Saray'a tepki gösterdi

MİMARLAR Odası Ankara Şubesi, Danıştay 14'üncü Dairesi'nin,  yerel mahkemenin Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu alanların tarihi sit olduğuna dair verilen kararı bozmasına tepki gösterdi.  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan

Saray'a tepki gösterdi
MİMARLAR Odası Ankara Şubesi, Danıştay 14'üncü Dairesi'nin, 
 
yerel mahkemenin Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu alanların tarihi sit olduğuna dair verilen kararı bozmasına tepki gösterdi. 
 
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Danıştay'ın kararının bilirkişi raporlarına ve uzman görüşlerine uygun olmadığını ileri sürerek, şunları söyledi:
 
"Danıştay, 14. Daire bilirkişi raporlarına ve uzman görüşlerine uygun olmayan bir karar vermiştir. Daha önce Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından iki kez bilirkişi raporu hazırlanarak, tarihi sit olduğuna dair verilen kararın Danıştay tarafından ortadan kaldırılması toplum vicdanının kabul edeceği bir şey değildir. Atatürk Orman Çiftliği alanlarının 1. derece doğal sit ve tarihi sit olması konusunda verilen gerekçeler ortadan kalkmadan, ki kalkmamıştır, tarihi sit kararının kaldırılması kabul edilemez. Danıştay'ın kararı tartışmalıdır. Bu aşamada itirazlarımızı yapacağız. Ankara 11. İdare Mahkemesi'nde dava tekrar görülecek, yerel mahkeme bilimsel raporlar doğrultusunda verdiği kararda direnirse konu Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na gidecek. Süreç bitmedi. Danıştay'ın verdiği karar hukuken tartışmalıdır, çelişkilidir. 59 davamız devam ediyor ortada yürütmeyi durdurma kararı var. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın meşrulaştırılması söz konusu değildir. Saray, kaçaktır, hukuksuzdur. Atatürk'ün vasiyetinin ihlalidir. Danıştay'ın verdiği bu kararı hem hukuken hem vicdanen kabul etmemiz mümkün değildir. Bugün Türkiye'de acilen adaletin tesis edilmesine ihtiyaç vardır."
 
Danıştay'ın söz konusu kararına ilişkin olarak Mimarlar Odası Ankara Şube yöneticileri ise yaptıkları yazılı basın açıklamasıyla "Danıştay 14. Daire'nin kararı henüz bize tebliğ edilmedi. Bilirkişi raporlarına rağmen bu doğrultuda bir karar verilmiş ise bu karar hukukun siyasallaştığı algısını daha da güçlendirmektedir" dedi.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI HİZMET BİNALARINA AİT BÖLGE TARİHİ SİT ALANI DEĞİL
 
Danıştay 14'üncü Dairesi, Atatürk Orman Çiftliği arazisindeki Cumhurbaşkanlığı hizmet binalarının bulunduğu alanının tarihi sit özellikleri taşımadığına karar vermişti. Danıştay 14'üncü Dairesi, Cumhurbaşkanlığı hizmet binasının yer aldığı alana ilişkin 22 Mayıs 2014 tarihli karar ile yerel mahkemenin tarihi sit statüsünün kaldırılmasına ilişkin işlem hakkında verdiği iptal kararının yürütmesini durdurdu. Yüksek Mahkeme'nin bu kararının gerekçesinde sözkonusu alanın tarihi sit özelliklerini taşımadığının açıkça ifade edildiği ve karar ile Cumhurbaşkanlığı hizmet binalarına ait bölgenin tarihi sit alanı olmadığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem