Milyonlar Kabe ile buluştu

 Yüzbinler hac vazifesini yapmak için Mekke-i Mükerremeye akın ediyor. Cidde havaalanına her gün inen yüzlerce uçak, Arefe günününde yaklaşması sebebiyle yüzbinlerce hacı adayını kutsal topraklara getiriyor. Türkiye'nin hac sorumlusu olan Diyanet İşleri B

Milyonlar Kabe ile buluştu

 

Yüzbinler hac vazifesini yapmak için Mekke-i Mükerremeye akın ediyor. Cidde havaalanına her gün inen yüzlerce uçak, Arefe günününde yaklaşması sebebiyle yüzbinlerce hacı adayını kutsal topraklara getiriyor.
 
Türkiye'nin hac sorumlusu olan Diyanet İşleri Başkanlığı'da, 24 havalanından kalkan uçaklarla bugüne kadar 60 bin Türk hacı adayını mübarek yerlere getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonu ile bu yıl Türkiye ve Avrupa'dan hacca 90 bin Türk gelecek.
 
Mekke-i Mükerreme'ye umre tavafı sebebiyle ihramlı olarak giriş yapan müslümanlar, ilk olarak Allah'ın yeryüzündeki evi kabul edilen Kabe-i şerifi ziyaret ederek, tavaflarını gerçekleştiriyorlar.
 
Daha sonra Hazreti Hacer'in oğlu İsmail'i kaybedip aradığı, Safa ile Merve tepeleri arasında 7 defa gidip gelerek say'larını gerçekleştirip, traş olduktan sonra ihramdan çıkıyorlar.Kurban Bayramı'ndan bir gün önce Arefe günü Arafat ovasında yeniden ihramları ile bir araya gelen dünya müslümanları adeta mahşerin provasını yapıyorlar. Arafat Vakfesi'nde durduktan sonra, şeytan taşlama ve ziyaret tavafı ile görevler tamamlanıyor.
 
Mekke-i Mükerreme'de Arafat Vakfesi'ni bekleyen müslümanlar her gün Kabe-i Muazzama'ya gelerek sevdikleri için, ölen yakınlarının ruhu için tavaf yapıp sevabını hediye ediyorlar.
 
Kabe'de en fazla yoğunlukta istilam yani selamlama yapılan kabenin kapısının yan tarafındaki Hacer'ül Esvet taşının önünde yaşanıyor. Özellikle ihramlı müslümanlar, birbirlerini kırmamak için bu tip sıkışık yerlerden uzak durarak tavaflarını yapıyorlar.
 
Gündüzleri 40 dereceyi aşan sıcağa rağmen vakit namazlarını Kabe-i Muazzama'da eda etmek isteyen müslümanlar kafile kafile bu kutsal mekana geliyorlar. Ancak en güzel tavaf zamanı ise akşamları oluyor.
 
Yatsı namazından sonra kısmen boşalan Kabe-i Muazzama da daha rahat tavaf etme imkanı bulunuyor. Tavaf sonrasında ise, boşluk olursa müslümanlar cennet gelen Hacer'ül Esvet taşına yüz sürmeye, Hacer ül Esvet ile Kabe'nin kapısı arasında kalan kısım mültezeme yüz sürmeye çalışıyorlar. Kabenin duvarına yapışıp gözyaşı döken müslümanlar, dualarını yapıp, büyük bir rahatlama ile otellerinin yolunu tutuyorlar.
 
İlk defa Kabe-i şerifin tavafını yapanlar ihramdan çıkabilmeleri için hemen Say denilen Safa ile Merve tepesi arasındaki gidiş gelişleri de gerçekleştiriyorlar.
 
Kabe-i Muazzama'nın etrafında ikinci kattan tavaf etme imkanı sağlansa da ilk günlerde yoğunluk olmadığından müslümanların yüzde 90'ından fazlası, edebe uygun olarak Kabe'nin olduğu zeminde tavaflarını gerçekleştiriyorlar.
 
Ancak insan yoğunluğu sebebiyle tavafta vücut harareti yükseliyor. Harem-i şerifin içinde ve etrafda birçok noktada zemzem bidonlarının olması da hacıların ferahlamalarına vesile oluyor.
 
Mekke-i Mükerreme'ye gelişler devam ederken Medine i Münevvere'den gelecek hacı adayları ile birlikte şehrin nufusu 10 gün içerisinde 2 katına çıkacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler