O kelime artık kullanılmayacak

Hükümetin demokratikleşme paketinde Çözüm Süreci'nin ikinci aşamasını oluşturan düzenlemelerde Süryanilere anadilde eğitim imkanı getirilirken, ‘Çingene' sözü de silinecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen

O kelime artık kullanılmayacak
Hükümetin demokratikleşme paketinde Çözüm Süreci'nin ikinci aşamasını oluşturan düzenlemelerde Süryanilere anadilde eğitim imkanı getirilirken, ‘Çingene' sözü de silinecek.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen Demokratikleşme paketinde çözüm süreci, seçim barajı, Alevi açılımı, TMK ve CMK'da değişiklikler ve kamuda başörtüsüne yönelik düzenlemelerin yanı sıra, Süryani ve Roman vatandaşlarla ilgili de birtakım düzenlemeler yapılacak.
Süryanilere Lozan hakları
 
Buna göre çoğunluğu Mardin'de yaşayan ve Katolik mezhebine mensup Hristiyan Süryani vatandaşlara ilkokuldan üniversiteye kadar olan eğitimlerini anadilde yapabilmeleri konusunda adımlar atılacak. Demokratikleşme Paketi kapsamına giren Süryanilerin Lozan Anlaşması gereği anadilde eğitim hakları bulunuyor.
‘Çingene' demek yasak
 
Aynı pakette Süryanilerin yanı sıra Roman vatandaşların hakları için de adımlar atılacak. Roman vatandaşlar için toplumda yaygın olarak kullanılan "Çingene" tabiri silinecek. Ders kitaplarında yer alan ‘Çingeneler çocuk hırsızıdır, aylarca temizlenmezler' gibi aşağılayıcı ifadeler ayıklanacak.
 
Yapılması planlanan yeni düzenleme ile ilgili memnuniyetini dile getiren Suryani Ortodoks Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin, "Çok mutlu olduk" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler