O partilere yasak geliyor!

Bir siyasi partinin resmen kullandığı isim, amblem, rumuz ve kısaltılmış ad ve benzeri işaretler, başka bir siyasi parti tarafından aynen ya da ciddi karışıklığa yol açacak şekilde kullanılması yasak olacak. Bu kurala uymayan siyasi partinin faaliyetleri

O partilere yasak geliyor!

Bir siyasi partinin resmen kullandığı isim, amblem, rumuz ve kısaltılmış ad ve benzeri işaretler, başka bir siyasi parti tarafından aynen ya da ciddi karışıklığa yol açacak şekilde kullanılması yasak olacak. Bu kurala uymayan siyasi partinin faaliyetleri durdurulacak.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik öngörüyor.

Teklifte kanunun, "kullanılamayacak parti adları ve işaretler" başlıklı bölümünde değişiklik yapılıyor. Buna göre, siyasi parti siciline kayıtlı bulunan bir siyasi partinin resmen kullandığı isim, amblem, rumuz ve kısaltılmış ad ve benzeri işaretler, başka bir siyasi parti tarafından aynen ya da ciddi karışıklığa yol açacak, seçmen iradesini yanıltacak şekilde kullanılması yasak olacak.

Söz konusu hükmü ihlal eden siyasi partiler, Cumhuriyet Başsavcılığınca, resen ya da ilgili siyasi partinin talebi üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi'ne bildirecek. Anayasa Mahkemesi aykırılık görürse, bu aykırılığın 30 gün içinde giderilmesi için ilgili siyasi parti hakkında ihtar kararı verecek. Aykırılığın söz konusu sürede giderilmemesi halinde, aykırılık giderilinceye kadar o siyasi parti faaliyette bulunamayacak.

Siyasi partiye yazılı üyelik başvurusu bulunmayan ya da mevcut olmayan kişileri gerçeğe aykırı olarak üye kaydedenler hakkında bir aydan üç aya kadar hapis ve 50 günden 200 güne kadar adli para cezası verilecek.

Teklif, Siyasi Partiler Kanunu'nun, "defter, sicil ve kayıtların tutulması" başlıklı bölümünde de değişiklik yapıyor. Buna göre, sicil, dosya, defter ve kayıtlar elektronik ortamda da tutulabilecek. Ancak form ya da sürekli form şeklinde tutulacak defterler, kullanılmaya başlanmadan önce her bir sayfasına numara verilerek ve onaylatılarak kullanılabilecek. Onaylı sayfalar kullanıldıktan sonra defter haline getirilerek muhafaza edilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı siyasi parti sicillerine işlenmek üzere elektronik ortamda veri aktarımı ancak siyasi parti genel merkezleri tarafından ve bu işlerle görevlendirilecek kişilerce yerine getirilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem