Komutanlarda dinlendi mi?

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) Şubat ayı olağan toplantısı bugün Çankaya Köşkü'nde yapılacak.Gündemi geçen hafta belirlenen bu toplantıda, son gelişmelerin ardından gündem dışı bir konunun ele alınması bekleniyor. Bu konu da; güvenlik bürokrasisinin tepe

Komutanlarda dinlendi mi?

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) Şubat ayı olağan toplantısı bugün Çankaya Köşkü'nde yapılacak.

Gündemi geçen hafta belirlenen bu toplantıda, son gelişmelerin ardından gündem dışı bir konunun ele alınması bekleniyor. Bu konu da; güvenlik bürokrasisinin tepesindeki isimlerin kullandığı TÜBİTAK damgalı şifreli telefonların dinlendiğinin ortaya çıkmış olması. TÜBİTAK'ın kriptolu telefonlarının ne kadar güvenilir olduğunun ve içeriden bilgi sağlanarak dinleme yapılıp yapılmadığı konularının bugünkü MGK'da ele alınması bekleniyor. Komutanların da; TSK'nın üst kademesinin kullandığı bu telefonlar konusunda son gelişmelerin ardından dinlenmeyle ilgili kaygı şüphelerini ifade edecekleri üzerinde duruluyor.

ÖNEMLİ GÜNDEM SURİYE İDİ

Dış Güvenlik Toplantısı, geçen hafta perşembe günü Genelkurmay Başkanlığı karargahında yapılmıştı. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı bakanlar da katılmıştı. Toplantıda, Suriye'deki gelişmelerin ve sınırda alınan önlemlerin askeri boyutunun kapsamlı olarak değerlendirildiği, gelişmeler ve olası senaryolarla ilgili harita üzerinde brifing verildiği yorumları yapılmıştı.

İki ayda bir toplanan MGK'nın Şubat ayı olağan toplantısı, bugün saat 14.00'te Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlığında yapılacak toplantıda; Suriye'deki gelişmeler, çözüm süreci ve seçim güvenliğine ilişkin konuların ele alınması bekleniyor.

MGK'nın gündemini, Cumhurbaşkanı belirliyor. Başbakan ile Genelkurmay Başkanı da gündemde ele alınmasını istedikleri konularla ilgili öneride bulunabiliyor. Erdoğan, geçen hafta perşembe günü MGK Genel Sekreteri Muammer Türker ile yaptığı görüşmede, MGK gündemi üzerinde durmuştu. Bugün yapılacak MGK'da, dinleme iddialarının gündeme alınıp alınmayacağı merak konusu haline geldi. İddiaların gündeme alınmaması halinde bile toplantıda gündem dışı konu olarak konuşulması bekleniyor. Dinlenenler arasında bazı MGK üyeleri de bulunuyor.

DİNLEMEYE KARŞI KORUMA PROJESİYDİ

TÜBİTAK, devletin ve bürokrasinin tepesindeki isimlerin dinlenmesine karşı ulusal güvenlik açısından kritik önemi olan özel bir teknoloji geliştirmişti. Bu çerçevede, MİLCEP K2 telefonları geliştirildi. Şifreleme özelliğine sahip bu telefonlar ile devlet sırlarının ele alındığı görüşmelerin dış istihbarat birimlerinin dinleme girişimlerine karşı korunması amaçlandı. TÜBİTAK'ın bu telefonları; Başbakan ve bakanların yanısıra Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları, kritik görev yapan generaller ile MİT'in tepesindeki isimlere dağıtıldı. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü, "Devletin kriptolu telefonlarını bile dinliyorlar bunlar bu kadar alçak" sözleri bu telefonların da dinlendiğini ortaya çıkardı.

Ulusal güvenlik açısından kritik önemi olan bu konunun bugünkü MGK'da konuşulması bekleniyor. Ayrıca son gelişmeler çerçevesinde paralel devlet iddiaları konusunda bugün MGK toplantısından sonra yayınlanacak bildiriye yer verilip verilmeyeceği siyasi kulislerin merak konusu haline geldi. Bildiride; paralel devlet iddialarına yer verilmesi, hükümetin Gülen cemaatine karşı başlattığı çok yönlü operasyonun bir devlet tavrı haline geldiğinin açıkça ilanı niteliği de taşıyabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem