Olimpiyat ateşinin teslim töreni

 İngiltere'nin başkenti Londra'da bu yıl düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için doğum yeri olan tarihi Olympia'da yakılan ve Yunanistan'ı dolaşan olimpiyat ateşi, Londra Olimpiyat Komitesi'ne törenle teslim edildi.  1896'da ilk modern Olimpiyat Oyunlarının

Olimpiyat ateşinin teslim töreni

 

İngiltere'nin başkenti Londra'da bu yıl düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için doğum yeri olan tarihi Olympia'da yakılan ve Yunanistan'ı dolaşan olimpiyat ateşi, Londra Olimpiyat Komitesi'ne törenle teslim edildi. 

 

1896'da ilk modern Olimpiyat Oyunlarının düzenlendiği Panathenian Stadı'nda, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in kızı Prenses Anne ve İngiliz futbolcu David Beckham'ın katılımıyla gerçekleşen tören Yunanistan ve İngiltere Milli marşlarının söylenmesiyle başladı. Törende, Yunanistan milli marşını ünlü müzisyen Mario Frangoulis seslendirdi.  

 

Dünya ve olimpiyat şampiyonu Spyros Dimas ve Çinli cimnastikçi Li Ning tarafından taşınan olimpiyat ateşi dünya kürek şampiyonu Christina Giazitzidou'nun ellerinde stada geldi. Meşale sırasıyla dünya cimnastik şampiyonu Vasilis Tsolakidis ve dünya kürek şampiyonu Alexandra Tsiavou tarafından taşındı. 

 

Antik Yunan'daki rahibeleri simgeleyen dansçıların gösteri sunduğu törende konuşan Yunanistan Olimpiyat Komitesi Başkanı Spyros Caprolos, olimpiyat ateşinin, 10 Mayıs'ta tarihi Olympia kasabasında doğduğunu, Yunanistan'ın batısından, doğusuna, kuzeyinden, güneyine 8 günde 3 bin kilometre yol katettiğini kaydetti.  

 

Caprolos, Yunanistan'ın olimpiyat ateşini İngiltere'ye en samimi dayanışma duygularıyla devrettiğini ifade ederek, iki ülkenin geleneksel dostluk bağları ile bağlı olmasının ötesinde bu kutsal ateşin de iki ülke arasındaki bağları yeniden hatırlamak için bir fırsat olduğunu söyledi.  

 

Olimpiyat ateşinin Londra yolculuğunun bütün dünyaya barış, kardeşlik ve insan hayatına saygı mesajı vereceğini ifade eden Caprolos, ateşi devrederken Londra'da yapılacak olimpiyat oyunları için Olimpiyat Komitesi'ne başarılar diledi.  

 

Londra Olimpiyat Komitesi Başkanı Lord Sebastian Coe da son 8 günde iki ülkenin olimpiyatların barış ve dostluk ruhunu taşıyan özel bir bağla birbirine bağlandığını ifade ederek, yıllardır İngiltere'de insanların olimpiyat ateşini beklediklerini ve törenin onlar için ulusal öneme sahip olduğunu dile getirdi. 

 

Londra'ya gittikten sonra olimpiyat ateşinin 8 bin meşale taşıyıcısı tarafından taşınacağını kaydeden Coe, ''Ateş Dublin'e de gidecek. Bütün dünyayı bu yaz Londra'daki Olimpiyat Oyunları'na davet ediyorum'' dedi. 

 

Konuşmaların ardından meşale, Prenses Anne'ya, Yunanistan Olimpiyat Komitesi Başkanı Spyros Capralos tarafından teslim edildi. Çocuklar, olimpiyatlara katılacak Yunan takımına, ''Yunanistan, başarabilirsin'' diye slogan atarak başarı diledi.  

 

Olimpiyat meşalesi yarın Eleftherios Venizelos Havalimanı'ndan yola çıkarak, Londra'ya ulaşacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem