Nükleer program çöktü

İran'ın nükleer programına yönelik İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında Viyana'da yürütülen müzakerelerin dördüncü turu başarısızlıkla sonuçlandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Tem

Nükleer program çöktü

İran'ın nükleer programına yönelik İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında Viyana'da yürütülen müzakerelerin dördüncü turu başarısızlıkla sonuçlandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in başkanlığında yürütülen ve 4 gün süren müzakereler herhangi bir yazılı açıklama yapılmadan sonlandırıldı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, hiçbir ilerleme sağlayamadıklarını fakat bunun başarısız olunduğu anlamına gelmediğini ve görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Müzakerelerin dördüncü turundan önce birçok konuda tarafların oldukça farklı pozisyonlara sahip olduğu biliniyordu. Avrupalı diplomatlar açıklamalarında İran tarafının realist ve esnek davranması gerekliliği öne çıktı. İranlı yetkililerin İran medyasına yaptığı açıklamalarda, anlaşma için batılı ülkelerin 'aşırı taleplerinden' vazgeçmeleri gerektiği vurgusu öne çıktı.

Müzakereler İran'ın nükleer programlarının amaçları ve bu programın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından denetlenebilirliği konularında sonuç almayı hedefliyor. 5+1 ülkeleri uranyum zenginleştirme adamlarına yönelik çalışmaları durdurmayı hedeflerken, İran atacağı adımlarla bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların azaltılmasını sağlamayı hedefliyor.

Müzakerelerde İran tarafının hazırladığı 13 maddelik plan muhatapları tarafından kabul görmezken bir sonraki müzakerenin nerede yapılacağı konusunda henüz bir karar verilmedi. İran ile 5+1 ülkeleri, geçtiğimiz kasım ayında Cenevre'de varılan geçici anlaşma çerçevesinde bir anlaşmaya varmak için müzakereleri sürdürüyorlar. 20 Temmuz tarihine kadar bir çözüm sağlanamaması durumunda sürenin uzatılması gündemde.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem