Önce deprem sonra salgın

Van'da 23 Ekim tarihinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki deprem yıkılan Erciş'te Sağlık Bakanlığı tarafından İlçe stadyumu yanında bulunan kapalı spor salonunun Sahra Hastanesi'ne çevrilmesinin ardından hemen yanında bulunan dinlenme odası eczaneye dönüştü

Önce deprem sonra salgın

Van'da 23 Ekim tarihinde meydana gelen 7,2 şiddetindeki deprem yıkılan Erciş'te Sağlık Bakanlığı tarafından İlçe stadyumu yanında bulunan kapalı spor salonunun Sahra Hastanesi'ne çevrilmesinin ardından hemen yanında bulunan dinlenme odası eczaneye dönüştürüldü. İl dışından gelen ilaçlar buradan toplandıktan sonra Sahra Hastanesi'ne başvuran hastalar reçetelerini aldıktan sonra yan tarafta bulunan eczaneden ilaçlarını ücretsiz olarak alıyorlar.

İstanbul Eczacılar Kooperatif tarafından İstanbul'dan gönderilen ilaçlar Erciş'te depremzede vatandaşlara dağıtılıyor. İlçede 4 gün önce başlayan kar yağışı ardından havaların çetin şekilde soğuması üzerine başlayan soğuk algınlığı ve gribal salgından dolayı ilaçlar yetiştirilemiyor. Kooperatif yetkilileri gribal salgına karşı önlem alınması için Sağlık Bakanlığı'ndan ilaç stokunun tutulması için ilaç talebinde bulundu. Bayındırlık Bakanlığı personelleri eczanede çalışan gönüllü personellere, ilçenin tüm ilaç stokunun bulunduğu eczane yeri güvenli olmadığını ilettiler.

"ERCİŞ'E TIR'LA SOĞUK ALGINLIĞI İLAÇLARI GELDİ"

TIR'la Erciş'e ilaçlar getirildiğini belirten Sahra Eczanesi koordinatörü İstanbul Eczacıları Kooperatif temsilcisi Ercan Tuncay, "Bu eczane İstanbul Eczacılar Kooperatifi ve İstanbul Eczacılar Odası tarafından düzenlenmiş, bizler de İstanbul eczacılarıyız. Gönüllü olarak Van'a geldik, koordinasyon odanın inisiyatifi ile sağlanıyor. İçerisinde soğuk algınlığı ilaçlar için antibiyotik ve serumlar bulunuyor. Hastanenin ihtiyacı olan ilaçlar TIR'larla eczanemize getiriliyor. Ayrıca Çocuk bezleri ve kadın

petleri bulunuyor" dedi.

"ÇOCUKLARDA AĞIR DERECE İSHALLER BAŞLADI"

Kar yağışından sonra başlayan soğuk havalardan dolayı çocuklarda soğuk algınlığı hastalıklarında ciddi derecede artış olduğunu belirten Eczacı Tuncay, "Aşırı derece bir soğuk algınlığı başladı. Evvelsi gün kar başladı, çadırların yazlık çadır olmasının verdiği eksiklikten dolayı, korkunç derece idrar yolu enfeksiyonu var. Çocuklarda ağır derece ishaller başladı. Çünkü bugün sonuçlar pediyatriden geldi. Ve gribal durum korkunç, bizim ihtiyacımız olan ilaçlar gribal ilaçlar" diye konuştu.

"REÇETE İLE GELEN HERKESE ÜCRETSİZ İLAÇ VERİLİYOR"

Eczacı Tuncay, reçete karşılığı ücretsiz ilaç dağıtıldığını belirterek, "Biz bağışlarla ilaçları temin etmeye çalışıyoruz. Onun için reçete ile bize gelen herkese ilaçları ücretsiz olarak veriyoruz. Dün Sağlık Bakanı buradaydı ve ben kendisi ile görüştüm. Beni İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'ne yönlendirdi. Yardımcısı yardım edeceğini söyledi. Bu sorunu koordineli şekilde kaldırmamız lazım. Bu ilaçlar sadece İstanbul Eczacılar Kooperatifi Ve İstanbul Eczacılar Odası tarafından gönderilmiştir. Bugün bir TIR ilaç AFAD'ten geldi" ifadelerini kullandı.

"ACİL OLARAK GRİBAL ENFEKSİYONLA MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ"

Soğuk havalardan dolayı başlayan gribal salgına karşı acil önlem alınması gerektiğini söyleyen Tuncay, "Akut olarak ihtiyacımız soğuk algınlığı ilaçları ve öksürük ilaçları bugün TIR'la geldi ama yeterli değil. Acil olarak gribal enfeksiyonla mücadele etmek zorundayız. Biz ilaçları Sahra Hastanesi'nde tedavi olan vatandaşlara veriyoruz. Bugün itibari ile 200'e çıkmış durumdayız. Korkunç bir artış var. Çok acil olarak bizden çocuk ilacı isteniyor ama bizde çocuk ilacı yok. Onun için bakanlıkla temas halindeyiz. Acil olarak çocuk ilacı talebinde bulunduk. Hem ilaç ve hem medikal malzemesi gönderilmesini istiyoruz" dedi.

"İLAÇ DEPOSU GÜVENİLİR OLMAYAN BİNADA"

İlçenin tüm ilaç ihtiyacını karşılayan ilaç deposunun güvenli olmayan binada olduğunu ifade eden Tuncay, "Eczanemiz Bayındırlık ekipleri tarafından güvenilir bir bina olmadığını söylediler. Tartışmalara göre 4.6 depremin öncü bir deprem olduğunu ve biz burada yaşıyoruz ve hemen eczanenin yanında yatıyoruz. Çalışma koşullarımız çok zor, ilaçların ayıklanması için bir zaman meselesi o yok. İlaçlar bağış yollu toplandığı için aynı koli içinde karışık olarak çıkıyor" şeklinde konuştu.

"SOĞUK ALGINLIĞINDAN GÜNDE 200 ÇOCUK TEDAVİ GÖRÜYOR"

Koordinasyonsuzluktan dolayı ihtiyaç sahibi olan hastaların ihtiyaçlarını gideremediğini belirten Sahra Hastanesi eczanesi çalışanı Atatürk Devlet Hastanesi gönüllü Sağlık personeli Zübeyde Kılıçdurak da, "Sorunlarımız kesinlikle koordinasyon eksikliği, devletimiz buraya gerçekten çok büyük yardımlarda bulundu. Bunu dağıtımda sorun yaşıyoruz. Prosedürler insanları bıktırıyor. Gerçekten ihtiyaç sahibi olan insanlar ihtiyaçlarını gideremeden geri dönüyorlar. Bugün Kızılay'da görevli arkadaşlarımızın yardımı ile pediyatri bölümünde hastalarımızın tedavilerini yapıp ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık" diye konuştu.

Soğuk havalar nedeniyle çocuk hastalıklarında artış olduğunu belirten Kılıçdurak, "Şu anda çocuklarda çok ciddi şekilde solunum yolu enfeksiyonu, akut bronşit ve idrar yolları enfeksiyonu çok fazla, günlük 150 ve 200 çocuk geliyor. Çocuklar muayene ediliyor 2 gün sonra tekrar geri geliyor ve ağırlaşmış bir şekilde. Devletimizin burada acilen yapması gereken vatandaşlar için sıcak bir ortam sağlaması lazım. Prefabrik evlerinin olması lazım, şu anki sağlanan çadırlara göre çok çok daha etkili olacaktır" dedi.

Soğuk algınlığından dolayı hastalanan eşi için ilaç alan Ahmet Çelebi ise, "Eşim için soğuk algınlığı ilacı ve bel ağrısı ilacı aldım. Çadırlarda zor durumda yaşıyoruz" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem