Öcalan'ın videolu mesaja onay çıktı mı?

HDP birkaç gün içinde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile önemli bir görüşme daha yapmaya hazırlanıyor.28 Şubat’ta Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyetinin yaptığı ve Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısının o

Öcalan'ın videolu mesaja onay çıktı mı?

HDP birkaç gün içinde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile önemli bir görüşme daha yapmaya hazırlanıyor.

28 Şubat’ta Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyetinin yaptığı ve Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısının okunduğu görüşme bir milat olarak tarihe geçti. Açıklamada hem Öcalan’ın silah bırakma çağrısı hem de üzerinde müzakerelerin yapılacağı 10 madde okundu. Ancak bu görüşmeden sonra hükümet ile HDP arasında bir daha temas olmadı. HDP birkaç gün içinde Akdoğan ile önemli bir görüşme daha yapmaya hazırlanıyor.

AKDOĞAN'LA KRİTİK ZİRVE

HDP kanadının “bir, iki gün içinde” gerçekleşmesini beklediği görüşmede ele alınacak başlıklardan biri heyetin Nevruz öncesi İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapacakları görüşmelerle ilgili. HDP İmralı’daki görüşmeyi bir süredir genişletilen devlet heyetinin yanı sıra daha önce üzerinde anlaşma sağlanan İzleme Heyeti üyeleri ve Sekreterya’nın da katılımıyla yapılmasını istiyor. HDP'ye göre bu “10 madde” üzerinde müzakerelerin başlaması anlamına geliyor. Müzakerelerin başlaması, çözüm süreci açısından ortak açıklama kadar anlamlı bir nokta. HDP kaynakları Dolmabahçe açıklamasının yapıldığı süreçte, “Bir sonraki İmralı görüşmesine İzleme Heyeti ve Sekreterya ile gideceğiz diye konuşmuştuk” diye bilgi verdi.

HÜKÜMET VİDEOLU MESAJI RED ETMEDİ

Üzerinde konuşulduğu gibi bir sonraki görüşmenin İzleme Heyeti ve Sekreterya ile birlikte yapılması durumunda çok tartışılan bir konu daha karara bağlanacak, Öcalan’ın görüntülü mesajı.
HDP kaynakları, 'Nevruz’da görüntülü mesaj olmasında fayda var” diyor. Bir süredir gündemde olan “görüntülü mesaj” talebini HDP, hükümet kanadına daha önce de defaatle iletti. Aynı kaynaklar, Kandil’de yapılan görüşmelerde KCK yetkililerinin, ‘Gerillaya silah bıraktıracak tek güç Sayın Öcalan’dır. Bizim böyle bir gücümüz yok’  ifadesini kullandığını belirtiyor. “Bu konuda hükümetin tavrına ilişkin izleniminiz ne?” sorusuna verilen yanıt ise “Bunu reddeden bir yaklaşım içine girmediler ama kabul ettiklerine dair bir beyanları da olmadı. Tavrın sürecin gidişatına göre belirleneceği mesajı verildi” diye konuştu. 

“KCK HEYETİ OLUŞTURULSUN”

HDP heyetinin, Öcalan’ın çağrı yaptığı PKK kongresinin toplanmasının öncesinde bir beklentisi de KCK ile Öcalan arasında doğrudan iletişim sağlanması. HDP yetkilileri hükümete, “Sürecin geldiği aşamada Öcalan ile KCK arasında doğrudan görüşmenin önünün açılması gerekir. Biz HDP heyetiyiz, KCK’yı temsilen ayrı bir heyetin kendisi ile görüşmesi gerekir” mesajını iletti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler