Milyonlarca insanın özel bilgileri tehlike altında

Vatandaşın parasına göz diken dolandırıcılar, akıl almaz yöntemlere başvuruyor. Önce 0850 ile başlayan numarayla hedefteki kişi aranıyor. Telefonu açan kişiye bir yıl sağlık hizmeti kullandığı bahanesiyle borçlu olduğu söyleniyor. İlk etapta böyle bir hiz

Milyonlarca insanın özel bilgileri tehlike altında

Vatandaşın parasına göz diken dolandırıcılar, akıl almaz yöntemlere başvuruyor. Önce 0850 ile başlayan numarayla hedefteki kişi aranıyor. Telefonu açan kişiye bir yıl sağlık hizmeti kullandığı bahanesiyle borçlu olduğu söyleniyor. İlk etapta böyle bir hizmet almadığını söyleyen mağduru inandırmak için kimlik bilgileri de dahil kişiye özel bilgiler sıralanıyor. Akabinde ise “İptal etmek isterseniz 299 lira yatırmanız yeterli” deniliyor. Bu durum karşısında şaşkına dönen vatandaş, istemeyerek de olsa bu ücreti ödeme yoluna gidiyor.

Elden ödeme kabul etmeyen dolandırıcılar, bu defa da mağdurun kredi kartı bilgilerini alıyor.

“Ödedim kurtuldum” diye sevinen vatandaş kredi kartı bilgilerini de paylaşarak ayrı bir dolandırıcılığa kapı aralıyor. Şikayet hatlarına çok ihbar geldiğini belirten Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Hatice Kalyoncu, “Kimlik bilgileriyle dolandırıcılık yapıyorlar. Bu şekilde güven duyunca tüketici kredi kartı bilgilerini de paylaşıyor. Telefonda onay verdiği için de yasal süreci sıkıntıya sokuyorlar” dedi.

CALL CENTER PORTFÖYÜ

Eskiden kimlik bilgilerinin gerek bankalar gerekse GSM operatörlerinden tedarik edildiğini aktaran Kalyoncu, “İnsanlar bilgilerini bir yere üye olurken kolaylıkla veriyor. Hatta call center’larda operatörlerin kendilerine ait portföyleri olduğu biliniyor. Milyonlarca insanın gizli bilgileri piyasada elden ele dolaşıyor” ifadelerini kullandı.

Şikayet edin

Tüketicinin Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) şikayette bulunması gerektiğine işaret eden Hatice Kalyoncu, “Eğer kendisine bir para bildirimi olmuşsa bununla ilgili de Hakem Heyeti’ne gidebilir. Böyle bir bilgi verilmezse savcılığa suç duyurusunda bulunabilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem