PKK bu tarihte K. Irak'a çekiliyor

Sürecin nasıl devam edeceğine ilişkin ayrıntılar ortaya çıkıyor.Buna göre terör örgütü, hükümetin bir dizi reformundan sonra sonra Mayıs ayında Türkiye topraklarını terk edecek. Son aşamada ise PKK'nın yasal siyasete geçişi ve Öcalan'ın konumu olacak.PKK'

PKK bu tarihte K. Irak'a çekiliyor

Sürecin nasıl devam edeceğine ilişkin ayrıntılar ortaya çıkıyor.

Buna göre terör örgütü, hükümetin bir dizi reformundan sonra sonra Mayıs ayında Türkiye topraklarını terk edecek. Son aşamada ise PKK'nın yasal siyasete geçişi ve Öcalan'ın konumu olacak.

PKK'ya silah bıraktırma projesi nasıl olacak? İmralı'yı muhatap alan devlet, ilk olarak BDP'li vekilleri Öcalan ile buluşturdu. İşte bu görüşme devletin hazırladığı belirli bir takvimin ilk adımıydı. Yeni sürece ilişkin ayrıntıları Taraf gazetesinden Kurtuluş Tayiz yazdı. İşte o yazıdan önemli bir bölüm:

HÜKÜMET REFORMLARI MECLİS'TEN GEÇİRECEK

"İmralı’daki takvime göre devlet, bu birkaç ay içerisinde ciddi reformları gündemine alıp hızla Meclis’ten geçirecek. Bu reformlar arasında şiddete bulaşmayan KCK’lı tutukluların serbest kalmasını sağlayan 4. Yargı Paketi’ndeki değişiklikler bulunuyor. Anadilde savunma, kamu kurumlarında Kürtçe hizmet, eski yerleşim yerlerinin adlarının iadesi, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’na konan çekincenin kaldırılması gibi adımlar bahar aylarına kadar atılacak.

Bu “küçük” adımların özelliği İmralı’da varılan mutabakata devletin ne kadar sadık olduğunu göstermek. Örgüt, ikna olmak için bu pratik adımların atılmasını bekliyor. Hükümetin siyasi çözüme razı olduğuna inandıktan sonra Kandil kendisinden beklenen o stratejik adımı atacak. İmralı’daki mutabakata göre, Kandil mayıs ayında Türkiye’deki silahlı güçlerini sınırötesine çekmeye başlayacak. Bunun için örgüte “operasyon” garantisi verilmiş durumda. Çekilecek militanlara hiçbir şekilde dokunulmayacak. Hükümetin çekilmeyi daha önce gerçekleştirmek istediği ancak kış aylarından dolayı bunun çok zor olması üzerine baharda başlatılacağı belirtiliyor.

Örgütten hemen silah bırakma talebi de yok. Bu, PKK’nın silahlı güçlerinin sınırdışına çekilmesinin ardından gündeme gelecek. İmralı-MİT görüşmelerinin hedefinde PKK’nın tümden silahsızlanması var ancak şimdilik daha gerçekçi, işlevsel bir yol haritasına göre hareket ediliyor.

ÜÇÜNCÜ PERDEDE TÜMDEN SİLAHSIZLANMA

BDP’li heyetin İmralı ziyaretini silahlara vedanın “birinci perdesi” olarak değerlendirebiliriz. Halen bu sahne oynanıyor. Niyet silahlı mücadeleden vazgeçilmesinin kararlaştırılması. Bunun için karşılıklı güven veren jestler yapılıyor. İkinci perde mayısta açılıyor ve silahların sahneden çıkışı gerçekleşecek. Kandil’in “Güçlerimizi Güney’e (Kuzey Irak) çekip imha mı edecekler” yönündeki kuşkularının giderildiği söyleniyor. Bu aşamaya kadar herhangi bir engelle karşılaşılması beklenmiyor. Bölgedeki kaosun; İran, Suriye ve Irak’la Ankara arasındaki gerilimin çeşitli sorunlar çıkarması, Kandil’i etki altına alması gözardı edilmemiş, buna göre bazı tedbirlerin önceden alındığı kaydediliyor. Üçüncü perde tümden silahsızlanma aşaması olacak. İmralı’daki çözüm projesi bir “bütünlük” içerisinde ele alınıyor. Bu aşamadan sonra PKK’nın yasal siyasete geçişi ve Öcalan’ın “konumu” netleşecek.

Hayata geçmediği sürece kâğıt üzerindeki en mükemmel plan bile henüz “gerçek” sayılmaz. İmralı mutabakatı şimdilik önemli bir mesafe kaydetti ancak bu projenin tümden gerçeğe dönüşmesi için daha alınacak çok yol var. Barış yolunda her iki tarafa da büyük görevler düşüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem