Şırnak'ta kimlikler belirlendi!

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde, kaçakçılık yapan şahıslara F-16 savaş uçaklarından ateş açıldı. Şırnak Valiliği yaptığı açıklamada, olayda 35 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladıŞırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde yaşayan va

Şırnak'ta kimlikler belirlendi!

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde, kaçakçılık yapan şahıslara F-16 savaş uçaklarından ateş açıldı. Şırnak Valiliği yaptığı açıklamada, olayda 35 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde yaşayan vatandaşlardan 35 tanesi dün gece F-16 uçaklarından açılan ateş sonucu öldürüldü. İddialara göre bu 35 kişi yaşamlarını kaçakcılık yaparak kazanıyorlardı ve bölgedeki karakol komutanının da bu durumdan haberi vardı. Bu köylüler dün de sınır ötesinden aldıkları kaçak mazotu yanlarına alarak Türkiye sınırını geçtikten sonra F-16'lar tarafından vuruldu.

Genelkurmay Bşakanlığı ise yaptığı açıklamada olayın Türkiye sınırları dışında, Kuzey Irak bölgesinde ve PKK'nın ana kamplarının olduğu Haftanin bölgesinde olduğunu yaptığı açıklamayla duyurdu.

Olay sonrasında Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirilen 3 cenaze, buradan da Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Ağır yaralanan M. Ali Tosun ve Serhat Ürek adlı iki lişinin de hastanede tedavi altına alındığı ifade edildi.

ULUDERE BELEDİYE BAŞKANI: "30 KİŞİ ÖLDÜ"

Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman, Ortasu köyünde F-16 savaş uçaklarından atılan bombalar sonucu 30 kişinin öldüğünü söyledi.

İddialara göre, Kuzey Irak sınırında terörist oldukları sanılan büyük bir grubun Türkiye'ye giriş yaptığını tespit eden güvenlik güçleri, taciz ateşi açtı. Ardından F-16 savaş uçakları bölgeyi bombaladı. Söz konusu grubun, kaçakçılık yapan köylüler olduğu ve katırlarla Türkiye'ye kaçak mazot getirdikleri ileri sürüldü. Olayın ardından köye giden Uludere Belediye Başkanı Fehmi Yaman, 30 kişinin hayatını kaybettiğini, cesetlerde ağır yanıklar olduğunu söyledi.

36 CESEDİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Şırnak'ın Uludere ilçesi Ortasu köyü kırsalında Irak sınırına yakın bir yerde dün gece düzenlenen hava operasyonunda öldüğü ileri sürülen 36 kişinin isimleri belirlendi.

Uludere ilçesi Ortasu köyü kırsalında dün gece düzenlenen hava operasyonunda hayatını kaybeden 36 kişinin isimleri şöyle: Seyit Enç, Özcan Uysal (15), Mehmet Encü, Nevzat Encü, Hamza Encü, Şervan Encü, Cemal Encü (15), Osman Encü, Şivan Encü, Bilal Encü, Mehmet Ali Tosun, Nadir Alma, Mahsun Encü, Salih Encü, Hakiki Encü, Yüksel Ürek, Salik Ürek, Serhat Encü, Adem And, Savaş Encü, Selahattin Encü, Bedran Encü, Hüseyin Encü, Aslan Encü, Cevat Encü, Erkan Encü, Selman Encü, Orhan Encü, Fadıl Encü, Vedat Encü, Cihan Encü, Fikret Encü, Hüseyin Encü, Erkan Encü, Zeydin Encü, Çetin Encü.

Adli Tıp Kurumu'na götürülmek istenen cenazelerin aileler izin vermediği için bekletildiği öğrenildi.

ŞIRNAK VALİSİ: "35 KİŞİ ÖLDÜ 1 KİŞİ YARALANDI"

Şırnak Valiliği, sınırdaki olayda 35 kişinin öldüğünü, 1 kişinin yaralandığını belirtti.

Şırnak Valiliği Kriz Merkezi'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, ''Irak'ın ilimiz Uludere ilçesine yakın sınırında 28.12.2011 Çarşamba günü gerçekleştirilen hava harekatı sonucunda 35 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi yaralanmıştır. Konu ile ilgili gerekli adli ve idari tahkikat başlatılmıştır.'' denildi.

3 CENAZE MALATYA ADLİ TIP KURUMU'NA SEVK EDİLDİ

Operasyonda ölenlerden üçünün cenazesi, Şırnak Devlet Hastanesi'nden Malatya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Ölen şahısların yakınlarının verdiği bilgiye göre, geçimlerini Irak'tan Türkiye'ye kaçak getirdikleri akaryakıttan sağlayan köylüler, dün gece saatlerinde Irak sınırındaki operasyonlarda vuruldu. Ölenlerden 3'ü, Şırnak Devlet Hastanesi'ne getirildi. Burada savcının incelemesinin ardından Malatya'ya sevk edildi.

Bu arada Uludere'de Türk jetlerinin PKK'lı diye köylüleri vurduğu iddiaları ile ilgili bir açıklama yapan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, 3 gün boyunca yas ilan ettiklerini söyledi.

CHP'li Tanrıkulu: Türkiye'nin sivillere karşı almış olduğu ilk savaş kararıdır

CHP Genel Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Kuzey Irak'ta düzenlenen hava harekatında ölen ve köylü oldukları öne sürülen kişilerle ilgili hükümeti suçladı. Tanrıkulu, "Türkiye'nin sivillere karşı almış olduğu ilk savaş kararıdır. 1990'lı yıllarda da benzer olaylar oldu, üstü kapatıldı. Ancak bu olayda sorumlular tespit edilip cezalandırılmalıdır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'da Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdim'i ziyareti sırasında gazetecilerin dün gece Kuzey Irak'taki Sinat bölgesinde düzenlenen sınır ötesi hava harekatında ölen ve köylü olduğu öne sürülen kişilerle ilgili sorularını yanıtladı. Hava saldırısında 38 kişinin öldüğünü söyleyen Tanrıkulu, son derece üzücü ve vahim bir olay olduğunu ifade ederek, "Görüntü alan araçlar insansız, ama ölenler insan, bu hükümetin görmediği budur. Jetler oraya barış çiçekleri atmıyor. Eğer Türkiye 2011 yılında gelişmiş uçaklarıyla bu soruna çözüm arıyorsa iktidarın ayıbıdır. Türkiye'nin sivillere karşı aldığı ilk savaş kararıdır. Kürt sorununa halen demokrasi dışı araçlar ile çözüm aranıyorsa bu bir çıkmazdır. Bizim arzumuz bu sorunu bir insanımızın burnu kanamadan çözülmesidir" dedi.

CHP'li Tanrıkulu, "Türkiye'nin kara sınırında 1990'da insanlar bombalanıp öldürüldü. Ancak üstü kapatıldığı için birçok dosya AİHM'ye gitti. 2011 yılının son gününde yaşanan vahim olayın üstü kapatılmamalıdır. Hata ve yanlışlık kimden kaynaklanmışsa Parlamento'da bunu takipçisi olacağız. Sorumlular kimse bunları ortaya çıkartıp cezalandırılması için bu olayın takipçisi olacağız. Bu olayda siyasi sorumluluk AKP hükümeti, başta Başbakan, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı bu olayın siyasi sorumluları içerisindedir. Sorumluluğu üzerlerinden atamazlar. 10 yıllık iktidarları döneminde Kürt sorunu halen çözülmemiş ise hükümetin ayıbıdır" diye konuştu.

BDP AÇIKLAMA YAPTI: "BUNUN ADI KATLİAM"

BDP'den Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak imzasıyla yapılan açıklamada, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyü yakınlarında dün gece meydana gelen olayla ilgili Genelkurmay'ın yaptığı açıklamanın katliamın üstünü örtmeye yönelik olduğu iddia edildi.

BDP'den yapılan yazılı açıklamada, bombardımanda öldüğü öne sürülen kişilerin büyük çoğunluğunun 15-20 yaşlarında olduğu belirtilerek, "Bu çok açık bir sivil katliamıdır. Uludere katliamı Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın 1943'te Van'ın Özalp ilçesinde 33 köylüyü kurşuna dizdirdiği katliamın bir benzeridir. Ne yazık ki tarih, o katliamcı zihniyet 68 yıl aradan sonra bir kez daha tekerrür etmiş ve bu kez Şırnak Uludere'de yaşanmıştır. En yaşlısı 20 yaşında olan 35 çocuk ve genç hunharca katledilmiştir. Şimdi bu katliama bir kılıf uydurulmaya çalışılmaktadır. Genelkurmay'ın resmi açıklaması tümüyle bu katliamın üstünü örtmeye yöneliktir." denildi.

Açıklamada, "Yaşanan bu katliamı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Halkımızla birlikte meydanlarda demokratik tepkilerimizi daha da yükselteceğiz ve bu katliamın, bu katliamı gerçekleştirenlerin, bu katliamın sorumlularının peşini asla bırakmayacağız." denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler