ÖSYM Başkanı'na soruşturma!

Başsavcılık ÖSYM başkanı ile ilgili soruşturma izni istedi. Ayrıntılar gelecek...

ÖSYM Başkanı'na soruşturma!

YGS'de şifre iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan, LYS'ye günler kala kararını açıkladı.

Savcı Sakınan, sınavda suç unsuru bulunmadığına hükümederek, takipsizlik kararı verdi.

Ancak Savcı, ÖSYM Başkanı Ali Demir ve YGS Koordinatörü hakkında YÖK'ten soruşturma izni istedi.

YÖK izin verirse Başkan Demir ve YGS Koordinatörü "görevi kötüye kullanmak"tan sorgulanacak.

DANIŞTAY ÖSYM'DEN YÖNERGENİN HUKUKİ NİTELİĞİNİ SORDU

YGS'deki şifre iddiaları üzerine, Sınav Uygulama Yönergesinin iptali istemiyle açılan davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, ara karar vererek, ÖSYM'den ''Adaya Özgü Soru Kitapçığı'na ilişkin sınav yönergesinin'' hukuki niteliğini sordu.

Ankara Barosuna kayıtlı avukat Bilal Kolbüken, sınavın ve adaya özgü soru kitapçığına ilişkin sınav yönergesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştayda dava açmıştı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, bugün ara karar vererek, ÖSYM'ye iptali istenen Yönergenin hukuki niteliğini sordu. Ara kararda, ''Adaya Özgü Soru Kitapçığı'na ilişkin sınav yönergesinin, yalnızca 2011 YGS'de mi, yoksa diğer tüm sınavlar da mı uygulanıp uygulanmadığı'' soruldu.

ÖSYM'nin ara karara yanıt vermesi için 15 günlük süre verildi.

Avukat Kolbüken'in, Çankaya Atatürk Lisesinden 2009'da mezun olan ve 27 Mart 2011'deki YGS'ye giren müvekkili O.K.Ö. adına açtığı davanın dilekçesinde, ''ÖSYM'nin 'Adaya Özgü Soru Kitapçığı'na ilişkin sınav yönergesinin, hukuk düzeninde değişiklik meydana getirmesi, kural koyması, ülke çapında uygulanması ve sınava giren tüm öğrencileri bağlayıcı olması nedeniyle düzenleyici işlem niteliği taşıdığı'' belirtilerek, ''Davalı idarenin söz konusu sınav yönergesinin ve her adaya ayrı kitapçık uygulamasının bu yönüyle mahkemenizce değerlendirilmesi ve eşitlik ilkesini ihlal ettiğinin anlaşılması halinde, elbette yönergenin de, bu yönergeye dayanılarak gerçekleştirilen sınavın da iptali gerekmektedir'' denilmişti.

-ÖSYM BAŞKANI HAKKINDAKİ SORUŞTURMA İZNİNİ YÖK GENEL KURULU VERECEK

6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'a göre, ÖSYM Başkanı hakkında soruşturma izni kararı vermeye YÖK Genel Kurulu yetkili bulunuyor.

ÖSYM'nin 3 Mart 2011'de değiştirilen yeni kanununun ''cezai hükümleri'' içeren 10. maddesinin 8. fıkrasında, ''Bu kanun hükümlerine göre kamu görevlisi sayılan kişiler hakkında, görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı, 2 Aralık 1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine göre, soruşturma izni kararı vermeye ÖSYM Yönetim Kurulu; Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri hakkında ise Yükseköğretim Genel Kurulu yetkilidir'' hükmüne yer veriliyor.

Aynı kanunun 4. maddesinde de ÖSYM Başkanı'nın görev süresi dolmadan görevine son verilemeyeceği ancak atanmak için gerekli şartları taşımadığı ya da kaybettiğinin tespit edilmesi veya görevini yerine getiremeyeceğinin Yükseköğretim Genel Kurulu kararıyla tespit edilmesi ve resmi sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi halinde, Başkan'ın görev süresi dolmadan atandığı usule göre görevden alınabileceği kaydediliyor.

YÖK, devlet üniversitelerinde görev yapan profesör unvanına sahip öğretim üyeleri arasından üç aday belirleyerek Milli Eğitim Bakanlığına sunuyor. ÖSYM Başkanı, müşterek kararnameyle dört yıllığına Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.

Bu arada, YÖK Genel Kurulunun yarın toplanacağı ancak resmi gündeminde ÖSYM Başkanı'na soruşturma izni verilmesine ilişkin konu bulunmadığı öğrenildi. Genel Kurulda, geçen hafta tamamlanamayan konuların ele alınacağı kaydedildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''YGS'deki şifre'' iddialarına ilişkin bugün açıkladığı ''takipsizlik'' kararında, ÖSYM Başkanı Ali Demir ile YGS Koordinatörü ve diğer yetkililer hakkında YÖK Başkanlığından soruşturma izni istemişti.

Başsavcılık, ÖSYM Başkanı, YGS Koordinatörü ve diğer yetkililer hakkında ''görevi ihmal'' ve ''görevin kötüye kullanılması'' iddialarıyla ilgili evrakın, soruşturma izni için 6114 sayılı Yasa gereğince YÖK Başkanlığına gönderilmesine karar vermişti..

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler