PKK'lılar balonla gözetlenecek

 Termal kameralarla donatılacak ilk uçan balon Hakkari'ye alınıyor. Tüm sınır "Uçan MOBESE" olarak adlandırılan balonla gözetlenecek. Irak, Suriye ve İran sınırından yapılan illegal geçişler/sızmalarla kırsal alanlarda yuvalanan teröristlerin "nokta" olar

PKK'lılar balonla gözetlenecek

 

Termal kameralarla donatılacak ilk uçan balon Hakkari'ye alınıyor. Tüm sınır "Uçan MOBESE" olarak adlandırılan balonla gözetlenecek.
 
Irak, Suriye ve İran sınırından yapılan illegal geçişler/sızmalarla kırsal alanlarda yuvalanan teröristlerin "nokta" olarak yerini tespit etmeye yarayacak yeni gözetleme sistemi için somut adım atıldı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan (SSM) istihbarat ve güvenlik alanlarında kullanılmak üzere 6 adet balon sisteminin alınmasını talep etmesinden sonra harekete geçildi.
 
MEKSİKA SINIRINA GİTTİLER
 
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden üç kişilik bir ekip geçtiğimiz günlerde ABD'ye giderek uçan balonlar hakkında çalışma yaptı. Projeyi yürüten Haberleşme ile İkmal ve Bakım Daire Başkanlıklarında görevli polisler yeni nesil balonları tek tek inceledi. Balon üreticileri ile görüşen emniyet heyeti, ABD polisinin yıllardır Meksika sınırında uyuşturucu, silah ve göçmen kaçakçılığı suçlarında kullandığı sistemi yerinde gördü.
 
ANLIK GÖRÜNTÜ VERECEK
 
Ankara'ya dönen özel ekip uçan balonlar hakkında hazırlayacakları raporu Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'a sunacak. Uçan balonların fiyatlarının 1-3 milyon dolar arasında değiştiği ifade edildi. SSM aracılığı ile ilk alımı yapılacak uçan balonun teknik altyapı yetersizliği yüzünden MOBESE'den yeterince faydalanamayan Hakkari'ye tahsis edileceği öğrenildi. Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder'in Ramazan Bayramı için kente gelen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'den bu yönde talepte bulunduğu ifade edildi.
 
Uçan balon PKK'lı teröristlerin sınırdan sızıp düzenleyecekleri pusu, baskın gibi eylemlerini önlemekle kalmayacak. Uyuşturucu, akaryakıt ve göçmen kaçakçılığı yapan şebekelere havadan alınacak "anlık" görüntülerle darbe vurulacak.
 
10 SAAT UÇABİLİYOR
 
İlk etapta Hakkari'ye daha sonra Şırnak, Tunceli, Van, Diyarbakır gibi illere alımı planlanan uçan balonlar teröre "neşter" vuracak. SSM ile birlikte yürütülen projedeki balonların 300 ila 900 metre yüksekliğe çıktığı ve havada 6-10 saat kalabildiği belirtildi. ABD'den satın alınacak uçan balonlar kurşun geçirmez özellikte olacak. O yüzden PKK'lı teröristler havada gördükleri balonları silahla vurup düşüremeyecek. Balondan alınacak görüntüler anında komuta merkezine aktarılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem