Şirketlerde ‘naylon fatura’ paniği!

Maliye Bakanlığı kayıtdışı ekonomiyle mücadelede bir büyük adım daha attı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler 1.5 yıllık bir çalışmanın ardından son yılların en büyük operasyonuna imza attı. Denetim ekipleri yerinde denetim yaparak halk ara

Şirketlerde ‘naylon fatura’ paniği!

Maliye Bakanlığı kayıtdışı ekonomiyle mücadelede bir büyük adım daha attı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı ekipler 1.5 yıllık bir çalışmanın ardından son yılların en büyük operasyonuna imza attı. Denetim ekipleri yerinde denetim yaparak halk arasında ‘hayalet şirket’ olarak tanımlanan ve gerçekte faal olmayan 30 bin şirketi kapattı.

Bir masa bir kasa

Büyük bölümü son 2-3 yılda kurulan şirketlerin resmi kapanışını yapan Maliye, şimdi de bunlarla iş yapan mükelleflere yazı göndermeye hazırlanıyor.

Vatan Gazetesi’nden Ufuk Şanlı’nın haberine göre, Maliye’nin şirketlere ‘Fatura aldığınız bu şirketlerin hayali şirketler olduğunu tespit ettik. Kendinize çeki düzen verin. Aksi halde kod kapsamına girerseniz’ demesi bekleniyor.

‘Naylon fatura’ gerçekte alınmayan bir mal veya hizmetin alınmış gibi gösterilmesine ve bunun için fatura kesilmesine deniliyor. Bunun için önce geliri düşük ve sicili temiz insanların kimlikleri toplanıyor. Bu kişilerin adına gerçek bir şirket kuruluyor. Tabela şirketler, kestikleri faturalarla diğer şirketlerin fatura ihtiyacını karşılıyor. Şirketler yüzde 7-8 oranında komisyon ödeyerek naylon fatura temin ediyor. Böylece yüzde 18’lik KDV ödemekten kurtuluyor ve yaklaşık yüzde 10’luk bir kazanç elde ediyor.

Vergi kaçırma ve haksız vergi iadesi için kurulan bu şirketler, sadece fatura alanlara değil, organizatörlere de büyük paralar kazandırıyor.

Maliye yetkilileri, “bilinçli olarak naylon fatura kullanan mükellefler olduğu gibi bazen milyonlarca lira ciroya sahip bir şirkette farkında olmadan sahte fatura kullanabiliyor. Çok düşük tutarda sahte fatura kullanmak bile sahteci ilan edilmenize ve mağdur olmanıza neden oluyor. Bunu ayrıntılı sorgulama imkânı bulamayan mükellefler yıllar sonra ortaya çıkan durum sebebiyle ceza alabiliyor. Bu yüzden herkes çok dikkatli olmalı” uyarısında bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler