Öcalan'ın şaraplı Rusya seferi

PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan uzun yıllar Suriye’de kaldıktan sonra Türkiye’nin baskısı sonucu bu ülkeyi terk etmek zorunda kalmış ve gittiği Yunanistan, Rusya, İtalya’da da “rahat” edemeyince bu ülkeler arasında kendisine adeta bir hava köprüsü kurmak

Öcalan'ın şaraplı Rusya seferi

PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan uzun yıllar Suriye’de kaldıktan sonra Türkiye’nin baskısı sonucu bu ülkeyi terk etmek zorunda kalmış ve gittiği Yunanistan, Rusya, İtalya’da da “rahat” edemeyince bu ülkeler arasında kendisine adeta bir hava köprüsü kurmak zorunda kalmıştı. Suriye’den 9 Ekim1998 günü Abdullah Sarıkurt adına düzenlenmiş sahte pasaportla havayoluyla Yunanistan’ın başkenti Atina’ya kaçan Öcalan, beraberindeki PKK’nın Yunanistan sorumlusu Rozerin Kod adlı Ayfer Kaya ile birlikte aynı gün Rusya’ya geçmişti.

33 gün boyunca Moskova yakınlarında Rus Milletvekili Mitrapano’nun tahsis ettiği bir evde kalan bölücübaşı Rus Hükümeti’nin baskıları sonucu aynı pasaport ile 12 Aralık 1998 günü İtalya’nın Roma şehrine geçmişti. Bu kez de İtalyan hükümetinin baskısıyla karşı karşıya kalan Öcalan 16 Ocak 1999’da kendisine eşlik eden PKK’nın Avrupa sorumlularından Ahmet Yaman ile birlikte yeniden Rusya’ya geçmişti. Öcalan, 29 Ocak 1999’da Atina’ya, 31 Ocak-1 Şubat 1999 tarihlerinde ise önce Belarus-Minsk Havaalanı’na indi. Ardından Atina’ya geri döndü. Aynı gün ise Korfu Adası’na götürülüp, Atina’ya geri getirildi. Öcalan’ın kaçış trafiğindeki son durak ise 2 Şubat 1999 günü Kenya’nın başkenti Nairobi oldu. Yerleştiği Yunanistan Büyükelçiliği’nden 15 Şubat 1999 günü dışarı çıktı ve Nairobi’de Türk güvenlik kuvvetlerinin operasyonuyla yakalanarak Türkiye’ye getirildi.


İTALYA- RUSYA SEFERİ
Öcalan’ın bu kaçış trafiğinde pek çok fotoğrafı objektiflere takıldı. Bunlar zaman zaman basın yayın kuruluşlarında yayınlandı ancak kaçak olarak bindiği uçaklardan birinde çekilen fotoğrafı ilk kez ortaya çıktı. Öcalan’ı uçak içinde görüntüleyenmakinenin attığı tarih 16 Ocak 1999. Yani Abdullah Sarıkurt adına düzenlenen sahte pasaportla İtalya’dan Rusya’ya ikinci kez gidişi. Öcalan cam kenarında oturuyor. Yüz ifadesinden kendisine eşlik edenlerle neşeli sohbet içinde olduğu anlaşılıyor. Kravatlı, tıraşlı ve takımelbisesi ile diplomatik bir seyahat havası sergiliyor. Uçakta servis edilen yemeğini ise şarap eşliğinde yiyor.

29 GÜN SONRA GÖZLER BANTLI
Abdullah Öcalan uçaktaki fotoğrafından 29 gün sonra bu kez çok daha farklı biçimde objektiflere yansıdı. 15 Şubat 1999’da farklı bir uçakta, yüzleri maskeli Türk subaylarının arasında tarihe not düşen bir fotoğraftı. Öcalan bu fotoğrafta gözleri bantlı idi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler