PAK iş Başkanı Trabzon'da konuştu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Trabzon'da kutlayan Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Pak Medya İş Sendikası; yakıp yıkmak, kırıp dökmek için değil demokratik hakkı kullanarak sorunları, hakları, talepleri dile getirmek, özgürlük, demokra

PAK iş Başkanı Trabzon'da konuştu

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Trabzon'da kutlayan Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Pak Medya İş Sendikası; yakıp yıkmak, kırıp dökmek için değil demokratik hakkı kullanarak sorunları, hakları, talepleri dile getirmek, özgürlük, demokrasi ve adalete sahip çıkmak için meydanlarda olduklarını açıkladı.

Trabzon'daki üyelerinin katılımıyla Uzun Sokak girişinden Meydan Parkı'na kadar yürüdükten sonra basın açıklaması yapan Pak Medya İş Genel Başkanı İsmail Topcuoğlu, yıllardır dile getirdikleri sorunların hep görmezden gelindiğine değinerek, "Çözülmek şöyle dursun, her geçen gün yenileri eklendi. Buradan hep birlikte sesleniyoruz; emekçiyi görmezden gelenler, emeği yok sayanlar, kendileri er ya da geç yok olmaya mahkumdur.

Hukukumuzu, hürriyetimizi, demokrasimizi, ekmeğimizi çalanlar, hangi kalın duvarların arkasına kaçarsa kaçsın, hangi karanlığa saklanırsa saklansın, hangi ine girerse girsin, bu millete hesap vermekten kurtulamayacak." dedi.

Geçen yıl kurulan ve ilk defa 1 Mayıs'ı meydanlarda kutlayan Pak Medya İş, emekçinin can güvenliğine dikkat çekti. İsmail Topcuoğlu, "Sadece 2014 yılında bin 886, 2015 yılının ilk dört ayında ise 420 emekçi hayatını kaybetti. Başta Soma ve Ermenek faciaları olmak üzere, yaşanan bu kazaların neredeyse tamamı önlenebilir kazalardı. Üç kuruş daha fazla kâr elde etmek için yasaların emrettiği iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri almayanlar ve onların siyasetteki ortaklarına, işbirlikçilerine sesleniyoruz: Bu millet yumuşak başlıdır ama uysal koyun değildir ve canını hiçe sayan kan emici vampirlerden hukuk önünde hesap sormasını bilecektir." şeklinde konuştu.

Horonla başlayıp, horonla biten 1 Mayıs kutlamasında, milletin birikimlerinin, israf sınırlarının da ötesinde yapılan harcamalarla sülük gibi emilerek emekçinin açlığa, yoksulluğa mahkum edildiği ifade edildi. Sendikacıların sembolik olarak başlarına çuval geçirdikleri ve özgürlük için güvercin uçurdukları 1 Mayıs kutlamasında, Pak Medya İş Başkanı İsmail Topcuoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"EMEKÇİ AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR"

Açlık sınırının bin 300 lirayı aştığı ülkemizde, asgari ücretle çalışan milyonlarca kardeşimiz, 950 lira aylık ücretle köle gibi çalıştırılıyor. Asgari ücretin alım gücü ise 1993 yılının bile gerisine düştü. Giderek yükselen enflasyon ve dolardaki artış nedeniyle şu anda asgari ücretin alım gücü 800 liraya inmiştir. Emekçiye, insan haysiyetine yaraşır ücret istiyoruz.

"EMEKÇİLERİN SENDİKALAŞMASI ENGELLENİYOR"

Ülkemizde çalışanların sadece yüzde 10'u sendikalı, 11 milyon emekçi ise sendikasız çalışmakta. Sendikasızlaştırma adeta bir devlet politikasına dönüşmüş durumda. Sendikaları etkisizleştirmek için hukuksuz, ülke işkolu barajları uygulanmaktadır. Emekçiler gerçek anlamda haklarını sendika üyesi olarak alabilir. Bu nedenle, sendikal örgütlenmenin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.

"EMEKÇİLER TAŞERON SİSTEMİYLE KÖLELEŞTİRİLİYOR"

Emekçi taşeron sistemiyle köleleştirilmiştir. Bu da yetmezmiş gibi şimdi bir de kiralık işçi düzenlemesi peşindeler. Çalışanların her türlü hakkının gasp edildiği taşeronlaşma zulmüne derhal son verilmelidir.

"TORBA YASALARLA MİLLETİN BAŞINA ÇUVAL GEÇİRİLİYOR"

İşçi kardeşlerimiz sorunlarına çözüm beklerken, sözde çözüm vaatleriyle hazırlanan torba yasalarla, mevcut hakları da ellerinden alınmaya çalışılıyor. Örtülü ve açık harcamalarla Cumhuriyet tarihimizin israf rekorlarını kıranlar, son olarak çalışanların kıdem tazminatını gasp etme peşine düşmüştür. Halkın başına çuval geçirmek isteyenlerin torba yasalarını istemiyoruz.

"İŞSİZLİK VE KAYIT DIŞI İSTİHDAM REKORA KOŞUYOR"

Ülkemizde resmi rakamlara göre işsizlik yüzde 11.3'e ulaştı. Gerçekte ise bu rakam çok daha yüksektir. Gençler arasında ise işsizlik oranı yüzde 30'u geçmiştir. Milyonlarca işçiyi açlık sınırının altında çalıştıranlar, milyonlarcasının işsizliğini de görmezden geliyor. İstihdamı artırıcı politikalar geliştirmek yerine kendisine biat etmeyen sendikalara, iş adamlarına, işletmelere saldıranlar, işsiz kitlelerin daha da artmasına neden olmaktadır.

"VIP TORPİLLERLE İŞÇİ ÇOCUKLARININ HAKKI YENİYOR"

Diğer taraftan, kamuda VIP torpil listeleri havada uçuşmaktadır. Basında da yeralan haberlere göre, emekçi halkın çalışkan evlatları girdikleri sınavlardaki üstün başarılara rağmen hiçbir göreve alınmazken, bakan ve siyasetçi yakını binlerce kişi, sınavsız ve hukuksuz şekilde devlet memuru yapılmıştır. Bu suçunu kamuoyundan saklamak isteyenler, geçmiş yıllardaki KPSS'ler üzerinden algı operasyonları peşindedir.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem