| Keşfet
Gündem Yayın tarihi: 17 Mart 2012 11:13 Güncellenme tarihi: 15 Nisan 2026 11:36

Lazca konuşmak istiyorlar

Lazca eğitim talebiyle gündeme gelen SİMA Laz Kültür ve Dayanışma Vakfı, TBMM’ye sunduğu anayasa taslağında pozitif ayrımcılık talep etti. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonlar sivil toplum örgütlerinin önerilerini almaya devam

Lazca eğitim talebiyle gündeme gelen SİMA Laz Kültür ve Dayanışma Vakfı, TBMM’ye sunduğu anayasa taslağında pozitif ayrımcılık talep etti.
 

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonlar sivil toplum örgütlerinin önerilerini almaya devam ediyor. Rum, Ermeni, Kürt ve Süryanilerin ardından Lazlar daanayasa taslağını sunarak, “1800 yıldır bu topraklardayız. Biz de söz sahibi olmak istiyoruz” dedi. Taslakta, anayasanın 3. maddesindeki ‘milletin bölünmezliği’ vurgusunun kaldırılması istendi.

Bunun gerekçesi ise “Ülkenin ve devletin bölünmezliği biz Lazlarca da savunulan bir ilkedir. Ancak neredeyse dünyanın hiçbir ülkesinde homojen bir topluluğun olmadığı gerçeği düşünüldüğünde, bu hükmün, ülkemizde var olan etnik çeşitliliğin inkârını işaret ettiği söylenebilir” denildi.
 

Taslakta, Hrant Dink örneğinin, Türkiye’de azınlık olmanın getirdiği zorlukları yansıttığı ifade edildi. Anayasa taslağında, bu pozitif yükümlülüklerin hayata geçirilmesi için değiştirilen yer isimlerinin iade edilmesi, Lazca ve Anadolu’da konuşulan diğer dillerin ilköğretim ve üniversitelerde seçimlik ders olarak okutulması, Laz Dili ve Edebiyatı Enstitüleri açılması, TRT’de Lazca yayın yapılması da yer aldı.
 

Yorumlar (0)

Yorum Yaz

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!