''Şikede kantarın topuzu kaçmış''

TBMM Genel Kurulunda görüşülen şike cezalarını azaltan yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, teklif üzerinde yaptığı konuşmada, Mart ayında yapılan düzenlemeyle ''

''Şikede kantarın topuzu kaçmış''

TBMM Genel Kurulunda görüşülen şike cezalarını azaltan yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, teklif üzerinde yaptığı konuşmada, Mart ayında yapılan düzenlemeyle ''kantarın topuzunun fazla kaçtığını'' belirterek, suç-ceza karşılaştırılmasında denge sağlanması için yeni bir teklifin getirildiğini söyledi.

Yasama olarak görevi tamamlamış olmalarının olayın halli için yeterli olmadığını kaydeden Öztürk, ''Ülkemiz spor suçları için cehennem olmalıdır. Ama yargı camiası bu konuda bize güven vermemektedir'' dedi.

Futbolda şike soruşturmasına işaret eden Öztürk, ''Kamuoyunda suçlu hazırdı, suçluyu suçlayabilmek için deliller, belgeler mi hazırlanıyordu algısına sebebiyet verilmemeli. Kamuoyunda bu düzenleme hakkında 'Meclis birilerini mi kurtaracak?' deniyor. Daha açıklanmadan şaibe bulaşmış bir iddianame olmuştur. Suç soruşturması lince dönüşmüştür, bu linç durdurulmalıdır'' diye konuştu.

"CEZALAR FAZLA OLABİLİR"

AK Parti Grubu adına konuşan Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, yasayla getirilen düzenlemeler hakkında bilgi verdi. ''Bu teklife nereden geldik?'' diyen Köylü, yasada şikeye verilen cezalar düzenlenirken rüşvet suçuyla mukayese edildiğini belirterek, cezaların bu şekilde olmasının nedeni rüşvete benzer suç olması olarak gösterdi. Köylü, ''Cezanın yüksek olması anormal kabul edildi. Fazla olmuş olabilir, bunu takdirle karşılıyorum'' dedi.

Teklifle, cezanın indirilmesinin kamuoyunda af olarak algılanabileceğine işaret eden Köylü, bu algıyı gidermek için öngörülen cezanın seçenekli yaptırımlara ve paraya çevrilmemesine, ertelenmemesine imkan tanındığını söyledi. Köylü, ''Ceza alan kişiler hapis cezasının üçte ikisini hapiste yatarak çekecek'' diye konuştu.

Yasanın ''Avrupada bu konuda düzenlenmiş en iyi düzenlemelerden biri'' olduğunu vurgulayan Köylü, ayrıca Avrupa Konseyi'nin Mart ayında yapacağı toplantıda üye diğer ülkelere emsal göstermeye karar verdiğini söyledi.

AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler, teklif üzerinde şahsi görüşlerini ifade ederken, sporda şiddetin artmasının yönetimi aceleyle düzenleme yapmaya ittiğini belirtti.

Güler, teklifin en önemli yönünün, ''Cezaların ertelenemeyeceği, alternatif seçenekli cezaların verilmeyeceği, şike ve teşvik priminin teşvik edilmemesi en iyi yönüdür. Suçtan mahkumiyet durumda yöneticilikten alınması da çok önemlidir. Ben bu teklifi yürütülmekte olan bir soruşturmayla ilgili görmüyorum. Son operasyon kamuoyu için bir milat niteliği taşıyor'' dedi.

"AZİZ YILDIRIM'I KURTARMAK İÇİN Mİ?"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, ''Hükümet tasarısı görüşmüyoruz, bu bir kanun teklifidir ve altında 4 siyasi partinin grup başkanvekilerinin imzası vardır. Hasip Kaplan imzasını geri çekmiş olsa bile...Bu imzayı başta atmamış olsaydı belki Komisyon bunu gündem yapmayacak, Genel Kurula indirilmeyecekti. Teklif Meclis iradesiyle şekillenen husustur. Eğer öyle bir irade varsa, Meclisin müşterek iradesidir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Yürütme organı olarak bunun üzerinde inisiyatif kullanmamız mümkün değil'' diye konuştu.

Kılıç, 18 kulübün bizzat başkanları ve başkanvekillerinin yasanın değiştirilmesi talebini içeren ve ıslak imzayla kendilerine gelen bir metin bulunduğunu ifade ederek, ayrıca 4 siyasi parti grubunu gezerek bunu kendileriyle de paylaştıklarını hatırlattı. Kılıç, ''Düzenlemenin çok acele olduğu kanaatinin kendisinde hasıl olmadığını'' söyledi.

MHP Milletvekili Yusuf Halacoğlu'nun ''Teklifin kamuoyunda Aziz Yıldırım'ı kurtarma yasası olarak değerlendirilebilir mi?'' sorusu üzerine Kılıç, ''Şahsım, Adalet Komisyonu üyeleri ve milletvekillerini herhangi bir şahsı kurtarmaya mahsus bir kanun yapma fikrinden ve düşüncesinden tenzih etmek isterim. Aziz Yıldırım, benim şahsen hayatım boyunca gördüğüm, karşılaştığım, yan yana geldiğim biri hiç olmadı. Şahsa yönelik bir düzenleme kanaati bizde olmadı. Kamuoyunda böyle bir algı olabilir ama eksik bilendirmeden kaynaklı olabilir'' diye konuştu.

Kılıç, ''Cezalar çok indirildi'' eleştirisine karşılık teklifin Anayasaya, mevzuata ve uluslararası normlara aykırılık olması için bu şekle dönüştürüldüğünü belirterek, ''Normal hale gelmiş oldu. Yine Meclisin ve kamuoyunun takdirindedir'' karşılığını verdi.

Bakan Kılıç, Türkiye'nin neresinde olursa olsun ilerin büyüklüklerine ve nüfusun fazlalığına göre değil, takımların bulunduğu kategorilere göre yayın süre ve yayıncı kuruluşların belirlendiğini hatırlatarak, Bursasspor'un ve Bursa camiasının haksızlığa maruz kaldığı kanısında hiç olmadım. Polisin polisin Türkiye'nin herhangi bir yerinde yetkileri ve kanunları farklı uygulama tavrı içinde olabileceğini hiç sanmıyorum. Hele ki Bursaspor taraftarına sırf Bursasporlu olmalarından dolayı ayrıca özel ve kötü muamelede bulunabilecekleri kanaatinde değilim. Böyle bir şeyin yaşanmasını da arzu etmem'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem