MİT'çiler için düğmeye basıldı!

MİT'çilere yönelik operasyonu durdurmak için yasa değişikliği yapılacak. İmzalanan teklif 14 Şubat'ta Meclis'e gelecek.İstanbul özel yetkili savcılarınınMİTMüsteşarı vemensuplarını ifadeye çağırmalarıyla başlayan kriz dün zirve yaptı. Geri adımatmayan sav

MİT'çiler için düğmeye basıldı!

MİT'çilere yönelik operasyonu durdurmak için yasa değişikliği yapılacak. İmzalanan teklif 14 Şubat'ta Meclis'e gelecek.

İstanbul özel yetkili savcılarınınMİTMüsteşarı vemensuplarını ifadeye çağırmalarıyla başlayan kriz dün zirve yaptı. Geri adımatmayan savcılar,Müsteşar Hakan Fidan’ın Ankara’da talimatla ifadesinin alınmasını isterken, ifadeye davet ettiği diğer 4MİT mensubu hakkında da yakalama kararı çıkardı.

Savcıların bu girişimine hükümet, MİTMüsteşarı Hakan Fidan’ın da katıldığı, Başbakanlık’taki toplantıda hazırlananMİT Kanunu’nda değişiklik teklifini TBMM’ye göndererek karşılık verdi.

ANKARA’YA İKİNCİ TELEFON:
İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, ifadeye gelmeyenMüsteşar Fidan için ara formül geliştirerek, talimatla ifadesinin alınmasına karar verdi. Daha önce Fidan’ı telefonla ifade vermeye davet eden Savcılık, talimatla ifade talebini de yine telefonla iletti. İstanbul Başsavcıvekili, Ankara Özel Yetkili Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen’i telefonla arayarak, Fidan’ın talimatla ifadesinin alınmasını istedi. Bu talebe ilişkin yazının ise daha sonra gönderileceği belirtildi. Soruşturma savcısı, ifade vermeye gelmeyen eskiMİTMüsteşarı Emre Taner, eskiMüsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile halen görevde bulunan ikiMİT’çi hakkında yakalamamüzekkeresi çıkardı. Daha sonra bir polis ekibi Afet Güneş’in oturduğu apartmana gitti ve oturduğu dairenin kapısını çaldı. Ancak kimse açmayınca tutanak tutup adresten ayrıldı.

‘ÖZEL’ KANUN TEKLİFİ:
MİTmensuplarının savcı önüne çıkmasını önlemek amacıyla hazırlanan yasa teklifi de akşamsaatlerinde TBMMBaşkanlığı’na sunuldu. AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel imzasıyla verilen teklif, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri veMilli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nun “Soruşturma izni” başlıklı 26.maddesinde değişiklik öngörüyor. Öngörülen değişiklikmetni şöyle: “MİTmensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı CezaMuhakemesi Kanunu’nun 250.maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır cezamahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla, haklarında soruşturma yapılması Başbakan’ın iznine bağlıdır.” Yasa teklifi 14 Şubat’ta TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülecek.

BAŞBAKANLIK’TA FİDAN İÇİN YENİ ZİRVE
Ankara’da yaşanan gerilimli saatler Başbakanlık’ta yeni bir zirvenin toplanmasına da neden oldu. İfade vermesi istenen MİT Müsteşarı Fidan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve MİT’in hukukçuları ile Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya’nın da katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda TBMM’ye sunulan yasa teklifi üzerinde son çalışma yapıldı. Toplantıya katılan sürpriz isimler, basına yakalanmamak için Başbakanlık’ın C kapısını kullandı. Cuma namazını Başbakanlık’ta kılan Fidan’ın öncesinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptığı da öğrenildi.

Yasa süratle çıkmaz ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan talimatla Ankara Özel Yetkili Savcılığı’na ifade vermez ise hakkında yakalama müzekkeresi düzenlenecek. Müzekkere çıkarsa Fidan, görüldüğü yerde yakalanıp, ifadeye polis zoruyla götürülecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler