Robot, kadın hastaların imdadına yetişiyor

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Göçmen, "Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde robotik cerrahi ile ameliyat ettiğimiz kadın sayısı 500'ü geçti. Rahim ağzı kanseri, rahim içi kanse

Robot, kadın hastaların imdadına yetişiyor

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Göçmen, "Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde robotik cerrahi ile ameliyat ettiğimiz kadın sayısı 500'ü geçti. Rahim ağzı kanseri, rahim içi kanserleri, erken evre yumurtalık kanseri, miyom ameliyatlarını başarılı ile yapıyoruz" dedi.

Robotik cerrahi ile özel, devlet ve üniversite hastanelerinde başarılı ameliyatlar yapılmaya devam ediliyor. Küçük kesilerden yapıldığı için kanama ve enfeksiyon riskini en aza indiren bu ameliyatlar sayesinde, hastalar kanser ameliyatları sonrasında bile kısa sürede sosyal hayatlarına geri dönebiliyorlar. Robotik cerrahi ile 2008 yılından bu yana ameliyatların yapıldığı hastanelerden biri de Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Hastanede robotun en çok kullanıldığı alanlardan biri, kadın hastalığı ameliyatları. Bu alanda yapılan ameliyat sayısı 500'ü geçti.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Göçmen, robotik cerrahi ile pek çok kadın hastalığı ameliyatının yapılabildiğini söyledi. Göçmen, "Temel olarak yaptığımız ameliyatlar, kadın kanserleri, bu kadın kanserleri içinde rahim ağzı kanseri, rahim içi kanseri, onun dışında erken evre yumurtalık kanseri. Bunun dışında iyi huylu olanlar için endometriozis dediğimiz, özellikle derin infiltratif endometriozis dediğimiz hastalık durumunda. Bir başka kullandığımız alan da yumurtalık tüpü açma ameliyatları. Ayrıca rahim sarkma ameliyatları da yapıyoruz. Özellikle genç hastalarda rahmi yukarı doğru asıp, sarkmayı ortadan kaldırıyoruz. Aynı zamanda hasta çocuk isterse rahmini korumuş oluyoruz" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Göçmen, robotik cerrahi ile hastalara kapalı ameliyatların avantajlarını sunduklarını belirterek, "Çoğu vakamızı laparoskopik yapıyoruz. Genellikle şişman olan özellikle ince işlem gerektiren vakalarda robotik cerrahiyi tercih ediyoruz. Şişman olan hastalarımızı açık cerrahiden mümkün olduğu kadar uzak tutmak istiyoruz. Özellikle kanser vakalarında hastalarımızı göbeğinden aşağı ve yukarı olacak şekilde karnını açıyoruz. Böyle olursa doku iyileşmesi gecikiyor, dokularında açılma olabiliyor. Fıtıklaşmalar olabiliyor. Doku iyileşmesinin gecikmesine bağlı işine geç dönebiliyor. Hasta ameliyatı takip eden günlerde çok ciddi sancılar çekebiliyor. Endoskopik cerrahi ile biz bunu yapacak olursak birkaç delikle ki maksimum 4-5 delikten bunu yapıyoruz. Daha az ağrı ortaya çıkıyor daha erken dönemde sosyal hayatına ve eğer çalışıyorsa işine dönmüş oluyor. Ekonomik kaybını da ortadan kaldırmış oluyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Göçmen, robotik cerrahiye 2008'de Türkiye'de ilk başlayan ekip olduklarını hatırlatarak, "Türkiye'nin her yerinden yurtdışından gelen ve ameliyat ettiğimiz hastalar var. Şu anda kamu hastanelerinde çok sayıda robotun olduğunu da belirtmek isterim. Devletimizin verdiği imkanlarla endoskopik cerrahi yaygın olarak kamu hastanelerinde yapılmaktadır. Urfa'sından Erzurum'una kadar. İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı, Antalya gibi pek çok şehirlerde var. Aktif olarak da değişik branşlar bunu kullanıyor. Bunun sadece özel hastanelerde olmadığını, kamu hastanelerinde de bazı üniversite hastanelerinde de, bu hizmetin verildiğini özellikle belirtmek isterim. Endoskopik cerrahinin en üst noktası olan robotik cerrahi de çoğu kamu hastanesinde son derece iyi şartlarda, son derece iyi yetişmiş ekipler tarafından yapılmaktadır" ifadesini kullandı.

Robot, kadın hastaların imdadına yetişiyor

Robot, kadın hastaların imdadına yetişiyor

Robot, kadın hastaların imdadına yetişiyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler