"Öğrenciyi geri çevirmek yok"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Geçtiğimiz 10 yılda 50'si devlet, 42'si vakıf üniversitesi olmak üzere 92 yeni üniversite açarak, ülkemizdeki üniversite sayısını 168'e ulaştırdık.Artık üniversiteye giriş oranını yüzde 50'nin üzerine çıkarıyoruz. Yeni kur

"Öğrenciyi geri çevirmek yok"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Geçtiğimiz 10 yılda 50'si devlet, 42'si vakıf üniversitesi olmak üzere 92 yeni üniversite açarak, ülkemizdeki üniversite sayısını 168'e ulaştırdık.

Artık üniversiteye giriş oranını yüzde 50'nin üzerine çıkarıyoruz. Yeni kurulan 50 devlet üniversitesine, 105 bin kadro ihdas ederek, bu kurumların aktif olarak çalışır hale gelmesini temin ettik'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Voleybol Federasyonu Başkent Spor Salonu'ndaki törende, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı 53 yurdun toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, 41 ilde, toplam 40 bin yatak kapasiteli yurtların öğrencilere hayırlı olmasını diledi. 
 
Eğitime büyük önem verdiklerini belirten Erdoğan, ''Eğitim, sağlık, adalet, emniyet dedik. Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim-öğretimin tüm kademelerinde güçlü bir altyapı kurmak için her türlü gayreti gösterdik; göstermeye devam ediyoruz'' diye konuştu.
 
Erdoğan, 2002'de 7,5 milyar lira olan eğitim bütçesini, 2012'de yüzde 425 artışla 39 milyar TL'nin üzerine çıkardıklarını dile getirerek, bu rakama yüksek öğretim kurumlarının bütçesinin dahil olmadığını vurguladı.
 
Başbakan Erdoğan, 10 yılda 6 bin 326 yeni öğretim kurumunun hizmete açıldığını, ilk ve ortaöğretimde 181 bin yeni derslik yapıldığını ifade ederek, okullardaki laboratuvarların sayısının 2002'de yaklaşık 19 binken, geçen 10 yılda bu sayının 33 bine çıktığını, 2002'de 12 bin olan kütüphane sayısının 18 bine çıktığını söyledi.
 
Bütün okullarda ders kitaplarının ücretsiz verildiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, okullara toplam 1 milyon bilgisayar gönderildiğini, bilişim teknoloji sınıflarının yanı sıra FATİH projesi sayesinde öğrencilerin akıllı tahtalarla tablet bilgisayarla eğitim teknolojilerinden faydalanarak öğrenim gördüğünü dile getirdi. 
 
Erdoğan, ''Geçtiğimiz 10 yılda 358 bin öğretmen ataması yaparak, bu konuda sıkıntıyı büyük ölçüde çözdük'' dedi.
 
92 YENİ ÜNİVERSİTE
 
Ortaöğretim yıllarını yurtlarda geçirmiş biri olarak annesinden ve babasından nasihatler aldığını belirten Başbakan Erdoğan, ''Annem, 'buralar güvenli, okula gidip gelemezsin' demişti. O zaman böyle arabayla gidip gelmek, servisler filan yok. Yaya gidip geliyoruz ve imtihana girip yurda girdik. Babam da 'oğlum buralar güvenli yerler' demişti. Bakın aynen şimdi de bu yine aynı durumu koruyor.
 
Anne, 'kızım burası güvenlidir' diyor. Baba, aynı telkinde bulunuyor ve bizler işi çok daha ileri götürdük. Buna dayalı olarak, ilk ve ortaöğretime yönelik 893 adet pansiyon binası açtık'' diye konuştu. 
 
Şartlı nakit yardımı ve eğitim uygulamasını yaygın olarak sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan, ''Çocuklarımızın, gençlerimizin zihinleri yanında bedenlerini de geliştirebilmeleri için okullarımızda şu ana kadar bin 31 adet yeni spor salonunu hizmete soktuk'' ifadesini kullandı. 
 
Başbakan Erdoğan, 2002 yılında 53'ü devlet üniversitesi olmak üzere toplam 76 üniversite bulunduğunu ve üniversiteye girmek isteyen gençlerden onda birinin üniversiteye girebildiğine değinerek, ''Geçtiğimiz 10 yılda 50'si devlet, 42'si vakıf üniversitesi olmak üzere 92 yeni üniversite açarak, ülkemizdeki üniversite sayısını 168'e ulaştırdık.
 
Artık üniversiteye giriş oranını yüzde 50'nin üzerine çıkarıyoruz. Yeni kurulan 50 devlet üniversitesine, 105 bin kadro ihdas ederek, bu kurumların aktif olarak çalışır hale gelmesini temin ettik'' diye konuştu.
 
BURS VE KREDİLER
 
Erdoğan, ''Ülkemizin ilk modern üniversitesi Darül Fünun-i Osmani'den beri tam 142 yıldır üniversite öğrencilerinden alınan öğrenim harcını kaldırmak da bize nasip oldu'' dedi. Üniversite öğrencilerine yönelik sosyal katkıların da AK Parti iktidarında katlanarak arttığına işaret eden Başbakan Erdoğan, 2002'de 451 bin 550 öğrenciye burs-öğrenim kredisi verilirken, bu rakamın 2012'de 1 milyon 173 bin 452'ye ulaştığını ifade etti.
 
Başbakan Erdoğan, ''Artık müracaat eden bir öğrencimiz ya burs alır ya da kredi alır. Geri döndürmek yok. Kredi ve Yurtlar Kurumu ya burs verecek ya da kredi. Üstelik bu kredi miktarı 2002'deki gibi 45 lira değil. Şu anda lisans öğrencilerimize ayda 260 TL burs-kredi veriyoruz, 180 lira beslenme yardımı veriyoruz, toplam 440 lira. Tabii yılbaşı itibarıyla yeni bir düzenlemeyi getireceğiz. Her yıl olduğu gibi ocakta bu düzenlemeyi yapacağız'' diye konuştu. 
 
Yurtlarda kalan öğrencilerin internete ulaşması konusundaki sorunun çözüldüğünü ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bundan böyle tüm yurtlarımızda internet ücretsiz olacak. Sizlere bir hizmet bazında verilecektir'' dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler