O general gözaltında

 Dönemin İçişleri Bakanı Akşener’e, “Yağlı kazığa oturturuz” mesajı yolladığı öne sürülen emekli Korgeneral Saner gözaltında.ÖZEL yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında dün yeni bir operasyon yapıldı. Savcılığın

O general gözaltında

 

Dönemin İçişleri Bakanı Akşener’e, “Yağlı kazığa oturturuz” mesajı yolladığı öne sürülen emekli Korgeneral Saner gözaltında.

ÖZEL yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında dün yeni bir operasyon yapıldı. 

Savcılığın talimatı ile Ankara’da 4, İstanbul’da 3, İzmir’de 2, Kars, Erzincan, Denizli, Kocaeli, Balıkesir ve Uşak’ta 1’er olmak üzere toplam 15 ayrı adreste arama yapıldı. 6’sı muvazzaf, 11’i emekli asker, 1’i de sivil olmak üzere toplam 18 kişi hakkında yakalama kararı verildi, 17’si gözaltına alındı.

Son operasyonda göze çarpan isimler arasında, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’e, “Yağlı kazığa oturturuz” mesajı gönderdiği öne sürülen emekli Korgeneral Çetin Saner ile dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’a 1 yıl süre ile askeri danışmanlık yapan emekli Tümgeneral Kenan Deniz de bulunuyor. Dün gözaltına alınanların büyük bölümünün adı, dosyaya adını veren Kenan Deniz de dahil olmak üzere, Gölcük’te Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramada ele geçirildiği savunulan, “CD5/Bçg/bornova/kenan” isimli dosyada geçiyor.

İlk kez sivil

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dünkü gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada, 18 kişi ve asker hakkında gözaltı kararı olduğunu vurguladı. Bir dönem Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görev yapan ve Balıkesir Ayvalık’ta soruşturma kapsamında gözaltına alınan Tanju Veli Aydın listedeki tek sivil isim oldu.

Aydın’ın, “Poyrazköy’de ele geçirilen mühimmat” davasında da tutuksuz yargılandığı bildirildi. Korgeneral Tevfik Özkılıç’ın Balyoz soruşturması, emekli Tümgeneral Erdal Şenel’in ise Ergenekon soruşturmasında daha önce adreslerinde arama yapıldığı için bu kişilerin adreslerinde arama yapılması kararı çıkartılmadı. Adresinde arama kararı çıkartılan emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak’a da yurtdışında olduğundan ulaşılamadı.

Sorgu Ankara’da

Şüpheliler Ankara’da sorgulanacak. Daha önceki gözaltılarda olduğu gibi şüpheliler, emniyette ön ifadeleri alındıktan sonra adliyeye sevkedilecek. Muvazzaf subaylar ise Garnizon Komutanlığı’nda gözaltında tutulacak, savcılığın talimatı ile adliyeye sevkedilecek.

Gözaltı kararı alınanlar şöyle: Korgeneral Tevfik Özkılıç (Ankara), Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın (Kars), Tümgeneral Berkay Turgut (Erzincan), Tuğgeneral Metin Keşap (Denizli), Tuğgeneral Celalettin Bacanlı (İstanbul), Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım (İstanbul), emekli Korgeneral Mustafa Bıyık (Ankara), emekli Korgeneral Hakkı Kılınç (Ankara), emekli Tümgeneral Erdal Şenel (Ankara), emekli Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak (Ankara-yurtdışında), emekli Kurmay Albay Erkan Yaykır (İstanbul), emekli Tümgeneral Çetin Dizdar (İstanbul), emekli Albay Ardan Kıratlı (İstanbul), emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu (İstanbul), emekli Tümgeneral Çetin Saner (İzmir), emekli Başçavuş Asım Atak (Uşak), emekli Başçavuş Abdullah Hoşgür (Kocaeli), Sivil Tanju Veli Aydın (Balıkesir).

Tehditle suçlamıştı

- Emekli Korgeneral Çetin Saner Dönemin Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral Çetin Saner’in, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’e, bakanlık müsteşarı Teoman Ünüsan aracılığıyla, “O kadına söyle, ayağını denk alsın, emniyet istihbaratına sahip olsun, hareketlerine konuşmalarına dikkat etsin. Emniyet istihbaratının neler çevirdiğini biliyoruz.

Söyle o kadına, gelirsek onu ve avanesini İçişleri Bakanlığı’nın önünde yağlı kazığa oturturuz” haberini gönderdiği iddia edilmişti. Akşener de bir TV kanalındaki röportajında emekli Korgeneral Çetin Saner’in kendisini tehdit ettiğini açıklamıştı. Akşener’in önceki gün savcıya verdiği ifadede Saner’in adını açıkladığı iddiası basına yansımıştı.

- Emekli Tümgeneral Kenan Deniz Eski Başbakan Necmettin Erbakan döneminde Genelkurmay, Tümgeneral rütbesindeki Başbakanlık Askeri Danışmanlığı rütbesini Tuğgeneralliğe düşürmüş ve bu göreve de 1996’da Tuğgeneral Kenan Deniz’i atamıştı. Deniz, Başbakan Erbakan’ın başta olaylı Libya gezisi olmak üzere birçok yurtdışı gezisine de katıldı. Tuğgeneral Deniz buradaki görevini tamamladıktan sonra Genelkurmay Başkanlığı’nın irticai olayları takip için kurduğu Batı Çalışma Grubu’nun (BÇG) başkanlığı görevine getirilmişti.

Emekli Tümgeneral Erdal Şenel İkinci Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, evinde bulunduğu iddia edilen, içerisinde “Karanlık Savaş Konsepti” slayt dosyası bulunan CD ile ilgili savunma yapmıştı.

Şenel, “Yaptığım araştırmalarda gördüm ki Karanlık Savaş Konsepti, general, amiral ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu ve 800 kişinin katılımıyla gerçekleşen uluslararası bir sempozyumdur. Açılış konuşmasını o dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt yapmıştır. Dosya kitap olarak yayımlanmıştır. 2008’den beri internette yer almaktadır. Dolayısıyla kitap olarak da yayınlanmış bu uluslararası sempozyum örgüt delili olarak gösterilemez” demişti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem