Nato'dan rehine çağrısı!

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ankara ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Davutoğlu ve Rasmussen, görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu.Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığ

Nato'dan rehine çağrısı!

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ankara ziyaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Davutoğlu ve Rasmussen, görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Arap Baharı sonrası yaşanan gelişmeler NATO'nun yeni bir poltika yürütmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu kapsam birçok konuyu değerlendirdik. Ben kendisine bir NATO üyesi ülke olarak Musul'daki vatandaşlarımız için gösterilen çabalar, Patriot bataryaları konusunda teşekkür ettim. Şu anda çok ciddi sınamalarla karşı karşıyayız. Bu anlamda NATO içindeki işbirliğimizin artarak devam etmesi gerekiyor. Önümüzdeki kritik aylarda, kritik dönemde bu anlamda adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Galler'de toplanacak NATO zirvesi de bu anlamda çok önemli, bunları da değerlendirdik. Biz transatlantik dayanışmasının demokratik değerlerin savunulması açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz.

NATO bu yıl Afganistan'dan çekilecek. Irak'ta NATO gücü yoktu ancak orada da siyasi istikrarın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Tekrar ziyaretleri dolayısıyla kendisine teşekkür ediyorum."

RASMUSSEN'DEN 'REHİNE' ÇAĞRISI

Rasmussen de, "Bu nazik sözleriniz için çok teşekkür ederim. Türkiye 60 yılı aşkın süredir NATO'nun başlıca güçlerinden biri haline gelmiştir. Eylül ayında Galler’de yapılacak NATO zirvesinde gündeme gelebilecek konularla ilgili geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Son gelişmeler, güvenlik konusunun ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha göstermiştir" diyerek sözlerine başladı.

NATO Genel Sekreteri, "Sayın Bakan’la bölgesel gelişmeleri de konuştuk. Türkiye’nin güneyinde bulunan Patriot füzeleri de buna bir cevaptır. Irak’ta gerçekleşmekte olan gelişmeleri kaygıyla takip ediyoruz. Türkiye’nin Musul’daki başkonsolosluğuna yapılan saldırıyı kınıyorum ve alıkonulan herkesin serbest bırakılması çağrısı yapıyorum. Musul’da gerçekleştirilen bu suçun hiçbir dayanağı olamaz" dedi.

Rasmussen, "Türkiye NATO’ya bağlılığını çok güçlü şekilde sergilemeye devam etmekte. Rusya-Ukrayna krizinde, Kosova’da, Afrika açıklarındaki korsanlıkla mücadele konusunda Türkiye’nin önemli rolü söz konusu. Türkiye Afganistan için daha iyi bir gelecek şekillendirilmesi misyonuna da katılıyor. Afganistan için yeni misyon çerçevesinde Türkiye Afgan güvenlik güçlerinin yetiştirilmesinde liderlik rolünü oynamaya devam edecek. Afganistan da ilerleme kaydediyor. Geçtiğimiz hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri de bunun bir örneği. Afgan halkı demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu, Afgan güvenlik güçleri de bunun gerçekleşeceği ortamı sağlamaya yeterli olduklarını gösterdiler" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler