Meteorolojiden Kuraklık Analizi

Temmuz ayı kuraklık durumunu açıklayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin bazı kesimlerinde çöl karakteri oluştuğunu bildirdi.Meteoroloji Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinde, ''kuraklık analizi'' başlığı altında 2007 Temmuz ayının kuraklık durumun

Meteorolojiden Kuraklık Analizi

Temmuz ayı kuraklık durumunu açıklayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin bazı kesimlerinde çöl karakteri oluştuğunu bildirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinde, ''kuraklık analizi'' başlığı altında 2007 Temmuz ayının kuraklık durumunu açıkladı.

Aydeniz Metodu'na göre çizilen temmuz ayı kuraklık haritasında, Rize ıslak, Hopa, Ordu ve Ünye çevreleri nemli, Trabzon, Giresun ve Kars çevreleri nemlice, Ardahan, Erzurum ve Başkale çevreleri ise kurakça olarak belirtildi.

Artvin, Samsun, Zonguldak, Düzce, Sakarya, Gevaş, Muradiye çevrelerinin kurak olarak açıklandığı kuraklık analizinde, Van, Iğdır, Ağrı, Bayburt ve Kocaeli çevrelerinin çok kurak geçtiği, yurdun kalan diğer kesimlerinin ise çöl karakterler gösterdiği bildirildi.

2007 Temmuz ayı ile 2006 Temmuz ayı kuraklık haritası karşılaştırıldığında ise geçen yıla göre bu yıl temmuz ayında Doğu Anadolu'nun güneydoğusu ile Iğdır, Erzurum, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Kangal, Düzce, Sakarya ve Kocaeli çevreleri daha nemli geçti. Nemlilikte en fazla artışın görüldüğü yer Başkale oldu.

Geçen yılın aynı ayına göre bu yıl Trakya'nın batısı ile Bartın, İnebolu, Sinop, Artvin, Ardahan, Bingöl, Solhan, Gümüşhane, Gaziantep, Adana, Akşehir ve Tefenni çevreleri daha kurak geçerken kuraklıkta en fazla artışın görüldüğü yerler Edirne ve Kırklareli oldu. Yurdun geri kalan kesimlerinin kuraklık durumu bakımından benzer karakterler gösterdiği belirtildi.

2007 Temmuz ayı ile uzun yıllar (1971-2000) Temmuz ayı kuraklık haritası karşılaştırıldığında da bu yıl temmuz ayında uzun yıllara göre, Trakya'nın batısı ile Marmara'nın doğusu ve Batı Karadeniz Bölümü daha kurak geçerken kuraklıkta en fazla artış gösteren yerler Akçakoca, Amasra, Bartın ve İnebolu oldu. Doğu Anadolu Bölgesi'nin orta ve doğusu ile Ünye ve Kangal çevreleri daha nemli geçerken nemlilikte en fazla artışın olduğu yer Başkale oldu.

-NYİ METODUNA GÖRE KURAKLIK DEĞERLENDİRMESİ...-

Normalleştirilmiş Yağış İndeksi (NYİ) metoduyla yapılan kuraklık analizine göre temmuz ayında n güney ve doğu bölgelerinde nemli, batı ve iç bölgelerinde ise kurak bir dönem yaşandı.

Genel olarak bakıldığında Trakya'nın kuzeyi ve Marmara'nın doğusu, Güney Ege, Hatay hariç Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeyi ile güneydoğusu, Karadeniz'in özellikle orta ve doğu kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde nemlilik, yurdun diğer kesimlerinde kuraklık olduğu kaydedildi. Mardin ve Şanlıurfa'nın aşırı nemli, Amasra'nın çok şiddetli kurak olduğu vurgulandı.

NYİ, seçilen noktada ve belli periyotta meydana gelen yağışın, uzun yıllar yağış ortalamalarına göre az ya da çok oluşunu mukayese ederek bir kuraklık sınıflandırması yapıyor.



HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler