Pırlantadan ÖTV kalkıyor

Pırlanta, elmas gibi değerli taşlara yüzde 18 KDV geliyor. Toplam 70 maddelik ‘torba teklif’ önceki akşam TBMM’ye sunuldu. Artık mücevher sektörünün baş tacı değerli taşlar da yüzde 18 KDV’ye tabi... Şu anda sıfır KDV ile satılan elmas, pırlanta, yakut, z

Pırlantadan ÖTV kalkıyor
Pırlanta, elmas gibi değerli taşlara yüzde 18 KDV geliyor. Toplam 70 maddelik ‘torba teklif’ önceki akşam TBMM’ye sunuldu.
 
Artık mücevher sektörünün baş tacı değerli taşlar da yüzde 18 KDV’ye tabi... Şu anda sıfır KDV ile satılan elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia gibi kıymetli taşlardan da KDV alınmasını öngören teklif önceki akşam TBMM Başkanlığı’na sunuldu. ‘Torba teklif’teki düzenlemeler 70 maddeden oluşuyor.  Teklifin TBMM’de kabulü halinde söz konusu değerli taşlar yüzde 18 KDV’ye tabi olacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl kasım ayında “TBMM uygun görürse yüzde 18 KDV getireceğiz” demişti.
 
YÜZDE 20’LİK ÖTV, ÜRETİCİYE YÜK
 
Ancak KDV getirilirken, ÖTV’nin de kaldırılması gündemde. Hammadde ihtalatında mücevher sektörünün maliyetlerini artıran yüzde 20’lik ÖTV’nin kaldırılması planlanıyor. Böylece sektör ihracatının artırılması hedefleniyor. ÖTV’nin 2.5 milyar dolarlık ihracatın beş yıl içinde 15-20 milyar dolara çıkabileceği belirtiliyor.
 
FİYATLARI ETKİLEMEYECEK
 
KDV geliyor ancak ÖTV de kalkıyor. Bu nedenle elmas, pırlanta gibi taşlardan oluşan mücevherlerin fiyatlarında tüketici açısından bir değişiklik olması beklenmiyor. Çünkü yüzde 20’lik ÖTV’nin kaldırılmasıyla sektör, KDV artışını tüketiciye yansıtmayacak. Yani pırlanta ve elmas takıların satış fiyatı değişmeyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem