Şehit yakınları ve gazilere müjde!

Torba kanundan, şehit yakınları ve gazilere yeni haklar getiren bir dizi düzenleme çıktı. Soruşturmayı yürüten savcı “terör” derse Uludere'de ölenler de sivil şehit sayılacak ve aileleri bu haklardan yararlanacak.  TBMM’de 11 gün boyunca gerilime neden ol

Şehit yakınları ve gazilere müjde!
Torba kanundan, şehit yakınları ve gazilere yeni haklar getiren bir dizi düzenleme çıktı. Soruşturmayı yürüten savcı “terör” derse Uludere'de ölenler de sivil şehit sayılacak ve aileleri bu haklardan yararlanacak. 
 
TBMM’de 11 gün boyunca gerilime neden olan torba yasa teklifi dün yasalaştı. 80 kanun maddesinde değişiklik yapan yasa, şehit yakınları ile gazilere ilişkin de yeni haklar öngörüyor. Kanunun yasalaşmasından sonra teşekkür konuşması yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, terör mağdurlarına engellilere ve muhtaçlara maddi imkânlar sağlandığına dikkat çekerek, “Bugün bu çıkardığımız yasayla kabul oylarımızla şehitlerimizin şefaatini ve onların çocuklarının dualarını almış bulunuyoruz” dedi.
 
Yasanın getirdiği haklar şöyle:
 
İŞ: Şehit yakınlarına iki, gazilere bir istihdam hakkı sağlanacak. Terör mağduru sivil şehitlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirildi. İstihdam hakkından 34 bin 984 kişi faydalanabilecek.
 
TAZMİNAT: Reyhanlı, Güngören, Gaziantep, Kumrular olaylarındaki gibi terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere sosyal güvencesinin olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanacak, iş hakkı tanınacak. 
 
34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olayına ilişkin savcılık "terör olayı" derse Uludereliler de sivil şehit sayılarak yakınları bu haklardan yararlanabilecek. 
 
MAAŞ: (Afyon cephanelik patlaması) Patlayıcı maddelerinin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemlerinde hayatını kaybeden veya malul olanların aylıkları arttırılacak, yakınlarına iki istihdam hakkı tanınacak ve tazminat verilecek.
 
KREDİ: Vazife ve harp malulü kapsamında hak sahipleri 73 bin TL, 20 yıl vadeli faizsiz konut kredisi kullanabilecek.
 
KIDEM: 2012 yılı öncesi er ve erbaş ile kamu görevlisi vazife malulleri hariç diğer şehit yakını ve gazilere uygulanan derece kademe ilerlemesi genişletildi, 2012'deki er ve erbaşlar dâhil edildi. 
 
EĞİTİM: Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ve eğitim-öğretim yardımı yapılacak. Özel eğitim okullarında okuma zorunlulu olan engelli çocuklar da bu haktan yararlanacak.
 
SEYAHAT: Gazilerin yanı sıra 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babaya da ücretsiz seyahat hakkı sağlandı. 
 
SU-ELEKTRİK: Su ve elektrik ücretlerinde indirimden yararlanamayanların tamamı bu haktan yararlanacak.
 
ŞART: Aylık bağlamada muhtaçlık şartı kaldırıldı, aylık alamayan anne ve babalara da aylık bağlanacak. Alt taban asgari ücretin net tutarı olacak.
 
ZAM GELDİ: Harp malulü kapsamındakiler ile tüm er ve erbaş maaşı artacak. Çalışmaya devam eden malullerin maluliyet aylığı kesilmeyerek. 
 
Engellilere ücretsiz ulaşım 
Engelliler ile bir refakatçileri ücretsiz ulaşım imkanından faydalanacak. 65 yaş ve üzeri şehiriçi toplu taşımadan ücretsiz, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından yüzde 50 indirimli yararlanacak.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem