Özgecan için park ve anıt heykeli

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Özgecan Aslan adına yapılan parkı ve anıt heykeli düzenlenen törenle açtı. Çankaya Belediyesi, geçen sene vahşi bir cinayetle öldürülen Özgecan Aslan adına yapılan parkı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Özgecan için park ve anıt heykeli

Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Özgecan Aslan adına yapılan parkı ve anıt heykeli düzenlenen törenle açtı.

Çankaya Belediyesi, geçen sene vahşi bir cinayetle öldürülen Özgecan Aslan adına yapılan parkı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen törenle açtı. Oran Mahallesi Atatürk Sitesi'nde bulunan parkta Heykeltıraş Aykut Öz'ün, Aslan'ın yanı sıra erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınlara da adayarak yaptığı heykel yer alıyor. Pakın açılış törenine Özgecan Aslan'ın babası Mehmet Aslan başta olmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Tekin Bingöl, Bülent Tezcan, Lale Karabıyık, Çetin Osman Budak ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen katıldı.

"DİLEĞİMİZ BUNDAN SONRA ÖZGECAN'LARIN OLMAMASI. ÖLEN HİÇBİR KADINI DUYMAK İSTEMİYORUZ"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, parkın Özgecan'ın şahsında şiddet gören, ölen, haksızlığa uğrayan bütün kadınlar adına olduğunu kaydederek, "Dileğimiz bundan sonra Özgecan'ların olmaması. Ölen hiçbir kadını duymak istemiyoruz. Cinayete giden bir kadının adını duymak istemiyoruz. Zamanında Güldünya içinde söylemiştik ama devam ediyor. Demek ki bir eksikliğimiz var. Yeterince çaba göstermiyoruz. Ben bir feminist düşünceye sahip değilim, kadın ve erkeğin beraber çabalaması gerektiğine inanan bir insanım. Ama maalesef ülkemizde kadınlara her türlü haksızlık yapılıyor. Bunun da bilincindeyiz. Eğitimden, yetiştirmekten bahsediyoruz. Bunları biz yaratıyoruz. Demek ki yeterince yetiştiremiyoruz. Yetiştirmek derken nasıl bir eğitim olacak? Herhalde çocuklarımız doğar doğmaz sevgiyi, vicdanı öğreteceğiz. Vicdan yoksa hiçbir şey yoktur. Sevgi vicdan tabi ki saygı ama bunlar yoksa olmaz. Demek ki bunlar üzerinden gideceğiz. Ülkemiz şu anda zaten genel olarak bir şiddet sarmalında. Kadın cinayetleri ayrı, ülkemizde yaşanan olumsuzluklar bunlar bizi nereye götürecek? İnanıyorum ki önümüzdeki yıllar, günler çok daha güzel olacaktır. Bunu hep beraber yapacağız" ifadelerini kullandı.

"ÖZGECAN'IN ADI BU PARKTAKİ AĞAÇLARLA, KUŞLARLA BERABER NEFES ALACAK VE YAŞAYACAK"

Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen ise "Nazım'ın dediği gibi sanki hiç yaşanmamış gibi ölen bütün kadınlarımız için büyük bir isyanı haykırmak ve Özgecan'ı bir kez daha bağrımıza basmak için bugün biraraya geldik" ifadesini kullanarak, "Bugün kadını erkekle eşit görmeyen, işin fıtratında kadınla erkek eşit değildir diyen ve kadını yaşamdan koparan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Türkiye'de neredeyse her gün annemiz, kardeşimiz, eşimiz, çocuğumuz olan kadınlarımızın erkek şiddetine maruz kalarak öldürülmesine şahitlik ediyoruz. Bu yüzden bugün burada sadece Özgecan Aslan Parkı'nın açılışı için değil, şiddete maruz kalarak öldürülen bütün kadınlarımızı anmaya geldik. Türkiye'de sadece son 12 yılda 5 bin 324 kadın katledilmiş ve kadına yönelik şiddet korkunç bir boyuta ulaşmış. Kadına yönelik şiddet toplumun en önemli sorunlarından biri. Bu zihniyet hamile kadınlarımızın sokağa çıkmasının edepsizlik olduğunu söyleyen 9 yaşındaki kız çocuğuyla evlenmek mümkün müdür diyen ve bu soruya cevap arayan bir zihniyettir. Biliyoruz ki bu nedenlerle Özgecan Aslan cinayeti sıradan bir olay değil işte bu zihniyetin bir yansımasıdır. İnanıyorum ki Özgecan'ın adı bu parktaki ağaçlarla, kuşlarla beraber nefes alacak ve yaşayacak. En büyük temennim anıtımızın bu ülkede katledilen kadınların unutulmadığının bir sembolü olmasıdır. Biz istiyoruz ki başka Özgecan'ın ülkeyi kasıp kavuran acısı son bulsun. Başka acılar yaşanmasın" diye konuştu.

"BEN ÇANKAYA'YA BUNDAN SONRA "CANKAYA" DİYECEĞİM"

Baba Mehmet Aslan da Özgecan'ın ruhuyla, hayalleriyle, düşünceleriyle bütün Türkiye'de bütün annelerin, kadınların sinelerinde sonsuza kadar yaşayacağına inandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Çankaya Belediyesi'nin açmış olduğu bu park çok güzel bir yerde. Ben Çankaya'ya bundan sonra "cankaya" diyeceğim. Cankayalı olanlara Özgecan'ım için gösterilmiş olan bu duyarlılıktan dolayı çok teşekkür ediyorum. Erkek şiddeti diyoruz da ben de bir erkek, bir baba olarak özünde can taşıyan, sevgi taşıyan, merhamet taşıyan, Allah korkusu taşıyan erkek olsun, kadın olsun aslında bir suçumuz günahımız yok. Karanlıkların içerisinde kaybolmuş, yolunu bulamamış, belki de nasibince sevgiden, şefkatten mahrum kalmış onları yetiştiren annelerin, babaların eğitimsiz olması toplumumuzdaki sevgiden ziyade birbirimizi yargılamaktan birbirimize olan sevgimizin farkında olamayışımızdan dolayı belki bu insanları da biz yaratmış oluyoruz aslında. Sistemin ürettiği atık hale gelmiş fazlalıklar olur ya o madde mana olarak bu insanları bizler yaratıyoruz. Bizler kodluyoruz. Yaşam kodlarını, düşünce kodlarını, inanç kodlarını, anneler, babalar, çevre, öğretmenler herkes bir bir yazıyor. Nefis kendini dünyada gerçekleştirmek için mücadele verdiği zaman saygı duymak istiyor."

Saygı görmeyen nefsin kendisine saygı göstermeyen en yakınından, en uzağına kadar zaman içerisinde o insanları cezalandırmaya başladığını anlatan Aslan, "Sistemi cezalandırmaya başlıyor. Sisteme karşı yıkıcı bir hale gelmeye başlıyor. Sevgi ve saygı çok basit. Maneviyatımızı artık biraz güçlendirmeye, birbirimize tahammül etmeye ihtiyacımız var. hepimizin geldiği yer aynı gideceği yer aynı. "Gelin canlar bir olalım" diyorum ben" dedi.

"BU ANLAMDA SEVGİDEN BAŞKA BU KAİNATTA HİÇBİR ŞEY YOK"

Parktan ayrılırken ise baba Aslan, Selvi Kılıçdaroğlu ve Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen'e yaptığı veda konuşmasında, "Bizim bu hayatta yaratılmış olan tüm insanlar için hayatta bu dünyada bırakacağımız, insanlara vereceğimiz değerlerin ne olduğu önemli. 10 binlerce yıldır dünyada var olmuş bütün uygarlıkların, devletlerin verdiği savaşların hepsinin özünde aslında içimizde var olmuş ben bir güzel ve bir çirkin diye tanımladığım o bütün dünyayı fethetmek için yola çıkmış olan koca İskender'e büyük İskender diyorlar. Biz ilk cümlesini biliriz sadece aslında, "Sen benim eserimin eserisin gölge etme başka ihsan istemem" diyor. Neyin eseri olduğumuzu fark edersek bu esaretten de nasıl kurtulacağımızı bence buluruz. Bu anlamda sevgiden başka bu kainatta hiçbir şey yok" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Özgecan Aslan Parkı ve anıtının açılışı gerçekleşti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler