Ogün Samast'a erken tahliye yolu!

Ogün Samast'ın Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 'tasarlayarak' öldürdüğü mahkeme kararıyla tescillendi. Davayı karara bağlayan İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, ilk etapta Samast'ı 'ağırlaştırılmış ömür boyu hapis' cezasına çarptırdı.

Ogün Samast'a erken tahliye yolu!

Ogün Samast'ın Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 'tasarlayarak' öldürdüğü mahkeme kararıyla tescillendi. Davayı karara bağlayan İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, ilk etapta Samast'ı 'ağırlaştırılmış ömür boyu hapis' cezasına çarptırdı. Ancak suçu işlediği tarihte Samast'ın çocuk olduğunu göz önünde bulunduran mahkeme cezayı 21 yıl 6 aya düşürdü. Böylece Samast'ın cezası, yasaklı silah bulundurmak suçuyla birlikte 22 yıl 10 aya çıktı. Ogün Samast, infaz yasası gereğince aldığı cezanın 3'te 2'sini yatacak. Ceza hukuku uzmanı Prof. Dr. Süheyl Donay ve Dink'in avukatı Fethiye Çetin, Samast'ın yatacağı hapis cezasını yaklaşık 11 yıl olarak hesap etti.

4.5 YIL SONRA KARAR

Dink'in 19 Ocak 2007'de çalıştığı gazetenin önünde öldürülmesine ilişkin yürütülen dava 4,5 yıl aradan sonra karara bağlandı. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya tutuklu sanık Samast ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme başkanı, önceki celselerde savcının esas hakkındaki mütalaasını verdiğini hatırlatarak Samast'tan esas hakkındaki savunmasını istedi. Samast, mahkemeye esas hakkındaki savunmasına ilişkin 15 sayfalık dilekçe sundu. Samast, "Hrant Dink'i vatan haini gibi gösteren yazılar yazanlar beni suça sürükledi. Suçun yüzde 55'i bu kanunsuz yazıları ve manşetleri atanlardır" diyerek, suça sürüklendiğini söyledi. Islah olduğunu ve akıllandığını ifade eden Samast, bugün olsa asla böyle bir suçu işlemeyeceğini belirtti. Samast, suçu kötü eğitime ve yaşının küçük oluşundan yararlanan ve üzerinde korku ve baskı oluşturan Yasin Hayal'e attı. Samast "Yaşımın küçüklüğü, kötü eğitim almam ve cahil oluşum kullanıldı. Manşetlerle bunlar delillendirildi, suiistimal edildi" dedi. Samast'ın ardından avukatı Levent Yıldırım da davanın soruşturma aşamasında zorla örgütlü suçlar kapsamına sokulduğunu ileri sürdü. Yıldırım, müvekkilinin olayı baskı altında üstlenmiş olabileceğini belirterek beraatını talep etti. Son sözü sorulan Samast da "Beraatimi istiyorum" dedi. Duruşmaya karar için ara veren mahkeme, Samast'ın 'tasarlayarak adam öldürmek' suçundan 5237 sayılı TCK'nın 82-1 uyarınca ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme Samast'ın suçu işlediği tarihte 18 yaşından küçük olmasını dikkate alarak ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını 21 yıl 6 ay hapis cezasına indirdi. Mahkeme Samast'a 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan da önce 2 yıl hapis cezası ve 900 TL adli para cezası verdi. Ancak yine suçu işlediği tarihte 18 yaşından küçük olmasını dikkate alarak cezayı 1 yıl 4 ay hapis cezası ve 600 TL adli para cezasına indirdi. Mahkeme, Samast'ı 'tasarlayarak adam öldürmek' ve 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Samast, infaz yasası gereğince aldığı cezanın 3'te 2'sini yatacak. Ceza hukuku uzmanı Prof. Dr. Süheyl Donay ve Dink'in avukatı Fethiye Çetin, Samast'ın yatacağı hapsi yaklaşık 11 yıl olarak hesap etti. Toplam 4.5 yıldır cezaevinde kalan Samast'ın infaz yasası gereğince yaklaşık 15 yıl cezaevinde kalması gerekiyor. 4,5 yıl yatmış sayıldığı için yaklaşık 11 yıl sonra cezasını tamamlayacak. CMK'nın tutuklu yargılama süresini kısıtlayan 102/2 maddesinden de yararlanamayacak. 6 ay daha karar çıkmasa, 5 yıl azami tutuklu yargılama süresini doldurduğu için Samast'ın tahliye edilmesi gerekiyordu. Sanık avukatlarının 7 gün içinde kararı temyiz etme hakkı bulunuyor. Bu durumda son kararı Yargıtay verecek.

İKİNCİ DAVA ÖRGÜTTEN

Ogün Samast'ın "yasadışı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 2'nci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına ise devam ediliyor. İstanbul Özel Yetkili 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, Erhan Tuncel ile Yasin Hayal'in tutuklu olduğu, 19 sanıklı ana davada verilecek karar Samast hakkında belirleyici olacak. Samast, yasadışı terör örgüt üyesi olmak suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davadan da mahkum olabilecek. Alt sınırdan ceza verilirse 3 yıl, üst sınırdan ceza verilmesi durumunda ise yaklaşık 6 yıl daha hapis yatabilecek. Sadece "tasarlayarak adam öldürme" suçunun işlendiğine karar verilmesi durumunda ise "terör örgütü üyeliği"nden beraat edebilecek.

SAMAST'IN YOL HARİTASI

 24 Ocak 2007: Samast, Bayrampaşa Cezaevi'ne kondu.

 25 Ekim 2010: Samast'ın dosyası,

 22 Temmuz 2010'da yürürlüğe giren ve kamuoyunda "Taş atan çocuklar yasası" olarak bilinen değişiklikle ana davadan ayrıldı. Suç tarihinde 18 yaşından küçük olanların çocuk mahkemelerinde yargılanması gereğince, Samast'ın dosyası İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri'ne gönderildi.

 17 Haziran 2011: İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, tutuklu sanık Ogün Samast'ın, ''tasarlayarak adam öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından, 19 ile 27 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler