MİT, Öcalan'ı böyle ikna etti

En son 7 Haziran'da Öcalan'la görüşen Demirtaş ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, dün gecikmeli olarak İmralı'ya gitti. Geçtiğimiz hafta cumartesi günü yapılması beklenen görüşmenin gecikmeli olarak gerçekleşmesine Adalet Bakanlığı'na sunulan yeni İm

MİT, Öcalan'ı böyle ikna etti
En son 7 Haziran'da Öcalan'la görüşen Demirtaş ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, dün gecikmeli olarak İmralı'ya gitti.
 
Geçtiğimiz hafta cumartesi günü yapılması beklenen görüşmenin gecikmeli olarak gerçekleşmesine Adalet Bakanlığı'na sunulan yeni İmralı listesinin reddedilmesi üzerine ortaya çıkan krizin neden olduğu öğrenildi. İmralı ile 6. görüşme sonrası Kandil'e giden, ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'le bir araya gelen BDP yönetimi, çözüm sürecinde ikinci aşamaya geçişin detaylarını görüşmüştü. BDP yönetimi görüşmede, İmralı heyetine müdahale edilmemesi konusunda hükümeti uyarmıştı.
 
Hükümet kanadı ile yapılan görüşmede geçtiğimiz cumartesi günü İmralı'ya gidilmesi konusunda anlaşmaya varan BDP yönetiminin Adalet Bakanlığı'na sunduğu listeye daha önce veto yiyen BDP Eşbaşkanı Kışanak ve daha önce adaya giden İstanbul Milletvekili Önder'in ismi de eklendi. Ancak bakanlığın vetolu iki ismi tekrar çizmesi BDP'de tepki ile karşılandı. "Müdahaleyi kabul etmeyiz" diyen Demirtaş, hükümetin tavrını protesto amacıyla cumartesi günü yapılması beklenen İmralı görüşmesine gitmedi. Ziyaretin krize dönüşmesi üzerine MİT devreye girdi ve Öcalan'ı görüşmeye ikna etti. Öcalan'ın, 'Görüşmeye bekliyorum' mesajını alan BDP yönetimi dün İmralı adasına gitti. Heyette, Demirtaş ve Buldan yer aldı.
 
İmralı'da BDP heyeti ile görüşen Öcalan'ın, süreçte ikinci aşamaya geçilmesine yönelik örgütün atacağı adımlar, hükümetten beklentiler konusunda önemli açıklamalar yaptığı öğrenildi. İkinci aşamanın muhatabının BDP olduğunu açıklayan Demirtaş, heyetin BDP tarafından belirlenmesi, hükümete sunulan paketin 25 maddesinin Meclis'e getirilmesi ve KCK davalarının düşmesi, Meclis'in ramazan ayında da çalışması gibi isteklerin yerine getirilmesini istemişti.
 
Önder'in 6. heyette yer almamasına tepki gösteren Öcalan, "Benim belirlediğim heyete müdahale laubalilik. Bir daha heyete müdahale edilirse süreci gözden geçiririm" diyerek tepkisini ortaya koymuştu. Öcalan'ın sözlerini aktaran Önder ise, "Biz hiçbir zaman isimleri tartışma konusu yapmadık. Ancak Sayın Öcalan benim belirlediğim heyete müdahale laubalilik diye bir değerlendirme yaptı. Bir daha heyete müdahale edilirse süreci gözden geçiririm diye değerlendirme yaptı" demişti.
 
Bugün açıklama yapılacak
 
Demirtaş ve Buldan, dün akşama doğru adadan döndü. Heyet, görüşmeye dair bir açıklama yapmazken BDP'den gönderilen bilgi notunda, "Yarın (bugün) yazılı bir açıklamayla kamuoyu bilgilendirilecektir" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler