Periscope'un başı dertte!

Önce iOS ile parlayan, sonrada Android platformu ile zirve yapan canlı yayın medyası Periscope, büyük kitlelere ulaştı. Ancak bu büyük kitle Periscope’a bela olacağa benziyor. Periscope, artık yeni nesil canlı yayın medyası... Bu noktada başta Youtube olm

Periscope'un başı dertte!

Önce iOS ile parlayan, sonrada Android platformu ile zirve yapan canlı yayın medyası Periscope, büyük kitlelere ulaştı. Ancak bu büyük kitle Periscope’a bela olacağa benziyor.

Periscope, artık yeni nesil canlı yayın medyası... Bu noktada başta Youtube olmak üzere birçok video yayın sistemi, kullanıcılara kolay canlı yayın ara yüzleri sunmak için çalışıyor. Ancak mobil taraftaki uygulama yığınları arasında, bu konu ile ilgili bir boşluk olduğunu sezen Periscope, en başarılı olan mobil canlı yayın ağını iOS ile bütün kesimlerin beğenisine sundu.

Kısa zamanda Twitter’ın etkisiyle de iOS cihazlarda büyük bir sevilerek canlı yapan kitle oluşturan Periscope, uzunca bir süre diğer platformlarda yer alacak mı tartışmalarına da konu oldu. Her daim Periscope bu sorulara esnek cevaplar vererek kullanıcıları tek platformla bağlı tutmayacağını hissettirdi. En nihayetinde de Android platformunda da yer aldı ve kullanıcı kitlesi birden çok daha büyük boyutlara ulaştı. Ama bu durum, Periscopu’da bir noktada zora sokmuş oldu: Kontrol ve filtreleme!

Bilindiği gibi Periscope üzerinden kolaylıkla herkes canlı yayın yapabiliyor. Herkesin istediği görüntüyü canlı yayınla tüm dünyaya açabilmesi, özellikle denetim konusunda büyük zorluk oluşturuyor.

Hali hazırda Youtube gibi sistemlerde, videoları için telif hakları veya uygunsuzlukları konusunda bir filtreleme ve şikâyet sistemi bulunuyor ve uygulanıyor. Ancak iş canlı yayın noktasına geldiğinde uygulama çığırından çıkabiliyor!

Periscope’un bu denli fazla kitleye ulaşması ve herhangi bir filtreleme veya şikâyetle yayın kesme pratikliğini barındırmaması  her kesimden insanın yayında bulunabileceği bir platforma dönmesine yol açıyor.

Bu konu ile ilgili bir süre önce ilk çatlaklar telif hakları konusunda ortaya çıktı. Firmalar veya bireyler, izinsizce yayına konu olan materyallerinden memnun değillerdi. Zira belli kullanıcılar devamlı müzik veya film gibi içerikler yayınlamasının yanı sıra habersizce veya yasaklı alanlardan gelen görüntülerde yayınlara konu oluyordu.

Periscope'da yasak yayın!

Şimdi ise Periscope, tümden çığırından çıkmış bir halde! Son gelen raporlara göre Periscope üzerinden yoğun cinsel içerikli yayınların yapılıyor olmasından, vahşet, insani ve dini konulara saldırı, terörizmi ve şiddeti destekleyen ve yol gösteren yayınların yapılmasına kadar çok geniş çaplı bir pazar oluşmuş durumda.

Periscope Yasaklanır mı?

Periscope bu konularda yoğun olarak eleştiri ve baskı altında kalmış durumda. Ne yazık henüz Periscope bu duruma etkili müdahele edemiyor. Ancak söz konusu yayınların böyle devam etmesi, en sonunda hükümetler tarafından el atılacak hale gelecektir. En nihayetinde ise belki de belirli ülkeler kapsamında yasaklamalar veya kısıtlamak ortaya çıkacaktır.

En kötü senaryo ile Periscope yayın hayatına kısa süreliğine, etkili bir çözüm bulana kadar ara vermeye zorlanabilir. Ancak canlı yayın söz konusu olduğunda, doğrudan bir filtreleme uygulamak büyük altyapı ve çaba gerektiriyor.

Periscope bu eleştirilere ve baskılara şimdilik sessiz kalmaya devam ediyor. Öte yandan bu eleştiriler her geçen gün artıyor.Ayrıca öte yandan eleştirilere konu olan içerikler de, paralel olarak gün ve gün artmaya devam ediyor.

Periscope'un bu konuda nasıl bir adam atacağı ise zamanla şekillenecek

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler