Sınırın Suriye tarafında sessizlik

Suriye’de muhalif gruplarla IŞİD arasındaki çatışmalar Ramazan ayı nedeniyle azaldı. Zaman zaman makineli tüfeklerle birbirlerine ateş eden taraflar arasında çoğunlukla sessizlik hakim.IŞİD, BABUL SELAM’I ALMAK İSTİYOR19 Eylül 2013 tarihinde Azez ilçesini

Sınırın Suriye tarafında sessizlik

Suriye’de muhalif gruplarla IŞİD arasındaki çatışmalar Ramazan ayı nedeniyle azaldı. Zaman zaman makineli tüfeklerle birbirlerine ateş eden taraflar arasında çoğunlukla sessizlik hakim.

IŞİD, BABUL SELAM’I ALMAK İSTİYOR

19 Eylül 2013 tarihinde Azez ilçesinin yönetiminin IŞİD’in kontrolüne geçmesinden sonra yapılan işkence ve katliam görüntülerinin tüm dünya basınında yer almasının ardından, İslam alemi ve dünya IŞİD’e tepki göstermişti.

Uzun süre yaptığı bütün saldırılara rağmen Babul Selam Sınır Kapısı’nı ele geçiremeyen IŞİD, muhaliflerin tamamının birleşmesi sonucu 3 Mart 2014’te Halep’in Azez ilçesinden çekilmek zorunda kalmıştı. Ancak IŞİD, Halep’i Türkiye’ye bağlayan Azez ilçesine bağlı Babul Selam Sınır Kapısı’nı ele geçirmek istiyor. IŞİD bu nedenle saldırılarını Babul Selam Sınır Kapısı’na yakın bölgelerde bulunan köylerde gerçekleştiriyor. Babul Selam şu an Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolünde bulunuyor

BABUL SELAM’DA GÜVENLİK EN ÜST DÜZEYDE

IŞİD’in Babul Selam Sınır Kapısı’nı 2 yıldır ele geçirmek için yaptığı bütün girişimlerin püskürtülmesinden sonra, ÖSO tarafından sınır kapısının çevresinde geniş tedbirler alındı. Hendekler eşilerek, bombalı araç saldırısı başta olmak üzere bir çok girişimin bertaraf edilmesi için tedbirlerde attırıldı. Sınır kapısına, tank birlikleri, topçu birlikleri başta olmak üzere bir çok silah ve araç gereç ÖSO tarafından sınır kapısına yerleştirildi.

BÖLGEDE 300 BİN KİŞİ YAŞIYOR

IŞİD ile Beşşar Esad rejiminden kaçanlar için İHH ve sivil toplum örgütleri tarafından Azez ile Babul Selam Sınır Kapısı çevresinde çok sayıda çadır kent ve konteyner kent yapılarak, Suriyelilerin barınması sağlanıyor. Suriyelilerin tüm ihtiyaçları, Türkiye’deki ve yabancı sivil toplum örgütleri tarafından karşılanıyor. Azez ve Babul Selam Sınır Kapısı çevresindeki kamplarda 100 bin kişi yaşarken, Azez ilçesi ile kırsalında ise 200 bin kişi yaşıyor. Bölge, Suriye Ordusu’nun kontrolünde bulunuyor.

Halep ve çevresindeki Türkmen nüfusun büyük bölümü Azez ilçesi çevresinde yaşarken, IŞİD bu bölgeyi ele geçirerek Rakka’dan sonra büyük bir kazanım yapmak ve Suriye’nin ikinci büyük kenti olan Halep’i almak istiyor. Azez ilçesi ile Babul Selam Sınır Kapısı’nın IŞİD’in eline geçmesi, bütün muhalif grupların ikmal yolları ile yardım koridorlarının kapatılması anlamına geliyor.

MUHALİF GRUPLAR TEDBİRLERİNİ ARTIRIYOR

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimi, Türkiye-Suriye sınırının tamamını muhalif gruplara kaptırdı. Bu gelişme üzerine muhalif gruplar, Esad yönetimi, IŞİD ve diğer muhalif grupların saldırılarına karşı alan hakimiyetini sağlamak için tedbirleri sıklaştırıyor. Muhalif gruplar, kendi sorumluluk alanındaki bölgelere sızma hareketine karşı hendek eşiyor.

Araç ve yaya üzerinde uygulama noktaları oluşturarak, farklı grupların kendi bölgelerine geçmesini veya saldırı yapmasını engellemeye çalışıyor. Suriye’deki muhalif gruplar, kendi hakimiyetlerinin bulunduğu yerlere bayrak dikiyor. Suriye’de ÖSO, IŞİD, PYD, El Nusra başta olmak üzere bütün gruplar alan hamiyeti için hem Esad yönetimi hem de kendi aralarında zaman zaman savaşıyor.

SINIRDA TSK GENİŞ TEDBİRLER ALDI

Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ile Mardin illerinin bulunduğu 910 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı.

Türkiye-Suriye sınır hattının Türkiye tarafına hendek eşilerek, yasa dışı geçişler ve kaçakçılık olaylarına karşı tedbir alınırken, kritik noktalar son teknoloji cihazlar ve zırhlı araçlarla kontrol altına alındı. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ile Mardin illerine batı illerinden tank, zırhlı araç ve personel takviyesi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem