SGK dul kadınları üzecek!

Yargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da maaş alabileceği kararı sigorta sisteminde ezberleri bozduYargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının ölen babasından da maaş alabileceği kararı üzerine, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK

SGK dul kadınları üzecek!

Yargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da maaş alabileceği kararı sigorta sisteminde ezberleri bozdu

Yargıtay'ın eşinden ölüm aylığı alan dul kadının ölen babasından da maaş alabileceği kararı üzerine, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yargıtay'a çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

Bürokratlar, gerekçeli karar çıkar çıkmaz hakimleri ziyaret ederek, 'Dul kadınlara iki maaş ödeyemeyiz. Bu sosyal adaletsizlik doğurur' mesajı verecek.

Yargıtay hakimlerinin söz konusu kararı genele teşmil etmeleri halinde SGK, mahkeme kararına uyarak 6 Ağustos 2003 öncesindeki 50 bine yakın dul kadına hem kocasından hem de babasından maaş bağlayacak.

Yargıtay, eşinden ölüm aylığı alan dul kadının, ölen babasından da aylık almak istemiyle açtığı davayı reddeden mahkeme kararını bozmuştu.

Yargıtay, 6 Ağustos 2003'ten önce hak sahibi kız çocuklarına bağlanan gelir ve aylıkların, evlenme ve çalışmahalleri hariç geri alınamayacağını hükme bağlandığı için 6 Ağustos 2003'ten önce ölen babası nedeniyle hak sahibi olan davacının, eşinden ölüm aylığı alsa bile babasından da ölüm aylığı alabileceğine karar verdi.

'YARGI ELİYLE EŞİTSİZLİK DAĞITMAMIZA İZİN VERMEYİN'

Ölen eşi üzerinden dul aylığı alan bir kadın, daha önce ölen babasından da yetim aylığı alabilmesi için farklı sigorta kurumuna prim yatırılması gerekiyordu.

Yargıtay'ın dul kadına iki maaş kararının ardından bir dosya hazırlayan SGK bürokratları, hakimlere ziyarette bulunacak.

Gerekçeli kararın ardından yapılacak ziyarette 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 'babasından aylık bağlanan kadının, kocasından da aylık almaya hak kazanması halinde, bu aylıklardan yüksek olanın ödeneceği, bu nedenle yalnızca eşinden aylık alabileceği' maddesi hatırlatılacak.

Söz konusu kararın 'kişiye özel, münhasır' olduğu yönünde brifing verilerek, "21. Hukuk Dairesi'nin verdiği karar 6 Ağustos 2003 öncesindeki dul kadınları kapsıyor.

Bu durumda 7 Ağustos 2003 ile 1 Ekim 2008 arasındaki dul kadınlara haksızlık yapılıyor.

Yargı eliyle eşitsizlik dağıtmamıza izin vermeyin" denilecek.

Söz konusu kararın genele teşmil edilmesi halindemaaş sisteminin de alt üst olacağını ve sosyal güvenlik kara deliğini artıracağı mesajı hakimlere verilecek.

MAAŞ ALMAK İÇİN İŞ MAHKEMELERİNE BAŞVURMAYA GEREK YOK

Yargıtay hakimlerinin kararlarından geri dönmemeleri halinde Sosyal Güvenlik Kurumu, mahkeme kararına uyarak 6 Ağustos 2003 öncesindeki dul kadınlara hem kocasından hem de babasından maaş bağlayacak.

Söz konusu kişiler iki maaş alabilmek için iş mahkemelerine başvurmadan SGK'ya müracaat ederek maaşlarını alabilecek.

Uzmanlar iki maaş alabilecek 50 bin dul kadın olduğu tahmininde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler