Putin Erdoğan ile görüşecek

Suriye’ye yönelik olası bir saldırı dünya başkentlerinde en çok tartışılan konu olurken, gözler perşembe günü Rusya’nın St. Petersburg kentinde yapılacak G20 liderleri zirvesine çevrildi. Şam yönetiminin uluslararası alandaki en önemli destekçisi olan Rus

Putin Erdoğan ile görüşecek
Suriye’ye yönelik olası bir saldırı dünya başkentlerinde en çok tartışılan konu olurken, gözler perşembe günü Rusya’nın St. Petersburg kentinde yapılacak G20 liderleri zirvesine çevrildi.
 
Şam yönetiminin uluslararası alandaki en önemli destekçisi olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in evsahipliğinde gerçekleşecek zirveye resmî gündemde yer almamasına rağmen Suriye konusu damgasını vuracak. Taraf gazetesindeki habere göre, Özellikle saldırı kararı aldığını ilan eden ancak bu konuyu Kongre’ye taşıyan ABD Başkanı Barack Obama ile Rus lider arasında gergin dakikaların geçmesi bekleniyor.
 
OBAMA İLE İKİLİ GÖRÜŞME YOK
 
Obama, ülkesinin istihbarat sırlarını sızdıran Edward Snowden’a iltica hakkı vermesi nedeniyle, zirve öncesinde Moskova’da yapılması planlanan ikili görüşmeyi iptal etmişti. Putin de G20 zirvesi programına Obama’yı dahil etmedi. İkili geçen yıl Meksika’da yapılan zirvede iki saat boyunca Suriye konusunu tartışmıştı.
 
ERDOĞAN İLE AYAK ÜSTÜ TEMAS
 
Putin’in açıklanan zirve programında “süre tenzili”ne uğrayan lider sadece Obama değildi. Rus lider, “Sınırlı operasyon yetmez” diyerek Suriye lideri Beşar Esad’ın devrilmesini isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da ikili görüşme programına dahil etmedi. Kremlin Sarayı dış politika danışmanı Yuriy Uşakov, Erdoğan’a protokolde sadece “ayaküstü temas” olarak tarif edilen bölümde yer ayrılacağını açıkladı.
 
GEÇEN YIL 40 DAKİKA
 
Uşakov, Rus liderin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İtalya Başbakanı Ennico Letta’nın yanısıra Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika heyetlerini kabul edeceğini duyurdu. Rus sözcü, ardından “Protokolde ayaküstü temas olarak tabir ettiğimiz kısa görüşmeleri de olacak. Bu ayaküstü görüşmeler Türkiye, İngiltere, Meksika, Hindistan, Arjantin, Brezilya, ve Singapur liderleriyle olacak” dedi. 
 
Erdoğan ile Putin geçen yıl yapılan Meksika zirvesinde de 40 dakika görüşmüştü.
 
Geçen ay Putin ile Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde G20 zirvesinde ikili görüşme yapılması ve Suriye konusunun ele alınması için mutabakata varıldığı dile getirilmişti.
 
ERDOĞAN’IN DOSYASI HAZIR
 
Erdoğan’ın da G20 zirvesine özel bir dosyayla gitmesi bekleniyor. Erdoğan burada yapacağı ikili görüşmelerde Suriye’de yaşananlara yüksek sesle karşı çıkılması ve askeri müdahalenin bir an önce yapılması gerektiğini anlatacak.
 
Dosyasındaki ana başlığın Suriye olacağı bu görüşmelerde Erdoğan, Suriye’ye müdahale için liderleri ikna etmeye çalışacak. Başbakan Erdoğan ayrıca, görüşeceği dünya liderlerine Türkiye’nin 2020 olimpiyat adaylığı ile ilgili hazırlanan dosyayı da sunacak ve destek isteyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem