Ogün Samast'a 26 yıl hapis!

"Kasten adam öldürmek" ve "Ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından toplam 18 yıl 8 ay ile 26 yıl arasında hapis cezası istenecek

Ogün Samast'a 26 yıl hapis!

Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak çocuk mahkemesinde yargılanan Ogün Samast davasında görüşünü açıklayan Cumhuriyet savcısı, "Kasten adam öldürmek" ve "Ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından toplam 18 yıl 8 ay ile 26 yıl arasında hapis cezası istedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın Yargılandığı davanın 5. duruşması sona erdi. İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Ali Demir, Samast’ın, "Tasarlayarak adam öldürmek", "Ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından toplam 18 yıl 8 aydan 26 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

GÖRÜNTÜ İZLEME TALEBİNE RED

Duruşmada tutuklu yargılanan ve Suça Sürüklenen Çocuk (SSÇ) olarak nitelendirilen Ogün Samast hazır bulunduruldu. Samast, cezaevinden geniş güvenlik önlemleri altında mahkeme binasına sokuldu. Duruşmanın başında Dink ailesi avukatı Fethiye Çetin, olayın geçtiği caddedeki banka ve mağazaların kamera kayıtlarını izletmek için mahkemeden talepte bulundu. Çetin, kayıtlarda Ogün Samast’ın cinayetten önceki görüntülerinin olduğunu söyledi. Mahkeme, söz konusu görüntülerin ayrılan ’terör örgütüne üyelik’ suçu davasının konusu olduğunu belirterek talebi reddetti.

"YAZDIĞI YAZILARLA HEDEF HALİNE GELDİ"

Daha sonra duruşma savcısı Ali Demir, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Savcı Ali Demir mütalaasında maktul Hrant Dink’in 2004 yılından itibaren Agos Gazetesinde yazdığı bazı makaleler nedeniyle hedef haline geldiğini, özellikle ’Sabiha Hatun’un Sırrı’ adlı yazısı ve Ermeni kimliği üzerine yazdığı yazı dizisinde kullandığı ’Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur’ cümlesi ile dikkatleri üzerine çektiğini hatırlattı. Dink aleyhinde haberler, makaleler ve eleştiriler yazılmaya başlandığını, bu haber, makale ve yazılarda bilinçli veya bilinçsiz Dink’in hedef gösterildiğini belirtti.

"SAMAST’I SUÇA AZMETTİRDİLER"

Bunun sonucunda da Dink’in aşırı milliyetçiler için vatan haini ve Türk düşmanı olarak görülmeye başlandığını ifade Eden savcı Demir, "Dink hakkında oluşturulan yoğun kin ve nefret sonucunda Trabzon’da bazı aşırı milliyetçiler planlar yapmaya başladı. Yasin Hayal, 2006 yılı Ocak ayında Erhan Tuncel’e Hrant Dink isimli bir gazeteciyi öldüreceğini söyledi. Hayal, önce Zeynel Abidin Yavuz ile görüştü. Dink’i öldürmesini istedi. Yavuz önce kabul etse de sonradan vazgeçti" dedi.

Savcı Demir, "Kendisine Dink’i öldürmesi için başka birisini arayan Yasin Hayal, 2006 Ağustos ayında Ogün Samast’a cinayeti işlemesini söyledi. Samast da kabul etti. Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve diğer suç ortakları Samast’a sürekli ’Dink’i öldürürsen kahraman olacaksın. O adam bir Türk düşmanı’ telkinlerinde bulundu. Samast’ı suça azmettirdiler" ifadesini kullandı.

OLAY GÜNÜ

17 Ocak 2007 tarihine gelindiğinde ise Yasin Hayal’in Samast’a 180 TL para ile olayda kullanacağı silah ve mermileri vererek İstanbul’a gönderdiğini hatırlatan Savcı Demir, Samast’ın aynı gün İstanbul’a geldikten sonra 2 gün dayısında kaldığını ve olay günü, 19 Ocak 2007 günü Agos Gazetesi’nin önüne gittiğini belirterek, "Saat 13.00’da Samast, Agos Gazetes’inin önüne geldi. Hrant Dink’in çıkmasını bekledi. Dink de gazeteden çıkarak bankaya gitti. Dink’in bankadan çıkmasını bekleyen Samast, arkasından yaklaşarak 2 el ateş etti. Kurşunlardan biri ıskalarken ikisi Dink’in başına isabet ederek hayatını kaybetmesine neden oldu" dedi. Mütalaada, Samast’ın olay yeri ve civarında ısrarlı olarak beklemesi göz önüne alındığında, eylemi gerçekleştirmek için soğukkanlı ve kararlı olduğu, ancak daha sonra aradan geçen süre içinde pişmanlık duyduğunun görüldüğü kaydedildi.

"ABDEST ALARAK KENDİNCE EYLEME İLAHİ BİR BOYUT KATTI"

Savcı Demir’in mütalaasında sosyal inceleme raporundaki şu ifadelere de yer verdiği görüldü:

"Çocuğun, zeka ve muhakeme yeteneği yerinde olmakla beraber, kişilik yapısında, vicdan olgusunun oluşmamış olduğu, evrensel ve insani değerleri içselleştirmemiş olduğu, karşısındaki insana zarar verici eylemlerle ilgili duygulanımlarında küntlük olduğu, kendi iç dünyasında barındırdığı nefret ve şiddet eylemini kendisine seçtiği idealler ve değerlere kanalize ederek, yüceltmekte ve gerçekleştirmiş olduğu eylemlerinde böylece kendisine haklılık payı çıkardığı, hatta cinayeti işlemeden önce abdest alma gereksinimi duymasının yapacağı eyleme kendince ilahi bir boyut kattığını gösterdiği, konuşmalarında, Türklük ve Müslümanlık değerlerini sıklıkla dile getirse de bu değerlere, sadece holiganca bir bağlılık duymakta olduğu, inançlarını ve eylemlerini şiddet üzerine kurduğu, aile içerisinde şiddet görerek, büyümesi bu sebeple babaya karşı yoğun nefret duygularına sahip olması, patlamalı duygusal aksiyonlar ve dürtüsel davranışlar göstermesine temel hazırladığı değerlendirilmiştir."

18 YIL 8 AY İLE 26 YIL ARASINDA CEZA TALEBİ

Samast’ın ifadesindeki "Seri katiller gibi hedefe kitlendim ve vurdum" sözlerini hatırlatan Demir, tüm dosya kapsamına bakarak Samast’ın "tasarlayarak adam öldürme" ve "ateşli silahlar kanuna muhalefet" suçlarını işlediğinin anlaşıldığını kaydetti. Demir, Samast hakkında "tasarlayarak adam öldürme" suçundan TCK’nın 82. Maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Ancak, Samast’ın suç tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle TCK’nın 31 maddesi gereğince cezasında indirim yapılmasını talep etti. Ayrıca Samast’a 6136 Sayılı Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet suçundan da ceza verilmesi gerektiğini kaydetti. Savcı, Samast’ın her iki suçtan toplam 18 yıl 8 ay ile 26 yıl arasında ceza almasını talep etti.

"YETERLİ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINSIN"

Savcı Demir’in mütalaasının ardından mahkeme heyeti duruşmayı, tarafların savunmalarını hazırlamaları için ileri bir tarihe erteledi. Ayrıca mahkeme, bazı gazeteler de çıkan Ogün Samast’a yönelik suikast düzenleneceği yönündeki haberlerden sonra Samast’ın mahkemeye geliş-gidişlerinde, adliye içi ve dışında gerekli ve yeterli güvenlik önlemlerinin alınması kararını aldı. Duruşma ertelendi.

ADLİYE ÖNÜNDE İKİ ARAÇ BEKLETİLDİ

Samast’ın adliyeden çıkarılışı sırasında da güvenlik önlemlerinin arttırıldığı görüldü. Adliye kapısı önünde olası bir saldırıya karşı iki cezaevi bekletildi. Samast birinci araca bindirilerek Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’ne götürüldü. Adliye önünde bir açıklama yapan Hrant Dink’in ailesinin avukatı Fethiye Çetin ise mahkemenin bu talebi nasıl yorumlayıp ne ceza vereceğini bilmediklerini belirterek, "19 yıl ile 25 yıl arasında bir ceza almasını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler