Ortak sınırlar ve ortak çözümler

 Dünyanın en verimli denizlerinden biri olarak bilinen, ancak çevresel atıklar yüzünden hızla kirlenen Karadeniz için Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı Karadeniz Havzası Operasyonel Programı çerçevesinde finanse edilen Türkiye-Romanya ortaklığı ile uygula

Ortak sınırlar ve ortak çözümler

 Dünyanın en verimli denizlerinden biri olarak bilinen, ancak çevresel atıklar yüzünden hızla kirlenen Karadeniz için Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı Karadeniz Havzası Operasyonel Programı çerçevesinde finanse edilen Türkiye-Romanya ortaklığı ile uygulanan ECO AGRI projesi eğitim programı başladı.

Ana hedefi, Karadeniz’in kirlenmesine sebep olan faktörler arasında yer alan gübre kullanımının bilinçli olarak yapılmasını temin etmek olan proje, Türkiye’den Trabzon Ticaret Borsası ve Of Ziraat Odası’nın ortaklığıyla, Romanya’dan Dünyada Sürdürülebilir Kalkınma için Çevre ve İnsanı Koruma Derneği’nin, Ermenistan’dan Yerevan Devlet Üniversitesi’nin ve Moldova’dan Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu’nun işbirliği ile yürütülüyor.

 Trabzon Ticaret Borsası Toplantı salonunda gerçekleşen 1. gün toplantısına, TTB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şengül, Moldova Cumhuriyetinden Prof.Dr. Tudor Lupascu, Pror.Dr. Sezai Erçişli, Yrd. Doç.Dr. Çoşkun Erüz, yerli yabancı bilim adamları ve çiftçiler katıldı.

Açılış konuşmasında konuşan TTB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şengül, “Projenin öncelikli amacı çevreyi korumak için kaynakların, beceri ve bilgilerin paylaşılmasıdır. Proje, Karedeniz bölgesindeki paydaşlar arasında işbirliği sağlayarak, ziraate ait uygulama pratiklerini geliştirerek kimyasal gübre kullanımını azaltmak ve çevresel olarak gelişmiş bir Karedeniz bölgesi yaratmaya katkıda bulunmaktır” dedi.
Daha sonra Eğitim hakkında ön değerlendirmeyi Prof. Dr. Sezai Erçişli yaptı. Yapılan Değerlendirme konuşmasından sonra konuşan Moldova Cumhuriyetinden Prof.Dr.Tudor Lupascu, Buraya katılmaktan dolayı çok memnun oldukları ifade ederek, Moldova Cumhuriyetinde de büyük çevresel sorunlarımız var. Sovyet etkisinden de kaynaklanarak Moldova yoğun bir tarım ve yoğun kimyasal ilaçlar kullandı. Karadeniz’in Romanya yakınlığı nedeniyle de bunun etkisi Karadeniz’de de olacak. Tuna nehri ile birlikte bu kullanmış olduğumuz kimyasallar Karadeniz’e aktılar. Biz Moldova ekibi olarak yapmak istediğimiz Moldova’daki çiftçilere sürdürülebilir bir tarımı uygulaması konusunda destek sağlamaktır” dedi
Daha sonra sunama geçen Lupasca, Konuşmamım başlığı Moldova da uygulanan kimyasal çeşitleri diyerek şöyle konuştu; “Ürünlü bitkiler yüksek ürün vermek için topraktan her yıl kayda değer miktarda besin elementi sömürürler. Aynı anda toprakta mikroflara hareketliğin ile organik madde mineralizasyonu oluşur. Sonuç olarak toprakta humik asit bozulması ve besin tüketimi sonucu toprağın mineral dengesi bozulur ve düşük ürün elde edilir. Toprakta organik madde ile besin elementleri arasında iyi bir denge oluşturmak için organik ve mineral gübreler toprağa uygulanmalıdır. Moldova Cumhuriyetinde gübrelerin optimun dozda uygulanması ile yüzde 35-45 arasında ürün artışı sağlanmıştır. Yapılan düzenlemelere göre, tarladaki gübre uygulaması hektardan kışlık buğdayda 1.1 ton tane mısır, 13.8 ton şeker pancarı ve 0.5 ton ayçiçeği çekirdeği alınmasına yol açmıştır. Gübreleme organik madde ve besin elementleri arasında iyi bir denge oluşumunda ve ürün artışında rol oynamakta ancak bunların yanlış ve düzensiz uygulaması sonucu oluşan çevre kirliliğine dikkat etmek gerekir. Bu bağlamda, Moldova çevre dostu tarım uygulamaları geliştirmiş ve bu uygulamalar tarımsal ilaçlar ile birlikte azot ve fosfor tarafından su kirliliğini de azaltmıştır” diye konuştu.
Proje kapsamında yapılacak eğitimin yanı sıra, Trabzon ve Giresun’da arazi ve denizlerde de incelemelerde bulunulacak olup, bugün başlayan eğitim çalışmaları yarın TTB toplantı salonunda devam ederken, Pazartesi günü Giresun Fındık Araştırma İstasyonunda, 4. ve son gün ise Trabzon Zorlu Grand Otel de yapılacak eğitim ve plaket sunumu ile son bulacak.

Ayrıca verilen eğitim kapsamında Romanya, Ermenistan, Moldova ve Türkiye’de tarımda şu ana kadar kullanılan gübreler ve bunların Karadeniz havzasına etkileri (Toprak, yer altı suları ve Karadeniz) iyi tarım uygulamaları örneklerle anlatılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem