durumun görece sakin olmasının kendisini cesaretlendirdiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler