MİT Müsteşarı KCK şüphelisi

KCK soruşturmasını yürüten özel yetkili savcının; MİT Müsteşarı Hakan Fidan eski Müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş’i Oslo’daki MİT-PKK görüşmesiyle ilgili ifadeye çağırdığı iddia edildi. MİT bugün açıklama yapacakMİT’e Oslo sorgusu İSTANBUL Cum

MİT Müsteşarı KCK şüphelisi

KCK soruşturmasını yürüten özel yetkili savcının; MİT Müsteşarı Hakan Fidan eski Müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş’i Oslo’daki MİT-PKK görüşmesiyle ilgili ifadeye çağırdığı iddia edildi. MİT bugün açıklama yapacak

MİT’e Oslo sorgusu İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı, KCK Operasyonları kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı, önceki MİT Müsteşarı Emre Taner’i ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’i ifadeye çağırdı. Üç MİT yöneticisinin, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar tarafından perşembe günü (yarın) ifadeye çağrıldığı iddia edildi

OSLO'DA DEVLET-PKK GÖRÜŞMESi

Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de KCK operasyonları sürerken, Oslo’da PKK-Devlet görüşmesinin ses kaydı Eylül 2011’de gündeme bomba gibi düşmüştü. 2,5 yıl süren ve 5’inci kez gerçekleştiği iddia edilen ses kaydına göre dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, Norveç’te PKK yöneticileriyle toplantı yaptı. Ses kaydına göre Fidan ve Güneş, İmralı’da Abdullah Öcalan’la hükümetin açılım politikasını da tartışmıştı.

ÖCALAN'IN AVUKATLARI TUTUKLANDI

İstanbul’da geçtiğimiz aylarda düzenlenen KCK operasyonlarında Öcalan’ın avukatlarının da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. İddiaya göre avukatlar, Öcalan’dan aldıkları talimatları Beyoğlu’ndaki bir internet kafeden Oslo’da devletle pazarlık yapan kişiler dahil birçok PKK militanına iletiyordu.

Avukatların verdiği ifadeler ve daha sonraki KCK operasyonlarında ele geçirilen bazı deliller, soruşturmanın seyrini değiştirdi. Avukatlardan bazıları Oslo’daki görüşmelerle ilgili çarpıcı bilgiler verdi. Daha sonraki operasyonlarda da bu konuyla ilgili bazı deliller bulundu.

 Bunun üzerine harekete geçen Özel Yetkili Soruşturma Savcılığı’nın MİT Müsteşarı Hakan Fidan, önceki MİT Müsteşarı Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’i ifadeye çağırdığı öğrenildi. Bu üç ismin yarın İstanbul’a gelerek Savcı Bilal Bayraktar’a şüpheli sıfatıyla ifade vereceği öğrenildi.

BAŞSAVCI ÇOLAKKADI: BİLGİM YOK

Konuyla ilgili bilgi almak için aradığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, “Böyle bir şey yok. Eğer böyle bir durum olsa İstanbul Başsavcısı olarak benim kesin bilgimin olması gerekirdi. Ama başka bir ilden çağırıldıysa bilemem” diyerek iddiaları yalanladı. İstanbul Özel Yetkili Başsavcı Vekili Fikret Seçen de, üç ismin ifadeye çağırıldığı haberlerinin doğru olmadığını söyledi. KCK soruşturmalarından bazılarını yürüten Özel Yetkili Savcı Adnan Çimen de, “Konuyla ilgili bir bilgim yok. Ben ifade almaya çağırmadım” dedi.

SORUŞTURMAYA GÖTÜREN KASETTEKİ İDDİALAR

MİT ile PKK arasında geçtiği ileri sürülen ses kaydı, “Görüşmelerin İçyüzü Erdoğan’ı Yakacak” başlığı ile yayınlanmıştı. Konuşma kaydında, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, dönemin MİT Müsteşar Yardımcılarından Afet Güneş ile birlikte PKK’lı Mustafa Karasu ve Sabri Ok ile yaptığı ileri sürülen toplantının ayrıntıları yer alıyordu.

Ses kaydına göre Oslo’da PKK ile 5 kez müzakere yapılmıştı. MİT ile PKK’nın hükümetin ‘Kürt Politikası’nı masaya yatırdığı bilgisi vardı. Fidan’ın “Başbakan’ın özel temsilcisi” olarak Türkiye’yi temsil eden heyetin başında bulunduğu görüşmelerde, masanın diğer tarafında KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu ve PKK’lı Sabri Ok, KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar ve “Koordinatör ülke temsilcileri” yer alıyor.

 Ses kayıtlarındaki diyaloglarda, PKK lideri için “Sayın Öcalan” ifadesini kullanan Fidan’ın, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı sırasında iddia edilen ses kaydına konu olan Oslo heyetine dahil olmadan önce de Öcalan ile İmralı’da görüştüğü, Öcalan’a iletilmek üzere PKK’nın Oslo heyetinden yazılı bir metin teslim aldığı ortaya çıkıyor.

Görüşmede bir takım basit taleplerden anayasa değişikliğine, Öcalan’ın serbest bırakılmasına kadar çok geniş bir skala konuşulmuştu. Ses kaydındaki konuşmalarda Sabri Ok, PKK’nın her yerde olduğunu söylemesi üzerine Fidan “Metropolleri bombalarla, patlayıcılarla doldurdunuz. Hepsini biliyoruz” yanıtını veriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler