Seçim gözlem heyeti çalışmaları başladı!

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından 1 Kasım'da yapılacak genel seçimleri izlemekle görevlendirilen gözlem heyeti göreve başladı.   Heyet Başkanı Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens, Ankar

Seçim gözlem heyeti çalışmaları başladı!
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından 1 Kasım'da yapılacak genel seçimleri izlemekle görevlendirilen gözlem heyeti göreve başladı.
 
Heyet Başkanı Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens, Ankara Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısında heyet ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
 
Heyetin Türkiye'den gelen talep üzerine oluşturulduğunu ve 2002'den beri Türkiye'deki çeşitli seçimlerde görev yaptığını belirten Ahrens, gün içinde Dışişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu'nda temaslarda bulunduklarını, devlet yetkililerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve medya mensuplarıyla da bir araya geleceklerini açıkladı.
 
Türkiye'deki sorumluluklarının seçim sürecini gözlemlemek ve bulgularına ilişkin bir rapor hazırlamak olduğunun altını çizen Ahrens, seçimlere müdahale etmeyecekleri gibi seçim sonuçlarıyla da ilgilenmediklerini söyledi.
 
Ahrens, 10 ülkeden gelen 11 uzmanın oluşturduğu çekirdek ekibin Ankara'da görev yapacağını, 18 kişiden oluşan uzun dönemli gözlemci ekibinin ise Ankara'da alacakları kapsamlı brifingin ardından ikişerli gruplar halinde Türkiye'nin farklı bölgelerinde görev yapmaya başlayacaklarını bildirdi.
 
Büyükelçi Ahrens, seçimlerin ertesi günü AGİT Parlamenterler Meclisi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden gelen gözlemcileri ile ilk bulgular ve sonuçlara dair ortak bir basın toplantısı düzenleyeceklerini belirtti.
 
Ahrens, AGİT'in seçim süreçlerinin gözlemlenmesine dair kapsamlı nihai raporu ise seçim gözlem heyetinin görevini tamamlamasından yaklaşık sekiz hafta sonra yayınlayacaklarını da sözlerine ekledi.
 
Bazı sandıkların birleştirilmesine yönelik tartışmalarla ilişkin bir soru üzerine Ahrens, "Prensip, oy kullanabilecek ehliyette olan herkesin demokratik koşullarda oyunu kullanabilmesidir. Gelişmelerin ne olduğunu, durumu gözlemleyeceğiz" diyerek yanıt verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler