"MİT'e Meclis denetimi" arayışı

AK Parti, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) faaliyetlerinin Meclis denetimine açılması için formül arıyor.TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bulunan ve bu hafta görüşmelerine devam edilecek olan Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı

"MİT'e Meclis denetimi" arayışı

AK Parti, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) faaliyetlerinin Meclis denetimine açılması için formül arıyor.

TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bulunan ve bu hafta görüşmelerine devam edilecek olan Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapan yasa teklifinin, yürütme ve yürürlük maddesi öncesine bir madde eklenerek Meclis denetimine ilişkin düzenleme yapılması üzerinde duran AK Parti, çeşitli alternatifler üzerinde duruyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş,yapılacak düzenlemenin henüz tam olarak netleşmediğini belirterek, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun MİT ile ilgili düzenlediği raporun TBMM'de kurulacak bir komisyonda görüşülebileceğini ifade etti. Kurulacak komisyon için İçtüzük değişikliği mi yoksa AB Uyum ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu benzeri kanunla kurulabileceğini anlatan Elitaş, "Ya İçişleri Komisyonu ya da başka bir adla yeni bir komisyon MİT denetimini yapabilir" dedi.

Teklif sahiplerinden AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, MİT'in faaliyetlerinin Parlamento tarafından denetlenmesi konusunda yurtdışında örnekleri olduğunu, kendilerinin Portekiz'de de bunu gördüklerini belirterek, muhalefetin de Meclis denetimini istediğini söyledi.

Şahin, "Yapılacak iş ciddi bir işlemdir. MİT'e Meclis denetimi getirilmesi çok da güzel olur ama nasıl bir düzenleme yapılacağı konusunda somut bir şey yok" dedi.

 -CHP'nin de teklifi var

 CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ ile ısparta Milletvekili Ali Haydar Öner de 7 Mart 2012'de TBMM Başkanlığı'na MİT'in faaliyetlerinin denetimiyle ilgili yasa teklifi sundu.

Teklifte, istihbarat faaliyetlerinin etkin şekilde denetlenmesi amacıyla yasada değişiklik yapılması öngörülüyor. Teklifte; Başbakanlık Teftiş elemanlarınca MİT'in faaliyetleri yılda en az bir defa ve Başbakan tarafından uygun görülecek zamanlarda denetlenmesi, denetim sonucunda düzenlenecek raporun Başbakanlığa ve TBMM İç Güvenlik Hizmetleri Komisyonu Başkanlığı'na sunulması yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem