Öğrenci evi denetimi için...

Türkiye Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya: 18 yaşından büyük kız ve erkeğin aynı evde yaşamasına hukuki herhangi bir engel bulunmuyor. İsteyen istediği kişiyle istediği kadar yaşar. Bunu denetleme hakkı da bulunmuyor. Komşuların şikayet etm

Öğrenci evi denetimi için...

Türkiye Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya: 18 yaşından büyük kız ve erkeğin aynı evde yaşamasına hukuki herhangi bir engel bulunmuyor. İsteyen istediği kişiyle istediği kadar yaşar. Bunu denetleme hakkı da bulunmuyor. Komşuların şikayet etmesi durumunda ise şikayetin konusuyla sadece işlem yapılabilir. Örneğin gürültü yapıldıysa bu şikayet konusu olur. İki kişi aynı evde kalıyor diye şikayet konusu söz konusu olamaz.

Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gündel: Denetlemenin içeriği konusunda henüz bir netlik yok. Ama böyle bir denetimin hukukta yeri yok. İnsanlar 18 yaşını doldurduğu takdirde istediği kişiyle aynı evde kalabilir. Böyle bir denetleme özgürlüğe direkt müdahaledir ve bunu çağrıştıracak hiçbir şeyin doğru olmadığı kanısındayım. Kanunların el verdiği sürece herkesin özgürce yaşama hakkı vardır. Ve buna müdahale edilemez.

ÖZEL HAYATIN İHLALİ SAYILIR

*Emekli Başsavcı Reşat Petek: Böyle bir denetçilik özel hayatın ihlali demektir, hukukta asla yeri yoktur. Fakat, kat mülkiyeti kanununa göre eğer ortada bireylerin yaşadığı çevreyi rahatsız edecek bir durum varsa örneğin evde sık sık gürültü oluyorsa, yaşanılan çevre birtakım şeylerden rahatsızsa o zaman sulh mahkemelerine dava açılır. Bunun sonucunda önce konutta kalanlar uyarılır, sonra ev sahibi uyarılır. Eğer düzelme olmazsa o zaman konuttan çıkarılır.

SADECE YURT DENETLENEBiLiR

Çağ­daş Hu­kuk­çu­lar Der­ne­ği Baş­ka­nı Avu­kat Ca­hit Öz­kan: Dev­let­ten ruh­sa­tı alın­mış bir kız-er­kek yur­dun­da de­ne­tim hak­kı el­bet­te var­dır. Fa­kat özel ko­nut­ta böy­le bir de­ne­ti­min ger­çek­leş­me­si söz ko­nu­su bi­le ola­maz. Hu­kuk dev­le­ti­nin en te­mel özel­lik­le­rin­den bi­ri ifa­de öz­gür­lü­ğü ve ki­şi­sel ya­şam hak­kı­dır. Ki­şi 18 ya­şı­nı dol­dur­ma­mış ol­sa bi­le; ya­şa­dı­ğı ala­na mü­da­ha­le ya­pı­la­maz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler