Sınırda kuş uçmayacak

 Cilvegözü'nde yaşanan olaydan sonra tüm gümrük kapılarında güvenlik önlemlerini artırdıklarını bildiren Bakan Yazıcı, 847 bin dolar değerinde olan ve şu an Türkiye'de sadece bir tane bulunan hayalet x-ray cihazlarından çok sayıda alınması için talimat ve

Sınırda kuş uçmayacak

 

Cilvegözü'nde yaşanan olaydan sonra tüm gümrük kapılarında güvenlik önlemlerini artırdıklarını bildiren Bakan Yazıcı, 847 bin dolar değerinde olan ve şu an Türkiye'de sadece bir tane bulunan hayalet x-ray cihazlarından çok sayıda alınması için talimat verdiğini bildirdi.
 
Bakan Yazıcı'nın verdiği bilgilere göre, söz konusu araç Türkiye ile ABD arasında yürürlükte bulunan İhracat Kontrolleri ve Sınır Güvenliği (EXBS) anlaşması çerçevesinde 2007'de imzalanan protokolle alındı. ZBV olarak bilinen araç ilk olarak Ankara Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü'nce kullanıldı. Sonrasında aracın Kapıkule sınır kapısında daha faydalı olacağı kararlaştırılarak 2008'de Kapıkuleye sevk edildi.
 
TIRLAR TARANABİLİYOR
 
ZBV Backscattrer-Van Aracında X-ışınlarının geri yansıma teknolojisi kullanılarak araçların röntgen görüntüsünün resim kalitesinde alınması sağlanıyor. Sistem, X-ışınının cisim içine nüfuz etmesi yerine yüzeyden saçılması temeline dayanıyor. Bu sistemle taranan araca veya yüklerin arasına gizlenmiş bomba benzeri nesneler ya da kaçak göçmenler saniyeler içinde tespit ediliyor.
 
Sistem panelvan tipi bir aracın içine monte edilmiş olarak çalışıyor. Sistemin kontrol konsolu ve monitörü sürücü kabini içinde yer alıyor. Bu sistemde, içinde sürücüsü bulunan Tırlar ve otomobiller rahatlıkla taranabiliyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler