''Pes'' dedirten boşanma sebebi!

Vefat eden anne veya babasının maaşını almak için hileli boşanma gerçekleştiren ‘sahte dullara’ yönelik yılın en büyük operasyonunu yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2013 yılının 10 aylık bölümünde 3 bin 290 kişinin sahte boşanma gerçekleştirdiğini orta

''Pes'' dedirten boşanma sebebi!

Vefat eden anne veya babasının maaşını almak için hileli boşanma gerçekleştiren ‘sahte dullara’ yönelik yılın en büyük operasyonunu yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2013 yılının 10 aylık bölümünde 3 bin 290 kişinin sahte boşanma gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı.

FAİZ ÖDEYECEKLER

Hürriyet'ten Salim Uzun'un haberine göre sahte boşanmaların tespiti için adeta dedektif gibi çalışan SGK müfettişleri, boşanma dosyalarını ihbarlar neticesinde inceleyerek kimin haksız olarak devletten maaş aldığını tespit etti. Bu tespitler doğrultusunda maaşı kesilen kişiler bugüne kadar aldıkları maaşı devlete faizi ile geri ödeyecek. Ödemeler taksitle değil peşin olarak yapılacak.

MAL VARLIKLARI SATILABİLİR

2008 yılından bugüne kadar devletten 34 bin 730 lira maaş alan bir kişi eğer sahte boşanma yaptığı tespit edilirse devlete geri ödeyeceği miktar 7 bin liralık yasal faizi ile 41 bin 730 liraya çıkıyor. Eğer şahsın bu borcu ödeyeceği nakit parası yoksa mal varlıklarının satışı sağlanıyor. Mal varlığı da yoksa süreç yargı yoluna taşınıyor.

GELİR BÜYÜK

Peki, sahte dulların tespiti konusunda yapılan operasyonun neticesinde devletin kasasına girecek miktar ne kadar? Müfettişlerin tespitleri ile hazırlanan dosyalar incelendiğinde devletin geri alacağı miktar sahte boşanma yapan kişinin durumuna, maaş alma süresine göre değişiyor. Fakat uzmanların tespitlerine göre 3 bin 290 kişinin cebinden devletin kasasına girecek olan miktar yaklaşık 1,5 milyon lira.

ANTALYA’DA 310 DENETİM

Sahte boşanmaların en fazla yapıldığı iller arasında yer alan Antalya’da da denetimler devam ediyor. 10 aylık dönemde 310 denetim gerçekleştiren SGK müfettişleri muvazaalı boşanma yaptıkları tespit edilen 202 kişinin 5510 sayılı Kanun’un 56’ıncı maddesine istinaden maaşlarını kesti.

TAKSİTLENDİRME YOK

Yapılan tespitler neticesinde hazırlanan bir dosya üzerinden örnek veren SGK yetkilileri, “2008 yılından bugüne kadar 34 bin 730 lira maaş almış bir şahsın muvazaalı boşanma yaptıkları tespit edildi. Bu tespit neticesinde maaş hemen durdurulurken, kişiye 7 bin lira yasal faizi ile 41 bin 700 lira alacak çıkartıldı. Bu miktar tek seferde kendisinden tahsil edilecek.  Kamu kaynaklarını etkin ve verimli olarak kullanılması ilkesiyle hileli boşanma vakalarına karşı büyük titizlikle yaklaşılmaktadır” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem