Madencilik sil baştan!

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia, hükümeti harekete geçirdi.Madencilikle ilgili yeni düzenlemeler içeren bir tasarı hazırlandı.Tasarıda, emeklilik yaşı ve çalışma saatleriyle ilgili birçok konuda düzenleme yapıldı.6 MAAŞ İ

Madencilik sil baştan!

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia, hükümeti harekete geçirdi.

Madencilikle ilgili yeni düzenlemeler içeren bir tasarı hazırlandı.

Tasarıda, emeklilik yaşı ve çalışma saatleriyle ilgili birçok konuda düzenleme yapıldı.

6 MAAŞ İKRAMİYE

Maden çalışanları, bir ay tek bir ay çift maaş alacak. Böylelikle yılda 6 maaş ikramiyeye hak kazanmış olacak.

EMEKLİLİK YAŞI 43'E İNDİ

Tasarıya göre; madencilik sektöründe çalışanlar için emeklilik yaşı 55'ten 50’ye çekildi. Tatil günlerinin yıpranma haklarına dahil edilmesiyle birlikte madenciler, 43 yaşında emekli olabilecek.

TAŞERON İŞÇİ YASAKLANDI

Ayrıca, madenlerde taşeron işçi çalıştırılması yasaklandı.  

ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞTÜ

Tasarıda haftalık çalışma saatleriyle ilgili de düzenleme var. Çalışma saatleri Avrupa Birliği standartlarına uygun hale getirildi.

Mevcut yasaya göre, haftada 45 saat çalışan madenciler, düzenlemenin kabul edilmesinden sonra haftada 38 saat çalışacak. (Günlük 8 saatten 6 saate inecek.)

MADENCİ YAKINLARINA HEM MAAŞ HEM İŞ

Ayrıca düzenlemeyle Soma’da yaşamını yitiren 301 madencinin bir yakını kamuda işe alınacak. Madencilerin SGK'ya olan bütün prim borçları da silinecek.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından hazırlanan düzenlemeyle birlikte madencilik sektöründe çalışanların emeklilik yaşı 43’e inecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler