Memuru sevindirecek 3 haber!

15 Mayıs'ta zamlı maaş alacak memurlara 5.5 aylık fark ödenecek. Bin 630 lira olan en düşük memur maaşı için toplu ödeme tahminen 537.9 lirayı bulacak. Kesin rakamı toplu sözleşme belirleyecek.Normalde 15 Ocak'ta ödenecek zam, yasa çıkmadığı için gecikti.

Memuru sevindirecek 3 haber!

15 Mayıs'ta zamlı maaş alacak memurlara 5.5 aylık fark ödenecek. Bin 630 lira olan en düşük memur maaşı için toplu ödeme tahminen 537.9 lirayı bulacak. Kesin rakamı toplu sözleşme belirleyecek.

Normalde 15 Ocak'ta ödenecek zam, yasa çıkmadığı için gecikti. Şimdi zamların 15 Mayıs'ta ödenmesi bekleniyor. Memurlar bu tarihte zamla birlikte 5.5 aylık toplu ödemeye de kavuşacak. Bütçe çalışmalarında yüzde 2.5+2.5 artış öngörülmüş, toplu sözleşme düşünülerek 5 milyar liralık da ek ödenek konulmuştu. Bu ödenek yüzde 5'lik bir artış sağlıyor.Toplu sözleşmede oranın 1-2 puan artması bekleniyor. Ocak'ta enflasyon farkıyla en düşük memur maaşı bin 630 lira olmuştu. Bu hesapla en düşük memur maaşına uygulanacak yüzde 12'lik yıllık zam miktarı 195.6 lira olacak. Zamlar 6'şar aylık uygulanıyor. Bu durumda ilk 6 ay için en düşük memur maaşına gelecek zam 97.8 lira olacak. Bu miktardaki zam için 5.5 aylık toplam ödeme 537.9 lirayı bulacak. Daha yüksek maaşlarda miktar artacak.

SÜREÇ NASIL iŞLiYOR

Tasarının bu hafta Alt Komisyon'dan Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelmesi ve yasanın bu ay Meclis'ten çıkması bekleniyor. Düzenlemeye göre; yasanın çıkmasını takip eden ay, toplu sözleşme masası kurulacak. Yasa Mart'ta çıkarsa Nisan da pazarlıkla geçecek.

HASTASINA BAKANA EMEKLİLİK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özürlü ya da yaşlı olması gibi nedenlerle anne, baba, çocuk, eş gibi yakınlarının bakımını üstlenen kişilerle ilgili önemli bir çalışmayı gündemine aldı. Çalışmaya göre; yaşlı ve özürlü yakınına kendisinden başka bakacak kimsesi olmayan, bu nedenle başka bir işte çalışamayan ve evde bakım yardımı alanlar 'sosyal güvenlik' kapsamına alınacak. Bu kişilerin sigorta primlerini devlet yatıracak ve emekli olmaları sağlanacak. Evde bakım parası alan 362 bin kişinin yararlandırılması hedeflenen söz konusu uygulamanın en geç 2013'te hayata geçirilmesi planlanıyor. Burada hane halkının kişi başı gelirinin asgari ücretin 3'te 2'sinden az olması gerekiyor. Örneğin; 7 kişilik bir ailenin toplam geliri 7'ye bölündüğünde rakamın 521 lirayı geçmemesi gerekiyor.

EŞİ ÖLEN KADINA MAAŞ

Dünya Kadınlar Günü öncesi, eşi vefat eden kadınlara müjde geldi. 1.5 yıldır devam eden çalışmanın sonucunda, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve eşi vefat eden kadınlara Nisan ayından itibaren 250 lira maaş ödemesi başlayacak. Başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na bu ay içinde yapılacak. Eşi ölen ve çocuklarına bakmak zorunda kalan kadınların Mart ayı boyunca sisteme girişleri yapılıyor. Bunun için sigortası olmayan ve eşi vefat edenler bu ay başvuru yapacak. İlk ödeme Nisan'da her bir kişi için 250 lira olarak yapılacak. Arkasından iki ayda bir ödeme yapılacak. Hesaplara iki ayda bir 500 lira yatırılacak. Eşini kaybeden ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan maaş alacak kadın sayısı 100 bin ila 150 bin arasında değişiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler