Rekortmen baraj açılacak

 Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Deriner Barajı'nın açılışını, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile birlikte bu yıl 12 Aralık'ta yapmasının planlandığını bildirdi.Bakan Eroğlu, sahip olduğu 249 metre gövde yüksekli

Rekortmen baraj açılacak

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Deriner Barajı'nın açılışını, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile birlikte bu yıl 12 Aralık'ta yapmasının planlandığını bildirdi.

Bakan Eroğlu, sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci; dünyanın da 6. en yüksek beton kemer barajı olan Deriner'de su tutmaya başlayan baraj bölgesinde DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ile incelemelerde bulundu.

İnceleme öncesinde gazetecilerle kahvaltıda biraraya gelen Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerjisinin yüzde 73'ünü dışarıdan ithal ettiğini ifade etti.

"SU AKAR BİZ BAKMAYIZ"

''Su akıyor biz de bakıyoruz'' diyen Eroğlu, buna son vermek, dışarıya olan bağımlılığı ve cari açığı azaltmayı amaçladıklarını söyledi.

DSİ Genel Müdürlüğü döneminde büyük ödenekler ayırarak hızla barajlar yapmaya başladıklarını anlatan Eroğlu, ''Hem biz yaptık hem özel sektör yaptı. Dönemimizde 206 adet, göletleri saymıyorum, dev barajı açtık'' dedi.

Eroğlu, şöyle konuştu:

''Bu barajları yapmaya mecburuz. Barajlar olmadığı zaman suyu biriktiremeyiz. Hiçbir şehre su veremeyiz. Hiçbir araziyi sulayamayız. Çünkü Türkiye'de sürekli akan nehirler nadirdir. Çoğu kurur. Derelerimizin yüzde 90'ı yaz aylarında maalesef kuruyor. Kış aylarında sulama ihtiyacı yoktur ama yaz ayları böyle değildir. Yazın insanlar kendi ihtiyaçları için de çok daha fazla su kullanıyorlar. Yazlık su ihtiyacı kışlık su ihtiyacının 4-5 katından fazladır.

Şu an Türkiye'deki suyun yüzde 70'i sulamada kullanılıyor. Geri kalanı sanayi ve içme suyunda tüketiliyor. Dolayısıyla suyun büyük bir kısmı yazın kullanılıyor.''

Bakan Eroğlu, eskiden barajların yapılamadığını, şehirlerin susuz kaldığını ifade ederek, ''İstanbul'a bakın 50 yıldır susuzdu. Biz yıldırım hızıyla barajlar yaptık ve İstanbul'a akıttık'' diye konuştu.

İstanbul'u 2060 yılına kadar susuz bırakmadıklarını, Kars'tan Edirne'ye; Şanlıurfa'dan Mersin'e, İzmir'e karar bütün şehirlerin su problemini çözdüklerini dile getiren Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hepsine barajlar yaptık. Çünkü Türkiye yarı kurak bir iklim bölgesinde bulunuyor. Baraj yapmadan Türkiye'de suyu kontrol etmek mümkün değil. Barajları yapmak, taşkınlardan korunmak sulama ve içme suyu amaçlı su temin etmek ve erozyonları önlemek için yapılması şarttır.

Laf olsun keyif olsun diye baraj yapmıyoruz. Bu barajların aslında 30-40 yıl önce yapılması lazımdı. Şu ana kadar 206 barajı bitirdik inşallah önümüzdeki yıl çok daha büyük barajları bitireceğiz.''

-Deriner'in açılışı Putin ile 12 Aralık'ta-

Bakan Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Deriner Barajı'nın açılışını Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile birlikte bu yıl 12 Aralık'ta yapmasının planlandığını bildirdi.

YUSUFELİ DAHA DA DERİN OLACAK

Deriner'in Artvin'in havasını değiştireceğini, turizm potansiyelini canlandıracağını anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

''Daha önce Çoruh Nehri üzerinde hiçbir baraj, hiçbir hidroelektrik santrali yoktu. Şu anda Artvin Barajı yapılıyor. Yusufeli Barajı için de planlar, projeler tamamlandı. Yusufeli Barajı tamamlandığında Deriner Barajı'ndan 16 metre daha yüksek olacak.

Kendi rekorlarımızı kıra kıra ilerliyoruz. Yusufeli ile ilgili yerleşim meselesi vardı. Vatandaşlara en güzel ilçeyi hazırlamak istedik. Örnek ilçe için projeler yapıldı. Anket neticeleri değerlendirerek bir çözüm bulduk. Vatandaşın talepleri istikametinde planları oluşturduk. Muhteşem bir ilçe olacak.''

Deriner Barajı'nın, Borçka ve Muratlı barajlarının verimini de arttıracağını da vurgulayan Eroğlu, ''Barajlarımızı bitiriyoruz. Balıkçılık, turizm, yaylacılık gelişecek. Barajlar sayesinde yollar da yapıyoruz. Eskiden buralarda keçi yolu bile yoktu. Zor bir inşaat oldu ama gerçekleştirdik. Şimdiden dünya literatürüne girdi. Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 1 milyar TL olacak'' dedi.

TBMM 75. Yıl Muratlı Barajı ve HES ile Borçka Barajı ve HES'ten sonra Çoruh Nehri'nin üçüncü gerdanlığı olacak Deriner Barajı, Türkiye'de bugün itibariyle üretilen hidroelektriğin 62 milyar kilovat saat değerinin takriben yüzde 4'üne tekabül eden 2.12 milyar kilovat saat elektrik üretecek. Bu rakam Çoruh Havzası'ndaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise yüzde 14'üne denk gelecek. 750 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Bu üretimin karşılığı tek başına yıllık 550 milyon TL milli bütçeye katkıda bulunacak. Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su sağlayarak bu barajların yıllık üretimine 25 milyon TL'lik ilave katkıda bulunacak. Toplamda Deriner Barajı'nın yıllık faydası 575 milyon TL olacak. Çoruh Nehri Türkiye'nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olması sebebiyle Deriner Barajı, Borçka ve Muratlı barajlarının ekonomik ömrünü uzatacak. Deriner Barajı'nın kendini 7 senede amorti etmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem